Na 2 - 4 porcie potrebujeme:
- 4 stredne veľké zemiaky
- 4 plátky slaniny
- 1 cibuľu
- 150 g goudy
- 1 PL masla
- 1 PL sekanej petržlenovej vňate
Zemiaky očistíme kefkou a osušíme. Dáme ich do rúry predhriatej na 180 °C a upečieme domäkka. Potom ich nakrojíme a časť vnútra vydlabeme. Zmiešame ho s nakrájanou cibuľou, polovicou syra, maslom a s petržlenom. Zmes osolíme a premiešame a naplníme ňou zemiaky. Pridáme plátok slaniny, posypeme druhou polovicou syra a vložíme zapiecť do rúry.
Na 2 porcie potrebujeme:
- 2 veľké bataty
- 150 g strúhanej mozzarelly
- 2 menšie fialové cibuľky
- 200 g bieleho jogurtu
- soľ, čierne korenie
- čerstvú petržlenovú vňať
Rúru predhrejeme na 250 °C. Zemiaky umyjeme, rozkrojíme do troch štvrtín a pootvorené uložíme na plech a vložíme na 20 minút do rúry, aby zmäkli a ich vnútro sa po vybratí z rúry dalo roztlačiť vidličkou. Ešte zahorúca do vnútra nasypeme strúhanú mozzarellu, ozdobíme kolieskom pokrájanej cibuľky, osolíme, okoreníme a vložíme ešte na 10 minút do rúry. Pred servírovaním navrch pridáme dve lyžice bieleho jogurtu a ozdobíme 1 - 2 kolieskami cibuľky a petržlenovou vňaťou.
Na 2 - 4 porcie potrebujeme:
- 4 väčšie zemiaky
- 1 väčšiu cibuľu
- 1 PL olivového oleja
- 2 strúčiky cesnaku
- 100 g slaniny
- 350 g mletého mäsa
- 400 g krájaných paradajok v plechovke
- 1 PL paradajkového pretlaku
- ½ ČL mletého čili
- 100 ml vývaru
- 100 g strúhaného syra
- 1 zväzok jarnej cibuľky
- soľ
- mleté čierne korenie
Zemiaky v šupke uvaríme domäkka. Na oleji orestujeme nadrobno nakrájanú cibuľu a cesnak. Pridáme slaninu nakrájanú na kocky, mleté mäso a opečieme dohneda. Do základu na omáčku pridáme paradajky, pretlak, vývar, čili a za stáleho miešania varíme asi 30 min., kým zmes nezhustne. Zemiaky zvrchu narežeme, zľahka roztvoríme, lyžičkou vydlabeme vnútro a naplníme ho mäsovou zmesou. Posypeme strúhaným syrom a zapečieme v rúre. Pred podávaním posypeme vňaťou jarnej cibuľky.
Na 4 porcie potrebujeme:
- 4 stredné zemiaky
- 150 g zmesi syrov
- soľ
- 1 PL masla
- 4 jarné cibuľky
Zemiaky opláchneme a osušíme. Potom ich upečieme v rúre domäkka. Na plnku môžeme použiť zvyšky rôznych syrov. Pokrájame ich alebo roztlačíme vidličkou (podľa toho, o aký druh ide). Jarné cibuľky nasekáme nadrobno. Upečené zemiaky prekrojíme na polovice, vnútro vydlabeme a roztlačíme vidličkou. Pridáme maslo, syry, jarnú cibuľku a premiešame. Zmes vrátime do vydlabaných zemiakov, vložíme do rúry a chvíľu zapečieme.