Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
15.11.2020 16:00 | Správy | Domáce správy

Psychologička Jana Zemandl radí rodičom: Toto pomôže deťom zvládnuť strach z pandémie

Žijeme v období, ktoré je pre rodiny mimoriadne náročné po mnohých stránkach, a to sa odráža aj na psychickom stave všetkých jej členov.

Môže rodine pomôcť napríklad zvieratko?

Áno, rozhodne. Zvieratá sa používajú aj pri terapiách. Na zvieratku doma sa deti učia ohľaduplnosti, zvieratko im dá naja­vo, keď sa nesprávajú dos­tatočne jemne a rešpektujúco, dá okamžitú spätnú väzbu. Cez zvieratá sa deti vedia naučiť aj zodpovednosti. Musíme však rátať s tým, že deti budú na tieto povinnosti súvisiace so zvieratkom pravidelne zabúdať. Nie je v ich schopnostiach spomenúť si dôs­ledne na všetky svoje povinnosti. Je to však nádherný spôsob, ako sa povinnostiam učiť.

Ako postupovať, ak sme sa pre domáce zvieratko rozhodli práve v týchto časoch?

V praxi to prebieha tak, že si pred osvojením zvieratka dôsledne prediskutujete, že zvieratko je nový člen rodiny. Spíšte a vylepte dohodu o spoločných zodpovednostiach. Nevyčítajte deťom, keď na niečo zabudli alebo nezvládli, len im to láskavo a pozitívne pripomínajte. Takto to robte pravidelne, až kým si návyky neosvoja.

Dá sa súčasná situácia porovnať s niečím, čo zažila generácia súčasných rodičov alebo prarodičov? Je tá psychická záťaž porovnateľná napríklad s vojnovým stavom?

Situácia sa dotýka rôznych rodín rôznym spôsobom. Mnohých sa dotkla aj z hľadiska príjmov a živobytia, vtedy je stres výrazný a pomôže, ak si to partneri povedia a vzájomne sa vypočujú. Nie všetko sa bude dať hneď vyriešiť, takže si budú poskytovať „len“ pochopenie. Pokiaľ ide o sociálne obmedzenie, je to situácia, ktorá je veľmi nepríjemná a tiež stresujúca, no iným spôsobom. Výskum, ktorý sa robil na deťoch, ktoré zažili bombardovanie potvrdil, že deti, ktoré boli počas bombardovania s rodičmi, mali menšie následky ako tie, ktoré bombardovanie nezažili, ale boli od rodičov separované v bezpečných krytoch. Toto nám hovorí o tom, že spolu sa dá všetko lepšie zvládnuť, aj ťažké situácie.

Ako premeniť súčasnú situáciu na niečo pozitívne?

Spomeňte si, koľkokrát ste hovorili, že ste s deťmi stále v zhone. Zvolajte poradu, sadnite si spolu k stolu, rozprávajte sa. Vysvetlite im, že vás čaká zima strávená prevažne spolu. Nastavte očakávanie, že každý by mal dostať príležitosť si naplniť nejaké svoje záujmy. Zaujímajte sa o názory, nápady a potreby detí a vytvorte si plán toho, ako budú vaše dni vyzerať. Každý môže povedať, ako by sme si tieto dni spravili príjemnými.

Čo možno urobiť, aby sa rodina zomkla, trávila spolu kvalitnejší čas, posilňovala vzájomné vzťahy?

Vytvorte si rytmus dňa, pravidelnosť a štruktúra bude simulovať život, na ktorý ste boli doposiaľ viac zvyknutí a pomôže vám zotrvať v konštruktívnej a tvorivej atmosfére. Rátajte s tým, že možno vám potrvá aj dva-tri týž­dne sústredenia a vzájomnej podpory, kým sa nová rutina usadí. Každý deň sa rozprávajte o tom, za čo ste vďační. Výskum potvrdzuje, že ďakovanie za veci vie zásadne ovplyvniť prežívanie spokojnosti.

Čo robiť, ak rodinné vzťahy nie sú práve ružové? Existuje nejaká pomoc?

Tvrdou realitou je, že v rodinách, kde nie sú vzťahy harmonické - a takých rodín je veľmi veľa - vedie pandemická situácia k vygradovaniu napätia a konfliktov, nezriedka k domácemu násiliu. Nie je hanbou obrátiť sa o pomoc na Linku Nezábudka, Linku detskej istoty, Ipčko, Alianciu žien Slovenska. Pravidlo pravej ruky je nekritizovať sa, ale hovoriť, čo potrebujem a keď konflikt graduje, oddýchnuť si a vrátiť sa s odstupom.

Mali by sme sa snažiť byť v kontakte so širšou rodinou a priateľmi virtuálne? Je to dostatočná náhrada?

Odporúčam udržiavať kontakty. Napríklad so starými rodičmi môžu deti cez video-cally čítať alebo vyrábať rôzne veci, môžu spraviť pre babku divadielko, môžu spolu aj piecť na diaľku, pretože babinka vie nadiktovať najlepší recept na bábovku a môže dieťa sprevádzať v pečení. Zároveň sa tak staráme o starších ľudí, pre ktorých môže byť izolácia tiež veľmi náročná. Virtuálny kontakt určite nenahradí skutočný, živý. Na druhej strane, všetci zažívame obmedzenia a je múdre a efektívne prispôsobiť sa novým podmienkam.

späť
Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: Nový Čas Nedeľa, Andrea Kvintová

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou News and Media Holding, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Pharrell Williams v roku 2003 vs v roku 2020.
Foto
Slávny spevák má po 50tke, no vyzerá ako tridsiatnik: Prezradil RECEPT! To fakt?
Slovenský hokejový útočník Juraj Slafkovský.
Foto
Dusno v našom hokeji: Slafkovský reaguje na kritiku zväzu!
Ilustračné foto.
Prípad surovej vraždy po dlhých 50 rokoch vyriešili: TAKTO rozhodol súd!
Princ George s otcom princom Williamom.
Princ George už vie, kým chce byť, keď vyrastie: Neuveríte, o akú prácu má záujem!
Red and blue Lights of police car in night time, crime scene. Night patrolling the city. Abstract blurry image.
ÚTOK na policajné veliteľstvo: Zahynulo niekoľko mužov zákona! Znepokojivé, čo sa tam deje
Na snímke minister financií SR Ladislav Kamenický (Smer-SD) gestikuluje počas 19. schôdze parlamentu 3. októbra 2024 v Bratislave.
Na dopravu a bývanie pôjde budúci rok 4,25 miliardy eur: Kde plánujú najväčšie investície?
Ilustračné foto.
Krajina plánuje zaviesť šialený zákon: Vrátia sa k starému ZÁKAZU?! Sila, čo majú v pláne
Na snímke český prezident Petr Pavel.
Vážne slová prezidenta Pavla o najväčšej HROZBE: TOTO je nebezpečné pre každý demokratický štát
Maxík rastie ako z vody, rodičom robí veľkú radosť.
Foto
Šťastní rodičia Adela a Viktor Vinczeovci: 2 DÔVODY na oslavu! Bude druhé dieťa?
Ilustračné foto.
Európska únia buchla po stole: Na krajinu uvalila sankcie! Hrôza, čo majú dodávať do Ruska
Flag of Israel on the tank
Vážna výzva premiéra pre členské štáty EÚ: Ide o Izrael! Netanjahu bude zúriť
(ilustračné foto)
V Nitrianskom kraji zatvorili škôlky aj základnú školu: Znepokojivý dôvod!