Ako uviedla Renáta Chosraviová z SPU, náročný proces udelenia európskeho patentu trval takmer dva roky a začal sa podaním patentovej prihlášky 3. decembra 2018. „Pôvodcami vynálezu sú odborníci Tatiana Bojňanská, Marián Tokár, Vladimír Vietoris, Eva Ivanišová a Vlasta Vozárová,“ doplnila Chosraviová. Podľa slov Tatiany Bojňanskej sa udelený patent týka výrobkov určených pre konzumentov, ktorých tráviace procesy alebo metabolizmus sú porušené a vyžadujú osobitné potraviny. K ochoreniam, ktoré si vyžadujú konzumáciu potravín so špeciálnym zložením, patrí napríklad celiakia, ktorej výskyt v posledných rokoch celosvetovo stúpa a jedinou efektívnou liečbou je bezlepková diéta.
Na trhu sú už v súčasnosti výrobky pre celiatikov. „My sme pri príprave patentu ale pracovali s myšlienkou, že k celiakii sú často pridružené ďalšie intolerancie, napríklad laktózová, prípadne ďalšie ochorenia metabolického charakteru, najčastejšie diabetes mellitus. Trvanlivé pečivo na špeciálne výživové účely je vyrobené z prirodzene bezlepkových surovín, pričom odborníci testovali jeho rôzne kombinácie. Neobsahuje žiadnu pšenicu, raž, jačmeň, mlieko, vajcia, cukor. Základ výrobku, ktorý je v sladkom i slanom variante, tvorí kukuričná, ryžová, cícerová, prípadne pohánková múka, lecitín a chia semienka,“ vysvetlila Bojňanská.