Práve so značkou Devín ročník 2018 vyhrali najvyššie ocenenie na 17. ročníku súťaže Austrian Wine Challenge. Aká bude podľa nich sezóna?
Vinárom síce úsmev na tvári tento rok pokazila situácia okolo COVID-u a aj počasie, nadšenie však pri zbere odrôd na slamové víno v Topoľčiankach nechýbalo.
„Bolo veľa dažďa, tak oberáme až teraz, a obávame sa aj počasia na budúci týždeň. Mokro spôsobilo, že bobule hnijú, a na slamové musí byť hrozno dokonalé,“ prezrádza agronóm Roman Komárňanský (45). A hoci slamové víno je odvodené od toho, že leží na slame, v tomto vinárstve vynašli lepší spôsob.
„Už niekoľko rokov strapce vešiame na špagát. Vzniká tak lepšie prúdenie vzduchu,“ vysvetľuje. A že im nová technológia sušenia naozaj prospieva, o tom svedčia i mnohé ocenenia. „Tento rok sme vyhrali na medzinárodnej súťaži 17. ročníka Austrian Wine Challenge zlatú medailu práve so slamovým vínom Devín. To sme už pozbierali, teraz sa oberá frankovka modrá,“ hrdo ukazuje obchodný riaditeľ Samuel Waldner (34).
„Z toho oberieme asi 5 ton, z ktorého vylisujeme asi tisíc litrov šťavy. Následne z tohto množstva naplníme asi 3-tisíc fliaš s objemom 0,375 litra,“ opisuje. Tento rok im dáva zabrať. „Pre pandémiu sa práve tie lepšie a drahšie vína predávajú slabšie, nepraje nám ani počasie,“ dodáva.