Na 4 - 6 porcií potrebujeme:
- 60 g masla
- 100 g cibule
- 4 strúčiky cesnaku
- 500 g očistenej tekvice (hokkaido alebo muškátovej)
- 100 ml bieleho muškátového vína
- 200 ml zeleninového vývaru
- 200 ml smotany
- 6 lyžíc strúhaného parmezánu
- za hrsť petržlenovej vňate
- štipku muškátového orieška
- soľ, mleté čierne korenie
- parmezán a píniové oriešky na posypanie
- 500 g cestovín
- olivový olej
Príprava:
1. Na rozpustenom masle pomaly dusíme najemno nakrájanú cibuľu. Po 10 minútach pridáme cesnak, dusíme ďalších 5 minút, potom vložíme nakrájanú tekvicu, opečieme, podlejeme vínom, necháme odpariť alkohol, dolejeme zeleninový vývar a dusíme, kým tekvica nie je mäkká.
2. Tekvicu vidličkou pomliaždime na jemnejšie kusy – nemixujeme, omáčka nemá byť celkom hladká. Zmes zalejeme smotanou a podľa potreby aj vývarom, necháme prejsť varom. Odstavíme, tesne predtým, ako scedíme cestoviny, vmiešame strúhaný parmezán a sekaný petržlen, dochutíme strúhaným muškátovým orieškom, soľou a trochou čierneho korenia. Horúce cestoviny ihneď vmiešame do omáčky. Na tanieri posypeme strúhaným parmezánom, píniovými orieškami a pokvapkáme olivovým olejom.
Potrebujeme
- 1 väčšiu tekvicu hokkaido
- 100 g hladkej múky
- 150 ml svetlého piva vajíčko
- 2 strúčiky cesnaku
- 15 lístkov šalvie
- 3 lyžice sezamu soľ, mleté čierne korenie štipku
muškátového orieška
Na dip
- 2 PL olivového oleja
- 100 g gorgonzoly
- 2 strúčiky cesnaku
- 100 g žervé soľ, mleté čierne korenie za hrsť tekvicových jadierok na ozdobenie
Príprava
1. Najprv si pripravíme dip. Všetky suroviny zmiešame v menšej miske, gorgonzolu nakrájame alebo roztlačíme vidličkou. Zakryjeme fóliou a dáme do chladu.
2. Tekvicu rozkrojíme, vydlabeme dužinu aj s jadierkami a nakrájame na pásiky široké asi 1 cm. V miske si pripravíme cestíčko – najprv vsypeme múku, potom prilievame pivo a miešame dohladka, pridáme vajíčko, lisovaný cesnak, najemno nasekanú šalviu, sezamové semienka, soľ, čierne korenie a muškátový oriešok.
3. V panvici rozohrejeme repkový olej. Cestíčko nalejeme do hlbokého taniera, postupne v ňom obaľujeme kúsky tekvice a vyprážame doružova. Opečené kúsky v mise zakryjeme alobalom, aby nevychladli. Na suchej panvici opečieme tekvicové jadierka na ozdobenie. Tekvicové paličky nimi posypeme tesne pred servírovaním.