Potrebujeme:
- 2 a 1/2 hrnčeka polohrubej múky
- 250 g masla alebo hery
- 1 kelímok bieleho jogurtu (170 ml)
- 10 – 12 stredných jabĺk
- 2 hrste vlašských orechov
- hrsť sušených brusníc
- 1 vanilkový cukor
- 1 PL mletej škorice
- 3 PL rozpusteného masla
Príprava:
1. Rúru predhrejeme na 170 – 180 °C. Múku zmiešame s maslom nakrájaným na plátky a s jogurtom a vypracujeme hladké pružné cesto. Zabalíme ho do fólie a necháme 20 min. v chladničke.
2. Jablká ošúpeme, zbavíme jadrovníkov a nahrubo nastrúhame. Cesto rozdelíme na 3 diely, každý postupne vyvaľkáme na pomúčenej doske na obdlžnikový plát s dĺžkou plechu a so šírkou asi 20 cm. Stred plátu necháme trochu hrubší a na každý nanesieme tretinu jabĺk, posypeme ich časťou orechov a brusníc, vanilkového cukru a škorice. Dlhšie okraje prehneme cez jablká a konce závinu spojíme a zahneme nadol. Záviny opatrne prenesieme na plech vyložený papierom na pečenie a potrieme polovicu rozpusteného masla.
3. Pečieme dozlatista asi 35 – 45 min. Potom plech vyberieme, záviny ešte raz potrieme zvyšným maslom. Necháme vychladnúť a poprášime práškovým cukrom.
Náš tip: Ak sa ponáhľate, cesto iba rozdeľte na polovice, rozvaľkajte, medzi dve vrstvy dajte jablká a dajte piecť.
Potrebujeme:
- 1 balenie chladeného krehkého cesta
- 500 g jabĺk
- 80 g trstinového cukru
- 2 lyžice hrozienok
- ½ lyžičky mletej škorice
- ½ lyžice hladkej múky
- vajce na potretie
Príprava:
Rúru predhrejeme na 190 °C. Menšiu tortovú formu vyložíme cestom a necháme ho 5 cm prečnievať. Jablká pokrájame na tenké mesiačiky. Premiešame ich s múkou, cukrom, so škoricou a s hrozienkami. Jablkami pokryjeme cesto a prečnievajúce okraje prehneme do stredu. Potrieme rozšľahaným vajíčkom a pečieme asi 35 min.