Až deväť ľudí z tej istej rodiny zomrelo po tom, ako zjedli rezance, ktoré predtým skladovali mrazničke celý rok, informuje britský denník Metro. Rodina z Číny si chcela pochutnať na tradičnom jedle z rezancov s názvom Suantangzi, ktoré vytiahli z mrazničky. Dospelí sa okamžite do jedla pustili, deti rezance jesť odmietli, pretože im ich chuť pripadala zvláštna.
Tradičná pochúťka sa dospelím však stala osudnou. Ako uvádza čínsky lekár, príčinou smrti bola otrava takzvanou kyselinou bongkrekovou, ktorú produkuje fermentovaný kokos kontaminovaný nebezpečnou baktériou. Otrava touto kyselinou je vo väčšine prípadov fatálna. Medzi hlavné symptómy otravy, ktoré sa prejavia pár hodín po konzumácii, patria bolesti žalúdka, nadmerné potenie, slabosť a aj strata vedomia.
"Baktéria môže vážne poškodiť množstvo orgánov vrátane pečene, obličiek, srdca a mozgu. V súčasnosti neexistuje žiaden protijed. Keď sa niekto otrávi, percento úmrtnosti je veľmi vysoké," uzavrel lekár Gao Fei.