Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
03.11.2020 15:47 | Správy | Domáce správy

Kúpil si terorista z Viedne zbrane na Slovensku? Rázna reakcia predsedu vlastníkov strelných zbraní

Útočník, ktorého po streľbe v centre Viedne zneškodnili policajti, si strelivo ani zbrane jednoznačne nemohol legálnym spôsobom zakúpiť na Slovensku.

Pre TASR to uviedol predseda predstavenstva Združenia vlastníkov strelných zbraní Legis Telum Ľudovít Miklánek v súvislosti s informáciami rakúskeho denníka Heute. "V rakúskom médiu Heute.at sa objavila neoverená informácia o tom, že páchateľ teroristického činu vo Viedni si mal 'údajne v júni kúpiť strelivo na Slovensku'. Slovenské médiá prevzali túto 'informáciu' nepresne a niektoré už uvádzajú, že zbrane a strelivo použité vo Viedni boli zo Slovenska. Terorista, ktorý bol predtým podmienečne prepustený z trestu, ktorý dostal za to, že chcel ujsť bojovať za Islamský štát do Sýrie, bol na sociálnej sieti odfotený so zbraňami z produkcie dnes srbskej Zastavy, ktoré sa používali počas občianskej vojny v Juhoslávii," uviedol.

Fotogaléria
21
fotiek v galérii

Podľa Miklánka aj z nekvalitnej fotky je možné predpokladať, že ide o modely M70, klon Kalašnikova, a zrejme pištoľ M57. "Tieto zbrane ani strelivo do nich nemohol kúpiť legálne v SR. Na ich nadobudnutie je potrebné byť držiteľom zbrojného preukazu príslušnej skupiny a dodatočné nákupné povolenie na každú jednu zbraň vydané políciou. Rovnako strelivo do týchto zbraní môže byť predané iba človeku, ktorý má zbrojný preukaz a zbraň na takéto strelivo zaevidovanú," vysvetlil Miklánek.

"Útočník nemohol mať zbrojný preukaz (ZP), keďže nemal 21 rokov a bol súdne trestaný. Okrem iných kritérií by nespĺňal kritérium bezúhonnosti a spoľahlivosti, ktoré sú pri vydaní ZP preskúmavané. Ak by si chcel legálne kúpiť expanznú zbraň, ktorá vznikla pôvodne z 'ostrej', a tú údajne prerobiť, musel by prepis z pôvodného majiteľa prebehnúť na polícii, keďže tieto zbrane podliehajú evidenčnej povinnosti. Druhou vecou je, že sa od zmeny legislatívy v roku 2016 prakticky vôbec nevyrábajú," zdôraznil Miklánek.

 

Útočník, ktorého po streľbe v centre Viedne zneškodnili policajti, si strelivo zaobstaral počas leta na Slovensku, uviedol v utorok na svojom webe rakúsky denník Heute. Informáciu o strelive potvrdil pre televíziu JOJ aj minister vnútra SR Roman Mikulec (OĽANO), podľa ktorého útočník v minulosti navštívil Slovensko. Podľa rakúskeho denníka muž so svojím známym údajne v polovici júla vycestoval na Slovensko, aby si zaobstaral muníciu do útočnej pušky typu AK-47 (kalašnikov).

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: tasr

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou News and Media Holding, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk




Hovorca Kremľa Dmitrij Peskov.
Kremeľ obviňuje Západ: To myslia vážne?! Pozrite, čo tvrdia
Peter Sagan
Sagan netají rozčarovanie: Posledné dva roky ma už nikto nepozdravil
Elon Musk, Vladimir Putin.
Prasklo TAJOMSTVO medzi Muskom a Putinom! Na povrch vyšli znepokojivé informácie
Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj
Zelenskyj VARUJE: V tento dátum to príde! Výzva pre spojencov
Turistov nikdy neprestáva fascinovať tamojšia divoká príroda a jej úkazy.
Aktivisti žiadajú súd, aby slony uznal za osoby: Všetko by to zmenilo!
Poslanec NRSR Tibor Gašpar (Smer-SD).
Gašparovi vadia reči opozície: „Vymýšľate si!“ Takto sa stavia k odvolávaniu ministra Suska
Júl 2022 - Najextravagantnejšia - Lela Ceterová (33) a Karlos Vémola (37)
Vémolova manželka prezradila pikantnosť: Takto som už tretí raz otehotnela!
Mig-29.
Slovensko dalo Ukrajine do daru vojenský majetok: Jeho hodnota presahuje stovky miliónov
Mladá Češka tvrdí, že bola na jednej z Diddyho kontroverzných párty.
Foto
Známa Češka sa zúčastnila Diddyho párty: Šokujúce SVEDECTVO! Ak chcela vstúpiť do domu, musela...
Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.
Odmietol Zelenskyj prijať šéfa OSN?! TOTO má byť dôvod
Lottery ticket
Výhra jackpotu spravila zo Slováka BOHÁČA: Takmer to vzdal, no posledný pokus mu zabezpečil tučné konto!
(ilustračné foto)
Pozor, už tento víkend to príde! Ste pripravení? Veľká ZMENA