Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
03.11.2020 08:54 | Správy | Zahraničné správy

S Rakúskom súcití celý svet! Silné slová európskych lídrov, ozvali sa aj Trump s Bidenom

Solidaritu Rakúsku kvôli večernému útoku vo Viedni, pri ktorom útočník zabil štyroch ľudí a ďalších zranil, vyjadrila okrem iného nemecká kancelárka Angela Merkelová, prezidenti USA a Francúzska Donald Trump a Emmanuel Macron aj ďalší svetoví politici. Zdôraznili tiež, že je potrebné sa spojiť v boji proti islamistickému terorizmu.

Fotogaléria
46
fotiek v galérii

"V týchto ťažkých hodinách, kedy sa Viedeň stala cieľom teroristického násilia, som v myšlienkach s tamojšími obyvateľmi a s bezpečnostnými zložkami, ktorí sa postavili nebezpečenstvu. Súcitím s príbuznými obetí, zraneným želám plné zotavenie," uviedla Merkelová. Dodala, že Nemci plne stoja na strane svojich rakúskych priateľov. "Islamistický teror je naším spoločným nepriateľom," dodala.

"Toto je naša Európa. Naši nepriatelia musia vedieť, s kým majú do činenia. Neustúpime," komentoval útok francúzsky prezident Macron, ktorého krajina zažila v minulých týždňoch hneď niekoľko teroristických útokov radikálnych islamistov. Atentát z centa Viedne odsúdili aj americký prezident Trump a jeho rival v utorkových prezidentských voľbách Joe Biden. "Tieto zlé útoky proti nevinným ľuďom musia skončiť. USA stojí po boku Rakúska, Francúzska a celej Európy v boji proti teroristom, vrátane radikálnych islamistických teroristov," reagoval Trump. "Musíme byť všetci jednotní proti nenávisti a násiliu," povedal k útoku podľa agentúry Reuters Biden.

"Hlboký šok," vyjadril sa britský premiér Boris Johnson. "Myšlienky Británie sú s ľudom Rakúska - stojíme spolu v boji proti teroru," doplnil. Útok odsúdil aj generálny tajomník OSN António Guterres. "Sledujem s veľkým znepokojením násilný teroristický útok vo Viedni, v meste, kde má OSN jedno zo svojich sídiel. Odsudzujem tieto útoky čo najdôraznejšie a potvrdzujem solidaritu OSN s ľuďmi a vládou Rakúska," uviedol. "Európa dôrazne odsudzuje tento zbabelý čin, ktorý ide proti životu a našim ľudským hodnotám ... Sme s Rakúskom," komentoval situáciu predseda Európskej rady Charles Michel.

Podľa maďarského ministra zahraničia Pétera Szijjártóa by mala "Európa biť na poplach" tvárou v tvár "desivej vlne terorizmu, ktorá kontinent ohrozuje". "Musíme si uvedomiť, že je ohrozená bezpečnosť Európy a tým aj európskeho životného štýlu," napísal šéf maďarskej diplomacie na facebooku. Tiež taliansky premiér Giuseppe Conte útok odsúdil. "V našom spoločnom európskom dome nie je miesto pre nenávisť a násilie," napísal na twitteri. Nemecký minister zahraničia Heiko Maas na twitteri označil správy z Viedne za šokujúce. "Myslíme v týchto ťažkých hodinách na zranených a obete. Nesmieme ustúpiť nenávisti," dodal. Podobne sa vyjadril aj bavorský premiér Markus Söder, ktorého spolková krajina s Rakúskom susedí. "Sme šokovaní a zdesení brutálnym útokom vo Viedni," napísal Söder na twitteri. "Stojím rozhodne na strane Rakúšanov," doplnil.

 

K odsúdeniu útoku sa pridalo aj Turecko. "So zarmútením sme prijali správy, že teroristický útok vo Viedni si vyžiadal mŕtvych a zranených. Ostro odsudzujeme tento čin a vyjadrujeme sústrasť rodinám tých, ktorí prišli o svoje životy, a zraneným prajeme skoré uzdravenie. Turecko ako krajina, ktorá desaťročia zápasí s rozličnými formami terorizmu, vyjadruje solidaritu s rakúskym ľudom," uviedlo vo vyhlásení turecké ministerstvo zahraničných vecí.

Pripravenosť spolupracovať s Rakúskom v boji proti terorizmu vyjadril v utorok aj ruský prezident Vladimir Putin, ktorý v telegrame rakúskemu kancelárovi Sebastianovi Kurzovi útok označil za "krutý a cynický zločin". Pondelkový útok vo Viedni odsúdilo ministerstvo zahraničia Saudskej Arábie, ktoré tiež vyjadrilo solidaritu s Rakúskom. Útok odsúdili aj ďalšie moslimské krajiny, okrem iného Spojené arabské emiráty (SAE) či Katar. Tiež združenie moslimov v Taliansku zdôraznilo solidaritu s Viedenčanmi. "Tento útok sa dotýka aj nás a našich hodnôt ako európskych moslimov," citovala taliansku obec moslimov (UCOII) agentúra APA.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: ČTK, tasr

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou News and Media Holding, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk




Juraj Hrabko upozornil na zlyhania počas pandémie: Hlavným cieľom skúmania je poučenie, nie trestanie
Nvotová k Rózsovmu rozhodnutiu napísala blog!
Foto
Nvotová vs. Rózsa: Drsná vojna kvôli HYMNE! Vykričali si peniaze, DROGY a...
Bojovník bol zasnúbený s krásnou fitneskou.
Váš Tip
Bojovník Boráros má žiť so svojou ex v jednom dome aj po rozchode: Stále spolu kvôli peniazom?!
S advokátom Matúšom Červeným z LEXANTE sme sa v Časovke rozprávali aj o dedení a darovaní majetku.
Cenné RADY advokáta: Ako napísať ZÁVET, aby bol platný! Prezradil všetko, čo potrebujete vedieť
Princ Harry s manželkou Meghan
Harry a Meghan si chcú kúpiť nový dom: Drsná reakcia miestnych! Toto manželia nerozdýchajú
Martin Škrtel
Foto
Kamarát o konci Škrtela v DAC: Mal veľa práce a kancelária mu nevoňala
Talentovaný hudobník Ľubo pôsobil v skupine Križiaci.
Foto
Obľúbený hudobník Ľubo († 43) zomrel: Dojímavé odkazy manželky a kolegov! Ich slová vás chytia za srdce
V novej relácii Zlaté talenty so Zlaticou sa našla
Foto
PRIZNANIE Zlatice Puškárovej: Chýba jej spravodajská stolička?! Prezradila, kedy nastal bod ZLOMU
Robert Fico
Fico avizuje NOVINKU: Spolupráca vlády a INFLUENCEROV?! Aha, čo odkázal premiér
Vlak rozmetal autobus, ktorý prechádzal cez nefunkčné priecestie.
Foto
Zarážajúci záver tragickej nehody autobusu a vlaku v Nových Zámkoch: Kto je skutočne VINNÝ?!
Miriam podala na nespoľahlivú firmu trestné oznámenie.
Foto
Miriam chcela pomôcť opusteným zvieratkám, prišlo však SKLAMANIE: Schmatla firma PENIAZE zo zbierky a zmizla?!
Dnes si páry užívajú bozkávanie ako predohru.
Foto
Vedci odhalili PÔVOD bozkávania: Uf, z TOHTO vám príde ťažko! Romantiku za tým nehľadajte