Reklama

Veľký test 43 medov skončil katastrofálne: Hanba, predávajú nám zriedené sladidlá!

Veľký test 43 medov skončil katastrofálne: Hanba, predávajú nám zriedené sladidlá!

Zdroj: Istockphoto

Reklama

Nie nadarmo býva med označovaný aj ako tekuté zlato. Posilňuje imunitný systém, lieči vírusové ochorenia, urýchľuje hojenie.

Realita v obchodoch je však úplne iná! Medové laboratórium Slovenskej akadémie vied (SAV) skúmalo 43 vzoriek medu zo slovenských obchodov. Výsledky sú viac ako prekvapivé. Iba 7 z nich má potrebné antibakteriálne vlastnosti, ktoré sú pre med charakteristické. Odborníci radia: Kupujte med od lokálnych včelárov, tí sú zárukou kvality! Med patrí medzi najčastejšie falšované produkty.

Výrobcovia ho často upravujú a zahrievajú, čím stráca svoju hodnotu. Pravý med totiž obsahuje živé zložky s antibakteriálnym účinkom. Tie sú výsledkom práce včiel. Vo falšovaných medoch ich nenájdeme a ak áno, sú nefunkčné. Vedci zo SAV vyvinuli vlastnú originálnu metódu testovania medu, ktorá skúma práve jeho antibakteriálnu aktivitu.

Autor výskumu Juraj Majtán ju predstaví na medzinárodnej online konferencii o falšovaní medu už tento víkend. Podľa Majtána výsledky analýzy ukázali, že si bežne kupujeme nefunkčnú potravinu, ktorá pre človeka z hľadiska zdravia nemá žiadnu pridanú hodnotu. Meranou vlastnosťou bola antibakteriálna účinnosť medu. Tá dokáže usmrcovať baktérie, pomáha pri liečbe chronických rán či herpesu.

„Podpriemerná antibakteriálna aktivita sa zaznamenala u 19 vzoriek testovaných medov. Zvyšných 17 medov vykazovalo aktivitu len na úrovni samotnej cukornatej zložky medu a možno ich tak považovať za mŕtve produkty,“ uvádza analýza. Juraj Majtán upozorňuje, že v obchode je takmer nemožné vyčítať z etikety, ktorý med je vhodný. Netreba sa spoliehať ani na pravidlo čím drahší – tým lepšia kvalita. O kvalite medu nehovorí ani krajina pôvodu. Zdanlivo kvalitný med vyrobený na Slovensku mal vo výsledku horšie laboratórne hodnoty než zmes medov z krajín Európskej únie.

Falšovanie je bežná prax

Juraj Majtán, autor laboratórnej analýzy medov

- Všetko to dobré, čo robí med medom, bolo vo vzorkách mŕtve. Podiel antibakteriálnej aktivity nedosahoval potrebnú úroveň, a preto v tomto prípade nemožno hovoriť o mede ako o funkčnej a zdraviu prospešnej potravine.

V praxi to znamená, že takéto produkty by sme nemali označovať ako med. Súčasné legislatívne normy, ktoré definujú kvalitu medu na Slovensku, ale aj v Európe, sú nedostačujúce na odhalenie všetkých foriem falšovania alebo znehodnotenia kvality medu. Preto sme vyvinuli novú metódu hodnotenia kvality tohto včelieho produktu s ohľadom na jeho antibakteriálny účinok.

Súvisiace