Potrebujeme:
- 1 karfiol
- 2 ks feniklu
- 3 mrkvy
- 1 koreňový petržlen
- 3 zemiaky
- 5 strúčikov cesnaku
- 1 plechovka cíceru
- 4 PL olivového oleja
- mleté čierne korenie
- 1 lyžičku mletej sladkej papriky
- 1 lyžičku koriandrového semienka
- štipku kurkumy
- 1 lyžičku mletej škorice
- 1 lyžičku mletého feniklového semienka
- 1 lyžičku mletého zázvoru
- morskú soľ
- 1 l zeleninového vývaru
- 250 ml smotany 12 %
- hrsť petržlenu
1. Rúru predhrejeme na 200 °C. Všetku zeleninu a cesnak očistíme, nakrájame na kúsky s veľkosťou asi 2 cm a rozložíme na plech vyložený papierom na pečenie. Pridáme aj varený cícer, pokvapkáme olivovým olejom, posypeme korením, premiešame a pečieme asi 25 minút. Časť pečeného karfiolu a cíceru odložíme nabok.
2. Vývar privedieme k varu a pridáme doňho zvyšnú zeleninu z plechu. Keď zelenina zmäkne, rozmixujeme polievku na jemný krém. Vmiešame smotanu na zjemnenie, prehrejeme a servírujeme s odloženým karfiolom a cícerom, posypané petržlenom.
Potrebujeme:
- 300 g bravčového pliecka bez kosti vcelku
- 1 veľkú cibuľu
- olivový olej
- soľ, mleté čierne korenie
- 5 bobkových listov
- 10 strúčikov cesnaku
- nové korenie
- 200 g bielej suchej fazule (namočenej cez noc)
- 100 ml bieleho suchého vína
- 400 g ošúpaných krájaných paradajok v konzerve
- 1,7 l horúceho vývaru alebo vody
- 150 g hlivy ustricovej
- sušený majorán
- čerstvú petržlenovú vňať
- cmarový chlieb
1. Cibuľu nasekanú nadrobno opečieme vo väčšom hrnci s trochou oleja dozlatista. Osolíme, okoreníme a pridáme bobkové listy. 9 strúčikov cesnaku nakrájame nadrobno. Podľa potreby môžeme pridať olej.
2. Mäso nakrájame na menšie kocky a restujeme spolu so základom. Dochutíme soľou, čiernym a celým novým korením. Keď sa mäso zatiahne, pridáme deň vopred namočenú fazuľu a premiešame. Podlejeme vínom a chvíľu varíme, aby sa z neho odparil alkohol.
3. Pridáme paradajky z konzervy a premiešame. Zmes zalejeme horúcou vodou alebo vývarom. Osolíme, okoreníme a varíme pod pokrievkou asi 1,5 hodiny, pokým mäso s fazuľou nezmäknú. Približne v polovici varenia pridáme hlivu nakrájanú na menšie kúsky a majorán. Podľa potreby dochutíme soľou a korením. Tesne pred servírovaním krajce cmarového chleba opečieme na rozohriatej panvici na troche olivového oleja z oboch strán dochrumkava. Krajce potrieme strúčikom cesnaku.
Potrebujeme:
- 600 g králičích dielov
- bio olivový olej
- 2 petržleny
- 1/3 zeleru
- 5 strúčikov cesnaku
- 1 cibuľu
- 1 pór
- 3 zemiaky
- morskú soľ, čierne korenie
- 3 bobkové listy
- 200 g suchej bielej fazule (namočenej cez noc)
- čerstvú petržlenovú vňať
- 250 ml smotany na šľahanie (33 %)
- 50 g masla Pilos
- 2 francúzske bagety
- 1 štipľavú papričku
1. Vo väčšom hrnci na olivovom oleji orestujeme nakrájanú zeleninu – petržlen a zeler na menšie kúsky, cesnak na plátky a cibuľu nahrubo. Po chvíli pridáme bielu časť póru (zelenú si odložíme na neskôr) nakrájanú na väčšie kúsky a zemiaky nakrájame na kocky.
2. Zeleninu ochutíme soľou, čiernym korením a bobkovým listom. Za občasného miešania restujeme na miernom ohni asi 5 minút. Potom pridáme scedenú bielu fazuľu a podlejeme 2 l vody. Umyté a osušené králičie diely rozdelíme na menšie kúsky a pridáme do polievky. Zelenú časť póru a stonky petržlenovej vňate zviažeme spolu pomocou kuchynského špagátu. Viazaničky pridáme do polievky a podľa potreby ju osolíme a okoreníme. Varíme ju na miernom ohni pod pokrievkou približne 1 hodinu, kým fazuľa a mäso nezmäknú.
3. Z uvarenej polievky vyberieme viazaničky póru, bobkové listy a kúsky mäsa. Rozmixujeme ju na hladký krém a vrátime späť na oheň. Pridáme smotanu, maslo a necháme prejsť varom. Medzitým nakrájame bagety na plátky. Opečieme ich na rozpálenej grilovacej panvici na troche olivového oleja dochrumkava. Kým sa bagety opečú, oberieme králičie mäso od kostí a nakrájame ho na menšie kúsky.
Potrebujeme:
- 1 väčšiu cibuľu
- olivový olej
- 5 strúčikov cesnaku
- 3 stonky stonkového zeleru
- 1 štipľavú papričku
- morskú soľ, čierne korenie
- 50 g paradajkového pretlaku
- 500 g batatov
- 100 ml suchého bieleho vína
- 2 l zeleninového vývaru
- 3 červené špicaté papriky
- 500 g krájaných predvarených držiek
- 1 konzervu krájaných ošúpaných paradajok
- čerstvú petržlenovú vňať
- cmarový chlieb
1. Nadrobno nakrájanú cibuľu restujeme v hrnci na olivovom oleji. Po chvíli pridáme 4 nadrobno nasekané strúčiky cesnaku, stonkový zeler a štipľavú papričku bez semienok. Osolíme, okoreníme.
2. Keď je základ opečený, pridáme paradajkový pretlak. Chvíľu restujeme a pridáme na väčšie kocky nakrájané bataty. Podlejeme vínom a dusíme, kým sa z neho neodparí alkohol.
3. Potom podlejeme vývarom, premiešame a pridáme špicatú papriku nakrájanú na podobne veľké kúsky ako bataty a predvarené držky. Ak sa žiada, osolíme, okoreníme a prilejeme paradajky z konzervy. Polievku varíme na miernom ohni približne 20 minút. Polievku servírujeme posypanú nasekanou petržlenovou vňaťou. Ako príloha sa hodia do chrumkava opečené krajce chleba zľahka potreté cesnakom.