Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
04.11.2020 09:00 | Správy | Domáce správy
Foto

Epidemiologička Krištúfková po prvom kole testovania: Kedy sa dočkáme uvoľňovania opatrení?!

Rysujú sa nové pravidlá. Po prvom celoplošnom testovaní na koronavírus sa už tento víkend treba pripraviť na druhé.

To sa bude konať v okresoch, kde prvé výsledky ukázali, že je viac ako 0,7 % pozitívnych na COVID-19. Ústredný krízový štáb tak rozhodol napriek pôvodnému odporúčaniu konzília epidemiológov, ktoré hovorilo, že druhé testovanie má zmysel v okresoch s nákazou vyššou ako 1,5 %. Prečo Igor Matovič neposlúchol odborníkov, ako tak rád často pripomína?

Konzílium epidemiológov v pondelok oznámilo, že vláde odporúča, aby schválila druhé testovanie len v okresoch, kde sa ukázala pozitivita ľudí vyššia ako 1,5 %. Antigénové testy zároveň chcú používať na hraniciach či v DSS, v nemocniciach alebo v školách. Matovič napokon oznámil, že vypočul si len časť požiadaviek a druhé testovanie sa nebude konať v okresoch so zachytenou infekčnosťou do 0,7 %. Matovič to vysvetlil ako politické rozhodnutie.

Otvoriť galériu

„Chceli sme dosiahnuť čo najväčší efekt. Pri tomto 0,7 % vychádza, že zasiahneme 77 % problému. Dotkne sa to 54 % obyvateľov, ale efekt bude veľmi silný,“ odôvodnil to v TV JOJ. K novým pravidlám bude zajtra zasadať vláda a očakáva sa, že budú podobné ako doteraz - zákaz vychádzania pre tých, ktorí sa v jednotlivých okresoch neotestujú druhýkrát počas víkendu.

 

Od budúceho týždňa chcú mať zriadené mobilné odberné miesta. „Tým, ktorí sa neotestujú, sa tak predĺžia sprísnené podmienky, ale chceme, aby mali možnosť ísť na mobilné odberné miesta, ktoré zriadime na účel antigénového testovania. Každý, kto by si to aj rozmyslel, môže ísť na mobilné odberové miesto, spraví si test a má takú istú mieru slobody ako tí, ktorí už na testovaní boli,“ dodal Matovič.

Otvoriť galériu

Nespokojní lekári

Proti rozhodnutiu, na ktorom sa uzniesli na krízovom štábe, vystúpila Slovenská lekárska komora pod vedením Mariána Kollára. Taktiež pripomínajú, že nezohľadňovali odporúčania konzília epidemiológov. „Napriek opakovaným tvrdeniam, že rozhodnutia Ústredného krízového štábu vychádzajú z odborných odporúčaní konzília odborníkov, žiaľ, ani v tomto prípade to nebola pravda. Verejnosť nebola informovaná o dôvodoch, na základe ktorých sa odklonili od odporúčania konzília odborníkov udeliť výnimku okresom s vyšším percentuálnym podielom nakazených než 0,7%,“ píše sa v stanovisku. Na druhej strane apelujú na to, že nie je čas na uvoľňovanie opatrení a za kľúčovú považujú kontrolu hraníc.

Sťažnosti na výsledky

Z niektorých okresov, ktoré sa nedostali pod 0,7 %, prišli sťažnosti na výsledky. V Gelnici, ktorá má 0,71 % pozitívnych, pripomínajú, že cez túto hranicu sa dostali vďaka občanom mimo Gelnice. „Považujeme za nespravodlivé, aby sa u nás muselo uskutočniť, keďže reálne čísla ukazujú, že skutočný podiel pozitívne testovaných ľudí bol nižší než stanovený percentuálny podiel,“ napísal primátor Dušan Tomaško. Podobne apelujú na rezort aj zo Zvolena, kde je 0,7 % pozitívnych.

 

Akceptujeme rozhodnutie krízového štábu

Zuzana Krištúfková, epidemiologička

Ako vnímate to, že ste ako konzílium navrhovali testovať okresy nad 1,5 % pozitivity a napokon sa schválilo 0,7 %?

- Pri odporúčaní tejto hodnoty sme okrem proporcie pozitívnych osôb zachytených pri plošnom testovaní vychádzali aj z hodnotenia vývoja chorobnosti v jednotlivých okresoch. Toto percento sme chápali ako návrh, o ktorom sa bude ešte diskutovať. Akceptujeme to, čo prijal Ústredný krízový štáb.

Myslíte si, že je namieste uvoľňovať opatrenia v okresoch, kde je nízky podiel zistených prípadov?

- S uvoľňovaním opatrení by som bola veľmi opatrná. Navrhovala by som ich uvoľňovať až vtedy, keď sa efekt plošného testovania prejaví na krivke chorobnosti, teda dôjde k jej stabilizácii a nebudeme zaznamenávať nárast.

Je možné povedať, či testovanie pomohlo v prípade Bardejova a Oravy, kde klesol podiel zistených prípadov medzitýždenne o polovicu?

- Cieľom testovania bolo vyhľadať pozitívnych a izolovať ich, aby nešírili nákazu ďalej. Pozitívni, zistení v prvom kole, sa na testovaní v druhom kole nezúčastnili a po 10 dňoch, keď nebudú mať príznaky ochorenia, budú už neinfekční. V druhom kole sa vychytali tí, u ktorých sa nákaza v čase prvého testovania ešte neprejavila a testy ich nezachytili. Je potešiteľné, že podľa očakávania v druhom kole počty pozitívnych klesli.

 

Otázky o druhom kole

1. Som z červeného okresu a pracujem v zelenom, musím mať test?

Podľa vyjadrení premiéra Igora Matoviča áno. „Keď niekto žije v Bratislave, ale pracuje v Šamoríne alebo v okrese Dunajská Streda, a keďže v Dunajskej Strede sa bude testovať, tak sa na území okresu Dunajská Streda bude musieť preukázať platným certifikátom, ktorý bude urobený aktuálne počas najbližšieho víkendu,“ povedal premiér s tým, že to platí aj naopak - ak niekto cestuje do zeleného z červeného okresu, tak musí mať test.

2. Pre koho bude platiť zákaz vychádzania?

Očakáva sa, že vláda rozhodne o predĺžení zákazu vychádzania aj počas budúceho týždňa. V zelených okresoch bude sloboda pohybu, v červených napríklad cesta do zamestnania bude povolená až po platnom víkendovom teste. Premiér tvrdí, že zákaz vychádzania sa má plošne skončiť k 15. novembru.

3. Pre koho bude platiť zákaz vychádzania?

Očakáva sa, že vláda rozhodne o predĺžení zákazu vychádzania aj počas budúceho týždňa. V zelených okresoch bude sloboda pohybu, v červených napríklad cesta do zamestnania bude povolená až po platnom víkendovom teste. Premiér tvrdí, že zákaz vychádzania sa má plošne skončiť k 15. novembru.

4. Kde sa budem môcť dať otestovať mimo víkendu?

Ústredný krízový štáb sa rozhodol zriadiť mobilné odberné miesta. Tie budú v každom okrese a budú testovať zadarmo antigénovými testmi. V prípade, ak bude chcieť človek zistiť svoj stav, tak sa môže dať otestovať.

5. Čo mám robiť, ak som v zelenom okrese a nemám test z prvého celoplošného testovania?

Matovič tvrdí, že sa predĺžia sprísnené podmienky v zelených okresoch pre tých, ktorí nemajú test. Tí sa však budú môcť dať otestovať v mobilných zariadeniach, ktoré zriadia.

6. Ako to bude s hranicami?

Zavedú sa kontroly na hraniciach. Počet prechodov sa však zrejme zmenší a obmedzia sa niektoré otváracie časy. Ako to bude s pendlermi? „Predbežná dohoda je, aby sa otestovali min. jedenkrát za dva týždne,“ povedal štátny tajomník Martin Klus s tým, že všetci, ktorí sa pohybujú po Slovensku, budú musieť mať negatívny test.

 

Ako prišiel štáb na číslo 0,7 %?

Richard Rybníček,  šéf Únie miest Slovenska

Otvoriť galériu

- Rozhodnutie hodnotím ako racionálne, keďže som bol na Ústrednom krízovom štábe ako člen a hlasoval som za toto druhé kolo. Je to kompromis medzi návrhom epidemiológov a návrhom politikov. Veľakrát sa stalo, že epidemiológovia prišli s niečím, napríklad navrhovali aj tvrdý lockdown, a nakoniec sa našiel kompromis. Toto je ten istý prípad, že oni navrhovali 1,5 %, matematici vypočítali okolo jedného percenta a vzhľadom na to, že sme si povedali, že zasiahneme čo najväčší počet obyvateľov, aby sme uchránili nemocnice pred kolapsom, a stanovili sme to na 0,7 %, čím zasiahneme 54 % obyvateľov Slovenska a pokúsime sa ešte viac spomaliť ten vírus.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: mač, len, Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou News and Media Holding, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk




(ilustračné foto)
Bizarný zákaz Talibanu: TOTO obyvatelia v médiách už neuvidia! Vynúti si hnutie poslušnosť?
Dnes sa s Virágom lúčia naposledy.
Foto
Pohreb rómskej legendy Ľuba Virága († 68): Zahrali mu Cigánski diabli! Slová Šarköziovej vás chytia za srdce
Republikánsky kandidát na prezidenta USA Donalda Trump.
Rozohnený Trump: Obul sa do známej televíznej stanice! Dourážal každého, koho mohol
Vek pacientov bol od 1 do 39 rokov.
Po hubačke skončili v nemocnici: 11 členov rodiny sa OTRÁVILO z hríbov!
Ilustračné foto
Napätie medzi Južnou a Severnou Kóreou nepoľavuje: Porušenie DOHODY! Kto je povinný splatiť dlh?
(ilustračné foto).
Vysoké ceny potravín vyburcovali protesty: Desiatky ranených policajtov! Predĺžilo sa výnimočné opatrenie
Disease X new pandemic pathogen virus - 3d rendered image. Abstract background. Virus, pathogen, bacteria, biotechnology, bacterium, biolaboratory, new X disease, brain illness concept. Microscopic SEM (TEM) hologram view. Medical research technology.
Európske krajiny v pozore: VÍRUS, ktorý ohrozuje milióny, sa šíri nebezpečne rýchlo!
Influencer David Key
Kontroverzná hviezdička David Key: Skončil na PSYCHIATRII! Zdrvená matka prehovorila
Ilustračné foto
Príbeh lásky preťal surový čin: Radek dobodal bezdomovca († 40)! Vraždil kvôli TOMUTO dôvodu
Vladimíra Marcinková
Marcinková upozornila na neetický BIZNIS s pupočníkovou krvou : Ako sa k tomu postavil rezort zdravotníctva?
Caucasian woman holding gavel
Foto
Kauza Fatima: Na súde pokračovalo pojednávanie výsluchom tohto svedka
(ilustračné foto)
Vodič zišiel z cesty, potom sa vrátil a... Čo to tam stváral?! Keď prišla polícia, všetko bolo jasné