Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
13.12.2020 00:00 | Správy | Domáce správy

Zahrejú aj rozvoňajú celý byt: Vyskúšajte tradičné jesenné polievky trochu inak

Jeseň je tu so všetkým, čo k nej patrí – nevľúdnymi chladnými večermi, keď sa tešíme domov aj preto, že sa zohrejeme tanierom hustej, horúcej polievky. Každý má tú svoju obľúbenú, ale stojí za to niekedy vyskúšať aj niečo nové.

Otvoriť galériu

Potrebujeme: 

  • 1 karfiol
  • 2 ks feniklu
  • 3 mrkvy
  • 1 koreňový petržlen
  • 3 zemiaky
  • 5 strúčikov cesnaku
  • 1 plechovka cíceru
  • 4 PL olivového oleja
  • mleté čierne korenie
  • 1 lyžičku mletej sladkej papriky
  • 1 lyžičku koriandrového semienka
  • štipku kurkumy
  • 1 lyžičku mletej škorice
  • 1 lyžičku mletého feniklového semienka
  • 1 lyžičku mletého zázvoru
  • morskú soľ
  • 1 l zeleninového vývaru
  • 250 ml smotany 12 %
  • hrsť petržlenu

1. Rúru predhrejeme na 200 °C. Všetku zeleninu a cesnak očistíme, nakrájame na kúsky s veľkosťou asi 2 cm a rozložíme na plech vyložený papierom na pečenie. Pridáme aj varený cícer, pokvapkáme olivovým olejom, posypeme korením, premiešame a pečieme asi 25 minút. Časť pečeného karfiolu a cíceru odložíme nabok.

 

2. Vývar privedieme k varu a pridáme doňho zvyšnú zeleninu z plechu. Keď zelenina zmäkne, rozmixujeme polievku na jemný krém. Vmiešame smotanu na zjemnenie, prehrejeme a servírujeme s odloženým karfiolom a cícerom, posypané petržlenom.

Otvoriť galériu

Potrebujeme: 

  • 300 g bravčového pliecka bez kosti vcelku
  • 1 veľkú cibuľu
  • olivový olej
  • soľ, mleté čierne korenie
  • 5 bobkových listov
  • 10 strúčikov cesnaku
  • nové korenie
  • 200 g bielej suchej fazule (namočenej cez noc)
  • 100 ml bieleho suchého vína
  • 400 g ošúpaných krájaných paradajok v konzerve
  • 1,7 l horúceho vývaru alebo vody
  • 150 g hlivy ustricovej
  • sušený majorán
  • čerstvú petržlenovú vňať
  • cmarový chlieb

1. Cibuľu nasekanú nadrobno opečieme vo väčšom hrnci s trochou oleja dozlatista. Osolíme, okoreníme a pridáme bobkové listy. 9 strúčikov cesnaku nakrájame nadrobno. Podľa potreby môžeme pridať olej. 

2. Mäso nakrájame na menšie kocky a restujeme spolu so základom. Dochutíme soľou, čiernym a celým novým korením. Keď sa mäso zatiahne, pridáme deň vopred namočenú fazuľu a premiešame. Podlejeme vínom a chvíľu varíme, aby sa z neho odparil alkohol.

3. Pridáme paradajky z konzervy a premiešame. Zmes zalejeme horúcou vodou alebo vývarom. Osolíme, okoreníme a varíme pod pokrievkou asi 1,5 hodiny, pokým mäso s fazuľou nezmäknú. Približne v polovici varenia pridáme hlivu nakrájanú na menšie kúsky a majorán. Podľa potreby dochutíme soľou a korením. Tesne pred servírovaním krajce cmarového chleba opečieme na rozohriatej panvici na troche olivového oleja z oboch strán dochrumkava. Krajce potrieme strúčikom cesnaku.

Otvoriť galériu

Potrebujeme:

  •  600 g králičích dielov
  •  bio olivový olej
  •  2 petržleny
  •  1/3 zeleru
  •  5 strúčikov cesnaku
  •  1 cibuľu
  •  1 pór
  •  3 zemiaky
  •  morskú soľ, čierne korenie
  •  3 bobkové listy
  •  200 g suchej bielej fazule (namočenej cez noc)
  •  čerstvú petržlenovú vňať
  •  250 ml smotany na šľahanie (33 %)
  •  50 g masla Pilos
  •  2 francúzske bagety
  •  1 štipľavú papričku

1. Vo väčšom hrnci na olivovom oleji orestujeme nakrájanú zeleninu – petržlen a zeler na menšie kúsky, cesnak na plátky a cibuľu nahrubo. Po chvíli pridáme bielu časť póru (zelenú si odložíme na neskôr) nakrájanú na väčšie kúsky a zemiaky nakrájame na kocky.

2. Zeleninu ochutíme soľou, čiernym korením a bobkovým listom. Za občasného miešania restujeme na miernom ohni asi 5 minút. Potom pridáme scedenú bielu fazuľu a podlejeme 2 l vody. Umyté a osušené králičie diely rozdelíme na menšie kúsky a pridáme do polievky. Zelenú časť póru a stonky petržlenovej vňate zviažeme spolu pomocou kuchynského špagátu. Viazaničky pridáme do polievky a podľa potreby ju osolíme a okoreníme. Varíme ju na miernom ohni pod pokrievkou približne 1 hodinu, kým fazuľa a mäso nezmäknú.

3. Z uvarenej polievky vyberieme viazaničky póru, bobkové listy a kúsky mäsa. Rozmixujeme ju na hladký krém a vrátime späť na oheň. Pridáme smotanu, maslo a necháme prejsť varom. Medzitým nakrájame bagety na plátky. Opečieme ich na rozpálenej grilovacej panvici na troche olivového oleja dochrumkava. Kým sa bagety opečú, oberieme králičie mäso od kostí a nakrájame ho na menšie kúsky.

Otvoriť galériu

Potrebujeme:

  •  1 väčšiu cibuľu
  •  olivový olej
  •  5 strúčikov cesnaku
  •  3 stonky stonkového zeleru
  •  1 štipľavú papričku
  •  morskú soľ, čierne korenie
  •  50 g paradajkového pretlaku
  •  500 g batatov
  •  100 ml suchého bieleho vína
  •  2 l zeleninového vývaru
  •  3 červené špicaté papriky
  •  500 g krájaných predvarených držiek
  •  1 konzervu krájaných ošúpaných paradajok
  •  čerstvú petržlenovú vňať
  •  cmarový chlieb

1. Nadrobno nakrájanú cibuľu restujeme v hrnci na olivovom oleji. Po chvíli pridáme 4 nadrobno nasekané strúčiky cesnaku, stonkový zeler a štipľavú papričku bez semienok. Osolíme, okoreníme.

2. Keď je základ opečený, pridáme paradajkový pretlak. Chvíľu restujeme a pridáme na väčšie kocky nakrájané bataty. Podlejeme vínom a dusíme, kým sa z neho neodparí alkohol.

3. Potom podlejeme vývarom, premiešame a pridáme špicatú papriku nakrájanú na podobne veľké kúsky ako bataty a predvarené držky. Ak sa žiada, osolíme, okoreníme a prilejeme paradajky z konzervy. Polievku varíme na miernom ohni približne 20 minút. Polievku servírujeme posypanú nasekanou petržlenovou vňaťou. Ako príloha sa hodia do chrumkava opečené krajce chleba zľahka potreté cesnakom.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: Lidl, Nový Čas víkend

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou News and Media Holding, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Palestínsky chlapec kráča okolo trosiek po leteckom útoku Izraela na budovu školy v meste Dajr al-Balah v centrálnej časti Pásma Gazy.
Strašné správy z Gazy: To čo hrozí do 48 hodín, láme srdce
(ilustračné foto)
V Ríme sa bude diať niečo mimoriadne! Prvýkrát vystavia stratený portrét od... Fíha
Na snímke policajné auto pred americkým veľvyslanectvom v Londýne, kde policajti vykonali "kontrolovaný výbuch" po nahlásení podozrivého balíčka.
POPLACH v Londýne: Výbuch pred ambasádou USA a evakuácia letiska!
Karel Gott († 80) zomrel 1. októbra 2019.
ŠOK! Má Karel Gott († 80) nemanželské dieťa? Závažné odhalenia a DÔKAZ
Poľský premiér Donald Tusk.
Zo slov poľského premiéra vám naskočia zimomriavky: Hrozí to najhoršie! Krajina sa pripravuje
Bezdomovca mal obvinený Marek dobiť v sanitárnej miestnosti hypermarketu.Policajta vzal sudca do väzby.
Smrť tuláka († 48) po policajnom zásahu v Košiciach: ZMENA vo vedení oddelenia!
Ruský prezident Vladimir Putin.
Nemohlo to zostať bez reakcie Ruska! Putin vyslovil varovanie pre Ameriku
Polícia SR
Aktualizované
Tomáš brutálne napadol nožom len 15-ročné dievča: Súd rozhodol o jeho TRESTE!
Na snímke predseda vlády SR Robert Fico (Smer-SD).
Premiér Fico prehovoril o najbližšej schôdzi parlamentu: Má obavy? Túto vec rázne odmietol!
Prezident SR Peter Pellegrini.
Prezident Pellegrini tvrdí, že je pripravený: Hrozia Slovensku predčasné voľby?!
Poprad, Slovakia, October 15, 2014 - People are boarding a Regional Train of the Slovak Railway ZSSK at Poprad Station.
Veľké problémy slovenských železníc: MEŠKANIE, odrieknuté spoje a poruchy! Strašné, čo sa to deje
Foto
Sagan si siahol na dno síl: Aha, čo vyvádzal v púšti! A to priznanie...