1. Slovenská tradícia
Kúpou Nestville whisky podporíte 260-ročnú tradíciu liehovarníctva na Slovensku. Nestville Distillery sídli v malebnej dedinke Hniezdne. Zaujímavosťou je, že len pár kilometrov od nej sa nachádza najstarší zachovaný liehovar na Slovensku, postavený už v 18. storočí. Nestville tak pokračuje v tradícii našich predkov.
2. Krištáľová tatranská voda
Slovo whisky pochádza z gaelského slovného spojenia „Uisge Beatha“, čo v preklade znamená „voda života“. „Uisge Beatha“ sa časom zmenilo foneticky na „usky“, a to zas na „whisky“. Voda je pre výrobu whisky kľúčová. Nestville Distillery využíva krištáľovo čistú vodu z Belianskych Tatier bohatú na minerály. Tatranská voda dodáva Nestville whisky pevnosť, ostrosť a nezameniteľnú chuť.
3. Lokálne obilniny v nadmorskej výške 700 m n. m.
Dôležitou zložkou whisky sú obilniny. Nestville podporuje lokálnosť surovín, a tak okrem miestnej tatranskej vody využíva vlastné pestované obilniny ako jačmeň, tritikale a kukurica. Zaujímavá je najmä tritikale – kríženec pšenice a raže, špeciálne vyšľachtená pre pestovanie v podhorských oblastiach. Z raže si prevzala schopnosť rásť v nehostinných podmienkach a zo pšenice vysoký obsah škrobu nevyhnutný na výrobu whisky.
4. Tradičný spôsob výroby sladu
K premene jačmeňa na slad dochádza v sladovni. Nestville dbá na tradičný spôsob výroby sladu dobovým manuálnym spôsobom, ktorý bol typický v 19. storočí. Vďaka ručnej výrobe je výsledný slad maximálne kvalitný. Zaujímavosťou je, že použitý jačmeň je pestovaný vo vysokohorských podmienkach na menej úrodnej pôde. Tá mu zaručí vyšší obsah škrobu a cukrov, ktorých premenou vzniká alkohol.
5. Jedinečná 7-kolónová destilácia
Tajomstvo nezameniteľnej chuti slovenskej Nestville whisky je v 7-kolónovej destilácii, ktorá sa nepoužíva nikde inde na svete. Kontinuálna destilácia zabezpečuje vysoký stupeň čistoty a kvality výsledného destilátu.
6. Charakteristické zadymenie
Pri výrobe sladu určeného na výrobu whisky sa používa dym z tvrdého dreva, ktorý whisky dodáva charakteristickú jemnú dymovú vôňu.
7. Kvalitné sudy
Whisky zreje v sudoch z kvalitného amerického bieleho dubu z Kentucky a časť tiež z európskeho bieleho dubu. Americký biely dub je známy pre svoj sladký a opekaný charakter. Všetky sudy sú vypálené pri teplote 185 °C a čase 16 minút tradičným spôsobom vypaľovania ohňom z dreva bez použitia plynových horákov. Všetky sudy v Nestville Distillery sú tak komplexne aromatické.
8. Špecifická chuť
Výsledná whisky je veľmi jemná až hebká, nasladlá po kukurici so zlato hnedastou farbou, ktorú získala z vypáleného povrchu suda, v ktorom dozrievala. Nestville whisky zanecháva zmyselnú chuť po vanilke s podtónom sladu a obilia.
9. Veľký výber pre všetkých
Nezáleží na tom, či ste milovník whisky, alebo s jej popíjaním len začínate. Z bohatej ponuky Nestville Distillery si vyberie každý. Na výber máte základné druhy, ale aj výberové prémiové whisky pre fajnšmekrov. Špecialitkou je Nestville Whisky Master Blender 2017, ktorá získala prestížne ocenenie Euróspka whisky roka. Ide o limitovanú edíciu 8-ročnej blended whisky, na ktorú sa použil destilát zo 4 dubových sudov z archívnych zásob.
10. Podpora cestovného ruchu
Čo má spoločné cestovný ruch s whisky? V prípade Nestville veľmi veľa. Nestville nie je len značka pravej slovenskej whisky, ale aj obľúbené miesto turistov z celého Slovenska, Česka aj Poľska. Nestville Park v sebe spája expozíciu liehovarníctva a tradičných ľudových remesiel s modernými možnosťami trávenia voľného času. Súčasťou Nestville Parku je aj prehliadka výrobného procesu Nestville whisky spojená s jej degustáciou.
Viac info na www.nestvillepark.sk.