Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
08.11.2020 06:05 | Správy | Domáce správy
Foto

Ako zvládajú obyvatelia druhé kolo testovania? Kratšie rady, krádež, ba aj smrť!

V 45 okresoch Slovenska sa od včerajšieho rána začalo 2. kolo plošného testovania na COVID-19.

Fotogaléria
14
fotiek v galérii

Malo o poznanie nižšiu účasť než pred týždňom a pri odberných miestach sa už netvorili také dlhé rady. Napriek tomu sa vyskytlo niekoľko nepríjemných incidentov. V Rimavskej Sobote mali problém s lekárom (54), ktorý testoval na mol ožratý. Dali mu fúkať a zistili, že má v krvi až 1,88 promile. Polícia v Banskej Bystrici zasa preveruje krádež peňazí na jednom z odberných miest na Fončorde. Smutné je, že okradnutý mal byť členom odberného tímu. Tragický priebeh malo testovanie v Prešove, kde pri čakaní na odber zomrel 68-ročný muž.

Bardejov

Nízky záujem

Otvoriť galériu
Bardejov
Zdroj: tasr

 

V severovýchodnom meste Bardejov, kde je situácia s nákazou COVID-19 jedna z najkritickejších na Slovensku, bol už záujem o testovanie výrazne nižší než pred týždňom. Ukázala to nízka zaplnenosť odberných miest, ktorých počet zostal oproti minulotýždňovému testovaniu nezmenený. Obyvatelia Bardejova sa hromadne testujú už tretí víkend po sebe. Pri prvom pilotnom testovaní pred dvomi týždňami odhalili v okrese 1 569 pozitívnych prípadov ochorenia COVID-19 spomedzi vyše 38-tisíc otestovaných občanov, čo predstavovalo pomer nakazených na úrovni 3,25 percenta. O týždeň neskôr sa podľa čísiel situácia výrazne zlepšila. Pri prvom plošnom testovaní a v poradí druhom v Bardejove počet nakazených klesol percentuálne o polovicu.

Koniarovce (okr. Topoľčany)

Prichádzali cezpoľní

Otvoriť galériu

Hranica zeleného okresu Nitry a červeného Topoľčany tvorí obec Koniarovce. V sobotu tam prichádzali najmä ľudia, ktorí sa nemali v Nitre kde dať otestovať. Starosta ako dobrovoľník vydával certifikáty, ľudia prichádzali doslova z celého Slovenska. „My sme sa na to pripravili, máme dosť testov, dokonca sme našich ľudí volali pozvánkami na určitú hodinu po 30 ľudí, tak sa to premiešavalo a neboli obrovské rady,“ vysvetľuje starosta Miroslav Konštiak (46), ktorý pracoval ako dobrovoľník a vydával potvrdenia. „K obedu tu bolo niečo vyše 270 ľudí, z toho asi 180 cezpoľných,“ prezradil starosta.

Trenčianske Teplice

Minimálne čakanie

Otvoriť galériu

Po týždni sa opäť otvorili odberné miesta aj v Trenčianskom kraji. Oproti minulotýždňovému testovaniu je situácia omnoho pokojnejšia. V Trenčianskych Tepliciach boli rady minimálne a čakacie doby takmer o polovicu kratšie. „Išla som len okolo, bála som sa, že tu bude dlhý rad, ale keď som videla, ako je tu málo ľudí, tak som sa išla otestovať,“ prezradila Andrea.

Prešov

Infarkt dôchodcu

Otvoriť galériu

Do pokojného priebehu sobotného testovania zasiahla veľká tragédia na odbernom mieste pri Základnej škole na ulici Matice slovenskej v Prešove. Podľa očitých svedkov začal mať starší muž († 68) vážne zdravotné ťažkosti krátko po 7. hodine ráno, keď spolu s manželkou a dcérou čakali v rade na začiatok odberov. Na zdravotné komplikácie rodina okamžite upozornila prítomných vojakov i zdravotnícky personál, ktorý začal s resuscitáciou. Hovorca mesta Prešov Vladimír Tomek nám prezradil, že muž dostal infarkt. „Na miesto boli okamžite privolaní záchranári, ktorí mu poskytli prvú pomoc,“ dodal Tomek. Jozef Minár z Operačného strediska záchrannej zdravotnej služby uviedol, že prítomní zdravotníci okamžite začali s kardiopulmonálnou resuscitáciou. „Privolali záchrannú zdravotnú službu, ktorá následne v resuscitácii pokračovala. Bohužiaľ, neúspešne, nepodarilo sa ho už oživiť,“ zakončil Minár.

Jozef (63), dôchodca:

Otvoriť galériu

- Plošné testovanie je podľa mňa dobrá vec. Teraz som odišiel už s výsledkom testu za pár desiatok minút, v rade na otestovanie som nečakal vôbec.

Peter (22), študent:

Otvoriť galériu

- Prišiel som kvôli bezpečnosti, a aby som sa mohol vonku voľne pohybovať. Dnes sme šli už dopoludnia a výsledky sme mali v rukách po 30 minútach.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: mf, mim, sk, kil

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou News and Media Holding, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Dvojica vraj prežíva manželskú krízu.
TOTO princ už neutají: DÔKAZ, že je manželstvo Harryho a Meghan v TROSKÁCH!
The dead body is seen lying on the ground behind a cordon tape.
Muž zabil svoju priateľku, pochoval ju na BALKÓNE! Chladnokrvný krok však pomohol pri vyšetrovaní
Na snímke premiér Robert Fico (Smer-SD) na tlačovej konferencii po rokovaní s predsedami opozičných strán.
Foto
Premiér Fico po rokovaní s opozíciou: Dohodli sa?! Prekvapivé slová
ilustračné foto
Ďalšia obeť vojny: Rusi zhodili na mesto dve riadené bomby! Zahynula jedna osoba († 39), dve sú zranené
Policajt Peter Ilovský.
Váš Tip
Hrdinom aj bez uniformy: Peter zachránil život 9-ročnému chlapcovi! Hrôza, čo sa tam odohralo
Na snímke český prezident Petr Pavel.
Aktualizované
V Česku to vrie! Prezident Pavel dostane od premiéra NÁVRH: Týka sa odvolania
Ženy si mysleli, že si píšu so skutočným Bradom Pittom.
Ženy OKRADOL falošný Brad Pitt! Vyberal si tie s depresiou: AHA, čo im nasľuboval
Jedno z tiel nieslo známky protiupírskych opatrení (ilustračné foto).
Mrazivý objav archeológov: V hrobe našli... Upíra?! Niečo podobné sa vyskytlo aj na Slovensku
Vedkyňa Viktória Čabanová
Dohra po záplavách na Slovensku: Masové liahnutie HMYZU, ktorý prenáša Tahyňu!
Taliansky tenista Jannik Sinner
Obrovský smútok Sinnera: Zomrela jeho milovaná osoba! Dojemné slová na rozlúčku
Policajti našli v jazere pri obci Borský Svätý Jur v okrese Senica auto, ktoré malo v nedeľu (22. 9.) skoro ráno usmrtiť 21-ročného chodca na ceste pri obci Kúty v okrese Senica.
Vodič zrazil Sebastiána († 21) a ušiel: Otrasné, čo spravil potom! Policajti auto vypátrali
Hovorca Kremľa Dmitrij Peskov.
Ako Kremeľ vníma Zelenského reči o mieri? Peskov bol priamy, k TOMUTO neexistuje žiadna alternatíva