Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
07.11.2020 09:00 | Správy | Domáce správy

Ďalšia rana pre Nathanielka z Radošiny: Má vzácnu chorobu, teraz mu auto rozmliaždilo nohy!

Statočný Nathanielko (10) z Radošiny (okr. Topoľčany) sa pasuje s obrovskými zdravotnými problémami.

Trpí totiž kraniosynostózou a ako jediný v Európe má v hlavičke biokeramické implantáty. Tie mu držia pokope celý mozog a má ich namiesto chýbajúcich kostí. Len čo sa horko-ťažko vystrábil z jedného ochorenia, postihli ho ďalšie zdravotné ťažkosti. Chlapčeka prednedávnom zrazilo auto. Odniesli si to obe nožičky... Život, ktorý žije Nathaniel (10), by zvládol len málokto. Usmiaty školák pôsobí navonok ako zdravé dieťa.

Fotogaléria
8
fotiek v galérii

Ako jediný chlapec v Európskej únii však trpí ojedinelou chorobou - kraniosynostózou. Napriek zdravotným ťažkostiam má jeden sen. „Chcel by som raz zabehnúť Spartan Race v Amerike,“ prezradil pred dvoma rokmi. Po tom, čo absolvoval náročnú operáciu v zahraničí a zdalo sa, že rodina má to najhoršie za sebou, prišiel nešťastný pondelok. „Nathanielko išiel zo školy. Keď prešiel na druhú stranu, ani vo sne by mi nenapadlo, že ho 200 metrov pred domom zrazí auto,“ hovorí nešťastná mama Alexandra (42). Nehoda sa stala v obci Radošina, keď chcel prejsť na druhú stranu cesty.

„Chlapec sa rozbehol popred autobus a chcel prebehnúť na druhú stranu v čase, keď povedľa autobusu prechádzala multikára, a došlo k zrážke. Pri dopravnej nehode došlo k ťažkému zraneniu u maloletého chodca, ktorý utrpel otvorenú zlomeninu nohy a z miesta bol odvezený leteckou zdravotnou službou do nemocnice na Kramáre v Bratislave. Vodič sa na mieste nehody podrobil dychovej skúške s negatívnym výsledkom alkoholu v dychu,“ opísala nehodu nitrianska krajská policajná hovorkyňa Renáta Čuháková. Mama chlapca má hrozivé okamihy stále pred sebou. „Neverila som vlastným očiam, keď som prišla za synom, ktorý úplne nehybne ležal na zemi. Bol celý od krvi,“ spomína zúfalá mama.

 

Bez ospravedlnenia

Chlapček po nehode podstúpil už druhú operáciu a ďalšie má pred sebou. „Má rozmliaždené nožičky a musíme byť v nemocnici. Zotavovať sa bude veľmi dlho,“ vysvetľuje mama, ktorú trápi aj iná vec. „Nikto sa neprišiel ospravedlniť a ani čokoládu malému nikto nekúpil. Je mi to ľúto, že niekto spôsobí nehodu a nič,“ hovorí smutno Alexandra, ktorá je však nesmierne šťastná, že jej synček vôbec žije.

„Pri jeho diagnóze to mohlo dopadnúť úplne inak,“ dodáva s tým, že Nathanielko podľa nej bude mať doživotné následky. Polícia nehodu vyšetruje ako trestný čin ublíženia na zdraví. Šoférovi napodiv ponechali vodičák a doposiaľ nepadlo žiadne obvinenie. Mama si tým však nechce zaťažovať hlavu. Je vďačná za obrovské nasadenie zdravotníkov, ktorí sa starajú o jej synčeka. „Musím veľmi pochváliť lekárov, že napriek tomu, že je teraz všetko ťažké, sú veľmi milí a robia preňho maximum,“ uzavrela.

Otvoriť galériu
Kraniosynostóza
Zdroj: aas

Ide o predčasne zrastený lebečný šev, vznikajúci v prvých týždňoch a mesiacoch po narodení. Vzhľadom na to, že mozog stále rastie, nájde si cestu sám, a nakoniec dochádza k zmene tvaru mozgu a lebky. Mozog tlačí do čela, ktoré je vypuklejšie.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: ver, Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou News and Media Holding, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Vladimir Putin.
Brazílsky prezident ruší cestu na summit v Rusku: Znepokojivý dôvod!
(ilustračná foto)
Moldavci hlasovali o vstupe do EÚ: Čiastkové výsledky sú šokujúce!
(ilustračné foto)
Smutné správy: Našli nezvestných pilotov, potvrdilo sa to najhoršie
Ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov
Rusko pozorne sleduje dianie v USA: Slová Lavrova vás prekvapia! Sme pripravení...
Z nemocnice poslal svojim priaznivcom dojímavý odkaz.
Poslanec Hlasu Blcháč tajil boj so zákernou chorobou: Dojímavé odkazy od politikov!
Odborník na vzdelávanie nápad Druckera oceňuje.
Drucker sľubuje učiteľom kompenzačný príspevok: Ktorým pedagógom dopraje vyššiu výplatu?
Lewis liezol kvôli tvorbe obsahu na instagrame.
Foto
Mladík († 26) zomrel kvôli chvíľke slávy: Príšerné, čo sa mu stalo osudným!
Forrest si pivo nikdy nebude musieť kupovať.
Foto
Chlapček sa ponáhľal na svet, narodil sa pred PIVOVAROM: Vzácny dar od podniku!
Herečka je svojou záľubou v cvičení známa.
Foto
Jennifer Aniston prezradila CVIKY, vďaka ktorým je fit aj po 50-ke: Sú vedecky overené!
Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.
Zelenskyj vyzýva partnerov: Týmto Rusko prekročilo všetky hranice
Izraelský premiér Benjamin Netanjahu.
Izraelský premiér poprosil Trumpa o radu: Jeho slová si napokon k srdcu nezobral
Chlapec mal obrovské šťastie
Len 16-ročného chlapca napadol žralok: Vrtel hlavou a... Z útoku behá mráz po chrbte!