Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
09.11.2020 09:00 | Správy | Domáce správy
Foto

Lekári a sestry sú na pokraji kolapsu: Pre COVID-19 kolabujú slovenské nemocnice! Dojímavý príbeh z Čadce

Sú to hrdinovia! Zdravotníci v nemocniciach v červených okresoch, ktorí sa starajú o pacientov s COVID-om, si zaslúžia to najvyššie uznanie.

Fotogaléria
6
fotiek v galérii
Pacientov neustále pribúda a oni len s vypätím všetkých síl dokážu tieto prípady zvládať. Lekárov a sestier je zúfalý nedostatok a tí, ktorí slúžia, sú na pokraji kolapsu. Riaditelia nemocníc právom očakávajú oveľa väčšiu pomoc zo strany štátu. 

Otvoriť galériu
Milan Henčel
Zdroj: anc

Situácia v bojnickej nemocnici je naďalej veľmi vážna. „Máme dosť pacientov, ktorí sú suspektní na ochorenie COVID s klinickými príznakmi a máme pacientov aj na umelej pľúcnej ventilácii,“ povedal námestník liečebno-preventívnej starostlivosti a primár Urgentného príjmu Nemocnice s poliklinikou Prievidza so sídlom v Bojniciach Milan Henčel, ktorý si pochvaľuje, že sa im ohlásilo ministerstvo zdravotníctva s výpomocou, plánovaním a s organizovaním prekladov na iné pracoviská pri kapacitných vyčerpaniach možnosti zabezpečenia adekvátnej zdravotnej starostlivosti.

 

„Spolupráca sa zlepšuje. Aktuálne po intervencii ministerstva zdravotníctva prekladáme pacientku na umelej pľúcnej ventilácii do trenčianskej nemocnice,“ pokračoval M. Henčel a prezradil, že boli milo prekvapení aj z odozvy na výzvu o pomoc v nemocnici na sociálnych sieťach. „Práve na výzvu na sociálnych sieťach zareagovali ľudia a už v priebehu týždňa sa budú niektorí u nás hlásiť,“ uzavrel M. Henčel.

Otvoriť galériu

V Nemocnici s poliklinikou sv. Jakuba v Bardejove je hospitalizovaných 42 pacientov s nákazou COVID-19, čím dosiahli svoj limit. Podľa slov riaditeľa Mariána Petka je situácia kritická. Dramatický nárast prípadov koronavírusu v druhej vlne dáva za vinu bujarým svadbám a oslavám. Výsledkom bol zdrvujúci výpadok personálu, ktorý už ťahá z posledných síl. Psychiku zamestnancov ničí aj fakt, že na lôžkach pribúdajú ich kolegovia.

„Od polovice septembra nám zamestnanci hromadne oznamovali, že sú nakazení COVID-om, alebo musia ísť do karantény. Za 24 hodín nám vypadlo 70 ľudí, v priebehu týždňa sme mali k dispozícii o 100 zamestnancov menej. Zo dňa na deň sa z nás stala vojnová nemocnica. Koncom septembra, začiatkom októbra nám už začali záchranky privážať COVID-ových pacientov,” hovorí Petko s tým, že boli nútení nemocnicu drasticky preorganizovať.

„Zrušili sme úplne rehabilitačné oddelenie, z veľkej časti ambulantné oddelenie a nakoniec aj všetky špecializované ambulancie. Dôvodom bolo, že celý personál sme presúvali medzi lôžkové oddelenia, kde sme potrebovali zabezpečiť starostlivosť,” vysvetlil Petko. „Od polovice októbra nám doteraz zomrelo 24 pacientov na koronavírus, z toho štyria vo štvrtok,” uviedol riaditeľ.

„Teraz to číslo máme na 50-tke. Takýto stav veľmi zle vplýva na psychiku. Tu máte naozaj strach o vlastný život. COVID-19 dostali aj piati naši primári, ktorí boli hospitalizovaní v ťažkom stave,” prezradil riaditeľ, ktorý zdôrazňuje, že je potrebná iniciatíva štátu najmä v oblasti riadenia. „Potrebovali by sme pomoc pri doplnení osobných ochranných pomôcok. Počas druhej vlny sme ich od štátu nedostali, kupujeme si ich sami."

Otvoriť galériu

V Hornooravskej nemocnici v Trstenej panujú obavy, čo bude počas nasledujúcich dní. Už teraz sú dve COVID-ové oddelenia plné a zdravotníci podávajú výkon, pre ktorý ich riaditeľ nemocnice nazval hrdinami. „Pracujú nad rámec, majú toľko odpracovaných hodín, že nemajú šancu si ich vybrať na náhradnom voľne. Drú nám tak teraz zadarmo a padajú od únavy,“ hovorí riaditeľ Marián Tholt.

„Máme tu 75-ročnú lekárku z gynekológie, ktorá slúži obdeň, to je hrdinstvo. Nikdy nevieme, koľko zdravotníkov budeme mať k dispozícii, v piatok sme mali v karanténe osem lekárov.“ Práca s COVID-ovými pacientmi je mimoriadne náročná. „Musíme sa o nich starať oveľa viac. Nie je to len práca s prístrojmi a dezinfekcia - prebaľujeme ich, dávame im piť, neustále ich kontrolujeme, prosto vyžadujú si maximálnu starostlivosť. Za celú zmenu si sadnem na pár sekúnd tak dvakrát,“ hovorí zdravotníčka Mirka, ktorej v nedeľu popoludní pomáhala zvládať starostlivosť kolegyňa Zdena.

Otvoriť galériu

Službu mal jeden lekár. Ministerstvo zabezpečilo dve pľúcne ventilácie a dodá aj tretiu, nemocnica si zohnala svojpomocne ďalších dvanásť pľúcnych ventilácií. Vážnejšie stavy predtým vozili do Martina a do Ružomberka, dnes sa s ťažkými stavmi pasujú sami.

Otvoriť galériu

V Kysuckej nemocnici v Čadci museli pre rozšírenie lôžkových kapacít pre pacientov s COVID-om pristúpiť k zrušeniu troch oddelení. „Situácia v nemocnici je veľmi vážna, pacientov neustále pribúda. Prekročili sme kapacitu reprofi lizovaných lôžok, sme nútení vytvárať ďalšie,“ uviedol na sociálnej sieti riaditeľ nemocnice Martin Šenfeld. Nemocnica na sociálnej sieti prosila o pomoc lekárov, zdravotné sestry, sanitárov i ošetrovateľov a jej výzva sa stretla s kladnou odozvou.

„Ďakujeme všetkým, čo ste sa prihlásili. Za posledný týždeň vás bolo neuveriteľných 32. Aj keď je náročné odrazu sa adaptovať na nové prostredie a vyžaduje si to dávku odvahy a trpezlivosti, veríme, že spoločnými silami prekonáme toto ťažké obdobie pre našu nemocnicu. Medzi vami sú silné príbehy lásky – lekárky a sestry, ktoré obmedzili svoje materské povinnosti a prišli pomôcť od malých detičiek v rámci svojich možností, študenti lekárskych fakúlt a iných zdravotníckych povolaní, ktorí neváhali napriek dištančnej výučbe prísť pomôcť, dobrovoľný záchranár, pre ktorého je pomáhať poslanie, učiteľky – sestry, ktoré idú príkladom pre svojich žiakov, a kňaz, ktorý prišiel pracovať ako sanitár... Nie všetky vaše príbehy poznáme osobne, ale ste pre nás obrovským povzbudením a nádejou,“ odkázal riaditeľ nemocnice v Čadci. Pomoc prisľúbila dokonca lekárka z Bratislavy, ktorá počas voľna bola ochotná prísť pomôcť ťažko skúšanej nemocnici.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: sk, mim, chro, Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou News and Media Holding, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Nominantka Demokratickej strany do novembrových prezidentských volieb v USA Kamala Harrisová
Viceprezidentka prijala pozvanie do druhej predvolebnej debaty: Pridá sa aj Trump?
Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan
Turecký prezident Erdogan si želá stretnutie so sýrskym prezidentom: O čom s ním chce diskutovať?
Na snímke predseda vlády ČR Andrej Babiš
Česi prichádzali k volebným urnám: Jasne vedie Babišovo hnutie! Ako sú na tom ostatné strany?
Náhla smrť ženy bola spôsobená syndrómom náhlej arytmickej smrti.
Muž prišiel z práce a naskytol sa mu najhorší pohľad: Strašné, čo sa stalo s jeho ženou († 31)
Rakúska polícia (ilustračné foto).
Foto
Hrôza u našich susedov: Slovák mal starenku († 91) zneužiť a zabiť! Zverejnili FOTO podozrivého
(ilustračné foto).
Páni, máte strach, že sa vaša PÝCHA časom zmenší? Všetko je inak! Aha, čo prezradila urologička
Prestrelku pri izraelskom konzuláte označila polícia za teroristický útok.
PANIKA v uliciach mesta: Neznámy šialenec strieľal na hodinárstvo! Súvisí to s inými incidentmi?
Milan Škriniar podstúpi na budúci týždeň v katarskej Dauhe operáciu zraneného ľavého členka.
Francúzsky expert prehovoril: Pravý dôvod Škriniarovho trápenia v Paríži!
(ilustračná foto)
Zomrela herecká a dabingová ikona: Len pred pár týždňami mu fanúšikovia spievali k narodeninám
(ilustr. foto)
Šialený trend na internete: Ľudia jedia HLINU! Aha, aké zázračné účinky má mať
ilustračné foto
EVAKUÁCIA v Rusku: Útok vyše 100 dronov z Ukrajiny! Požiar vznikol na tomto mieste
Ilustračné foto
Brutálny útok neďaleko Žarnovice: Chlap NOŽOM napadol dve osoby! Sú mimo ohrozenia života?