Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
03.11.2020 07:59 | Správy | Politika

Koho čaká 2. kolo testovania? Výnimku dostalo 25 okresov, pribudnú aj obmedzenia na hraniciach

Premiér Igor Matovič (47) oznámil, že druhé kolo celoštátneho testovania určite bude, no nie vo všetkých okresoch.

Tie okresy, v ktorých bolo minimum nakazených, sa ho zúčastniť nebudú musieť. Skríning absolvujú len lokality, v ktorých bol podiel nakazených vyšší ako 0,7%. Ktoré samosprávy si vydýchnu a ktoré musia absolvovať kolotoč príprav ešte raz?!

Fotogaléria
35
fotiek v galérii

Aj keď z 3,6 milióna otestovaných Slovákov bolo pozitívnych len 1,06 %, pandémiu netreba podceniť. Podľa Matoviča sa nemáme týmto číslom nechať učičíkať a myslieť si, že všetko je v poriadku. „Čaká nás druhé kolo a nemali by sme teraz utiecť z polovičky bojiska a povedať si, že už sme všetko vyriešili. Nie. Vidíme, že celá Európa horí. Dennodenne prijmú dve - tri krajiny lockdown, či už miernejší, alebo tvrdší.  Nepriateľ príliš prudko stúpa a príliš naberá na sile, takže nesmieme zaváhať teraz ani jeden deň,“ uviedol premiér v rozhovore pre Rádio Expres. Ústredný krízový štáb v pondelok večer rozhodol, že druhé kolo celoplošného testovania bude, nie však pre celé Slovensko. „Okresy, v ktorých percento pozitívnych testov bolo nižšie ako 0,7% dostanú výnimku. Ide o 25 okresov, ktoré sa tiahnu na juhu Slovenska a hraničia s Maďarskom okrem Dunajskej Stredy,“ priblížil Matovič s tým, že testovať sa opätovne nebude okrem toho ani v dvoch mestách, a to v Bratislave a v Košiciach.

Obmedzenia na hraniciach

Premiér tiež informoval, že pre vstup na územie Slovenska po druhom kole skríningu bude musieť mať človek negatívny test, alebo sa nechá otestovať antigénovými testami. Počet hraničných priechodov aj ich otváracia doba sa obmedzí. Vo všetkých okresných mestách tiež vzniknú mobilné odberové miesta, v ktorých budú mať ľudia možnosť abslovovať bezplatné antigénové testovanie. Podľa ministra zdravotníctva Mareka Krajčího nesmieme poľaviť a o uvoľnovaní opatrení nemôže byť reč. „Nie som zástancom toho, aby sa uvoľňovalo čokoľvek. Keď sa nám aj podarí tú krivku sploštiť, stále to bude rásť. Neverím, že pri takej slobode, akú máme, dostaneme reprodukčné číslo pod jeden,“ skonštatoval. Minister hospodárstva Richard Sulík sa však stavia za názor uvoľňovania: „Myslím si, že je chyba, že napríklad v Bratislave, kde je denne 15 ľudí infikovaných, platia rovnaké pravidlá ako v Tvrdošíne, kde sú stovky nakazených.“

Len v okresoch, kde sú vysoké čísla

Podľa Matoviča je teda druhé kolo skríningu viac než potrebné. Hovorí však, že bude len v okresoch, kde bolo veľa nakazených. Najhoršie dopadli regióny Kysuce, Orava a Bardejov. Testovanie len v ohniskách s pozitivitou vyššou ako 1,5 % mu odporučilo aj konzílium odborníkov. Takisto radia, aby sa naplno testovali rizikové skupiny, ako sú seniori v domovoch sociálnych služieb, ľudia bez domova, ale aj členovia ozbrojených síl, zdravotníci a pacienti pri prijímaní do nemocnice, a pripomínajú, že treba kontrolovať hranice. Úplne totožný postup odporúča lekár Peter Visolajský, ktorý bol v prvej vlne členom permanentného krízového štábu.

Myslím si, že plošné testovanie nie je potrebné zopakovať, ale je dôležité, aby sme testovali opakovane a často v regiónoch, kde je vysoký výskyt nakazených,“ hovorí Visolajský. Pridáva sa aj predseda Združenia miest a obcí Slovenska (ZMOS) Branislav Tréger, ktorý vidí význam testovania v regiónoch, kde je to nevyhnutné. „Musia sa k tomu vyjadriť odborníci, zdravotníci, epidemiológovia, ale my odporúčame, aby druhé kolo celoplošného testovania nebolo. Aby bolo realizované len v tých oblastiach, kde je to nevyhnutné,“ povedal Tréger.

 

Testujme regióny nad 1,0 % pozitívnych

Pavol Čekan, biochemik

- V druhom kole stačí pretestovať tie regióny, ktoré sú žlté, oranžové až červené, čiže mali záchyt nad 1,0 % obyvateľstva. Všetky zelené regióny by sa mali „ušetriť“. V nich plošné testovanie nemá zmysel. Je tam nízka premorenosť koronavírusu, ľudia tam majú poväčšinou veľmi nízku virálnu nálož, ktorú antigénový test nezachytáva.

 

Pravda sa ukáže o 14 dní

Richard Kollár, matematik

- Dobrou novinkou je, že antigénové testy fungujú veľmi dobre v premorených oblastiach. Za pomerne nízke náklady dokážeme takto výrazne zlepšiť epidemiologickú situáciu v menších oblastiach. Ak by sme boli schopní tam testovať 2-krát týždenne mobilnými jednotkami, mali by sme atómovú zbraň na ničenie ohnísk. Na miestach s nízkou incidenciou (počtom nových prípadov) sa ukazujú tieto testy ako málo efektívne. Skutočná pravda sa však vyjaví tak o 14 dní, keď budeme už oveľa spoľahlivejšie vedieť, na čom objektívne naozaj sme.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: len, Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou News and Media Holding, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk




Foto
Rozhodca vyšiel po 17 rokoch s pravdou von: Počas zápasu som uzavrel obchod s Messim
Statný kuchár Kemkovi poriadne vylepí.
V šou Možné je všetko lietali facky! Martin Novák si pre Kemku pripraví nezabudnuteľnú odvetu
Päťnásobný majster Európy v kulturistike Adam Cibuľa (60) už 7 rokov nemal v rukách činky a je bez poriadnej strechy nad hlavou.
Foto
Z kulturistu Adama Cibuľu je bezdomovec: Šampión ŽOBRE na ulici a stravu hľadá v kontajneroch!
(ilustračné foto)
Váš Tip
Slovenskí vedci na misii v Tichom oceáne: Aká je pravdepodobnosť, že človeka zraní vesmírny odpad?
(ilustračné foto)
Irán predstavil vylepšenú výzbroj v tom najnevhodnejšom čase: Napätie na Blízkom východe by sa dalo krájať
Foto
Zásadné zmeny v živote Slafkovského: Teraz sa pochválil aj novým luxusným kúskom
Len pred pár dňami sa syn Roba Beňa († 54) postavil pred markizácke kamery v ich úspešnom seriáli Dunaj.
Foto
Syn Roba Beňa († 54) kráča v jeho šľapajach: PREMIÉRA pred kamerami! Tínedžer debutoval v úspešnom seriáli
Jana Gantnerová - Vo Svetovom pohári bola v prvej desiatke 29-krát.
Foto
Absolventi športového gymnázia: Stretnutie po 50 rokoch! Aké esá vyrástli v unikátnej lyžiarskej triede?
Na snímke zaplavené nábrežie Dunaja v centre Budapešti v piatok 20. septembra 2024.
Dunaj narobil poriadny ROZRUCH, evakuácia pacientov v nemocnici: Hrozilo, že dôjde k…
Chrápanie môže byť predzvesťou vážneho ochorenia (ilustračná fotografia).
Robí vám chrápanie zo života peklo? POZOR, nie je to len nepríjemnosť: Skúste tieto TRIKY
Most v banskobystrickej mestskej časti Kremnička, ktorý vo štvrtok 19. septembra 2024 náhle uzavreli pre jeho havarijný stav a spolu s ním aj úsek rýchlostnej cesty R1 idúcej pod ním, začali búrať.
AktualizovanéFoto
Most v banskobystrickej Kremničke CHÁTRAL: Mesto prijalo rozhodnutie, stavbu začali BÚRAŤ
(ilustračné foto)
Astronomická jeseň je ZA ROHOM, oproti minulému roku nastala ZMENA: Dôvod je prostý