Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
01.11.2020 18:48 | Správy | Zahraničné správy

Podarí sa im zvíťaziť nad koronavírusom? Česko hlási nižšie počty nakazených

Spomaľovanie nárastu počtu prípadov choroby COVID-19 v Česku pokračovalo aj v nedeľu.

K 18:00 pribudlo 3905 prípadov, čo je skoro o 700 menej ako minulú nedeľu večer. Vyplýva to z údajov na webe ministerstva zdravotníctva. Už v piatok a sobotu boli denné nárasty množstva nakazených nižšie ako za rovnaké dni v minulom týždni. Navyše počet hospitalizovaných s COVID-19 v sobotu prvýkrát počas vytrvalého októbrového prudkého nárastu výraznejšie poklesol. Oproti piatku ubudlo približne 300 hospitalizovaných na 7370.

Už skôr boli v niektorých októbrových dňoch zaznamenané poklesy počtu hospitalizovaných, vždy ale len o jednu či dve desiatky ľudí. Množstvo ľudí vo vážnom stave však zostalo v sobotu v porovnaní s piatkom približne rovnaké, a to cez 1100.

V sobotu bol podľa aktuálnych čísel ministerstva tiež najnižší počet úmrtí ľudí s COVID-19. Pribudlo 137 zomrelých a v nedeľu ďalších 59 na celkových 3348 od začiatku epidémie. Nakazených bolo od 1. marca, kedy sa objavili v Česku prvé prípady COVID-19, zaznamenaných spolu asi 339 000. Chorobou teraz trpí približne 192 000 ľudí.

 

Napriek celkovému poklesu počtu nakazených oproti minulému týždňu v sobotu vzrástol podiel potvrdených prípadov nákazy na počte vykonaných testov. Najprv sa v piatok podiel mierne znížil zo štvrtkových 33 percent na 31,2 percenta, ale v sobotu sa vrátil na 33 percent. Tento týždeň sa v sobotu uskutočnilo len asi 34 600 testov, zatiaľ čo predchádzajúcu sobotu bolo testov zhruba 39 200.

Kvôli výraznému šíreniu choroby v posledných týždňoch sa Česko dostalo na špičku svetových rebríčkov v počte nakazených i zomrelých. Podľa údajov Európskeho centra pre prevenciu a kontrolu chorôb (ECDC) je ČR v počte nakazených na 100 000 obyvateľov za uplynulý týždeň celosvetovo na druhom mieste, a podľa počtu úmrtí k počtu obyvateľov dokonca na prvom mieste.

Najvýraznejšie sa v poslednej dobe COVIS-19 šíri v Česku na Benešovsku, kde bolo za uplynulých sedem dní potvrdených 1353 nakazených v prepočte na 100 000 obyvateľov. Druhý najvyšší nárast sa objavil aj v stredných Čechách, a to na Rakovnicku, kde pribudlo za sedem dní 1312 prípadov na 100 000 obyvateľov.

Český minister zdravotníctva Jan Blatný v nedeľu oznámil, že do krajiny dorazili dva milióny antigénnych testov. Dodal, že ďalších osem miliónov objedná vláda ešte dnes. Takéto testy sa v ČR budú používať v sociálnych zariadeniach.

Veľvyslanectvo USA v ČR v nedeľu informovalo, že do Česka už dorazilo prvých sedem z celkovo očakávaných 28 amerických vojenských zdravotníkov, ktorí majú skúsenosti v boji s koronavírusom a so zvládaním epidémie budú pomáhať.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: ČTK, tasr

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou News and Media Holding, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


O svoje ratolesti sa vzorne stará
Tanečnica Jakeš chystá vlastnú ŠOU: Obsadila hviezdu Dunaja! VIEME, o čo ide
Na snímke uprostred predseda Progresívneho Slovenska (PS) Michal Šimečka počas tlačovej konferencie
Ministerstvo dopravy zrušilo IC vlaky z Bratislavy do Košíc: PS kritizuje nový letecký spoj
Hviezda Realu Madrid Kylian Mbappé.
Foto
Mbappé má na krku vážne obvinenie: Je podozrivý zo znásilnenia!
Premiér Fico sa podrobil v piatok ďalšej operácii po atentáte v Handlovej.
Po atentáte na premiéra 4 funkcionárov odvolali: Zanedbané školenia i previerky
(ilustračné foto)
Kolaps dopravy v Nitre? MHD má až hodinové meškanie! Tak skoro to neskončí
Ľubomír Moravčík najskôr Calzonu kritizoval, teraz ho ale chválil.
Foto
Moravčík kritizoval, ale výkony na ME ho nadchli: Pri Calzonovi som sa mýlil
Kuriózne zranenie v nižšej anglickej lige: Hráča zložil na zem vlastný tréner
V U. S. Steel majú čoraz menej objednávok, no náklady zostávajú  rovnaké, a preto klesá zisk.
V oceliarňach U.S. Steel Košice OPÄŤ horelo: Zasiahnuť museli hasiči
Vodiča polícia zadržala.
Šialené, čo sa stalo v noci v Bratislave: Autentické VIDEO zachytilo momenty napätia!
Separ konečne priznal fotkou novú známosť.
FotoVáš Tip
Separ posunul vzťah s mladučkou influencerkou: NEČAKANÝ krok! No tak už je to VÁŽNE
(ilustračné foto).
Tak to je GÓL! Na záverečné skúšky v autoškole prišiel východniar OPITÝ: FOTO hovorí za všetko
Vlhčené utierky alebo detské obrúsky sú pohodlným spôsobom, ako rýchlo vyčistiť plasty, ale oveľa lepšie sú špeciálne utierky na plasty
Slnko ako hlavný vinník: Dá sa na aute obnoviť zašlý lesk exteriérových plastov? Pozor na tieto triky!