Skúste napríklad netradičné sušienky s vôňou tymianu podľa receptu od foodblogerky Lenivej kuchárky. Nielenže spríjemnia domáce leňošenie, ale naviac nezaťažia váš žalúdok. A to ani vtedy, keď si nedokážete poradiť s lepkom, či laktózou.
Ingrediencie (na 40 sušienok)
125 g celozrnnej pohánkovej múky
50 g bezlepkovej zmesi na pečenie K-free
50 g strúhaného kokosu
2 ČL speculaas korenia
100 g trstinového cukru
125 g bezlaktózového masla K-free
30 ml brandy
bielok na potretie
čerstvý tymian
Postup
V miske odvážime pohánkovú múku, K-free bezlepkovú zmes na pečenie a strúhaný kokos, pridáme speculaas korenie, trstinový cukor a vareškou premiešame. Pridáme na kocky nakrájané K-free maslo izbovej teploty, prilejeme brandy a rukou vymiesime na hladké cesto. Rozdelíme ho na 2 menšie placky, zabalíme do potravinovej fólie a odložíme na hodinu do chladničky.
Po uplynutí času cesto vyvaľkáme na múkou pomúčenej podložke na približne 0,5 cm hrúbku a pomocou formičky vykrojíme krúžky, ktoré prenesieme na plech vyložený papierom na pečenie. Vrchnú stranu sušienok potrieme bielkom a do každej sušienky jemne vtlačíme malú vetvičku tymianu. Sušienky vložíme do rúry vyhriatej na 190 °C a pečieme 12 minút. Po 6 minútach plech otočíme a pečieme zvyšných 6 minút, aby sa upiekli rovnomerne. Vychladnuté podávame so šálkou horúceho medového čaju.