Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
12.11.2020 15:03 | Správy | Domáce správy

Schválené: Testovať na koronavírus budú môcť aj študenti zdravotníckych odborov, pod jednou podmienkou

Testovať na prítomnosť koronavírusu budú môcť pod dozorom aj študenti zdravotníckych odborov.

Testovať na prítomnosť koronavírusu budú po novom môcť aj študenti zdravotníckych odborov. Vyplýva to z novely zákona o ochrane, podpore a rozvoji verejného zdravia, ktorú vo štvrtok schválil parlament. Pomáhať pri testovaní budú po novom môcť aj študenti dennej formy štúdia pôrodnej asistencie, ktorí absolvovali najmenej dva semestre, či študenti odboru laboratórne vyšetrovacie metódy v zdravotníctve v dennej forme štúdia, ktorí absolvovali rovnako najmenej dva semestre. Odoberať vzorky a vyhodnocovať ich budú môcť aj študenti zubného lekárstva od šiesteho semestra. Novelou sa rozširuje definícia zdravotníckeho pracovníka aj o žiakov druhého alebo tretieho ročníka na strednej zdravotníckej škole v odbore diplomovaná všeobecná sestra. Dohliadať na študentov môže lekár, zubný lekár, zdravotnícky záchranár, sestra alebo praktická sestra. Schváleným pozmeňujúcim návrhom budú môcť posilniť testovacie personálne kapacity aj študenti všeobecného lekárstva od šiesteho semestra.

Poslanci taktiež schválili pozmeňujúci návrh, na základe ktorého môže regionálny úrad verejného zdravotníctva nariadiť držiteľovi povolenia na prevádzkovanie všeobecnej, špecializovanej nemocnice alebo zariadenia spoločných vyšetrovacích a liečebných zložiek vytvorenie mobilného odberového miesta. Poskytovateľ zdravotnej starostlivosti je povinný vytvoriť mobilné odberové miesto do siedmich pracovných dní od doručenia rozhodnutia.

Aby sa zabezpečili personálne kapacity pri testovaní, úkony pri spracovávaní odobratých vzoriek budú môcť robiť aj osoby, ktoré nemajú odbornú spôsobilosť. Takáto osoba môže vykonávať iba úkony, pri ktorých neprichádza k priamemu kontaktu s testovanou osobou. Táto úprava môže byť využitá výlučne počas mimoriadnej situácie, núdzového alebo výnimočného stavu.

 

Organizácia miest slúžiacich verejnosti na testovanie bude po novom v kompetencii ministerstiev zdravotníctva a vnútra. "Tým sa zabezpečí organizácia týchto miest na území Slovenskej republiky a aj testovanie osôb prekračujúcich hranice Slovenskej republiky. Samotná realizácia bude prebiehať prostredníctvom uzatvárania zmlúv s poskytovateľmi zdravotnej starostlivosti a predpokladá sa aj spolupráca so Slovenským Červeným krížom," uviedlo v materiáli ministerstvo zdravotníctva. Ako v utorok povedal minister zdravotníctva Marek Krajčí, nemocnice si budú môcť vyúčtovať všetky náklady spojené s mobilnými odbernými miestami. Uhrádzanie týchto nákladov bolo podľa neho doteraz veľmi nejasné, preto má tento problém vyriešiť zmena zákona.

Dopad na verejné financie tohto návrhu predstavuje 26,1 mil. eur na tento a budúci rok.

Podľa predpokladov by sa mali zorganizovať odberné miesta na 32 hraničných priechodoch. Cenu za túto službu určí súkromný poskytovateľ, platiť si to bude osoba, ktorá prechádza hranicami. "V súčasnej dobe z prieskumu cien na webových portáloch súkromných poskytovateľov sa ceny vyšetrenia antigénovým testom (výter, odčítanie výsledku) pohybujú v rozpätí od 10 eur po 25 eur," uzavrel rezort zdravotníctva.

Poslanci rokovali na schôdzi len o novele zákona o ochrane, podpore a rozvoji verejného zdravia. Rokovanie 17. schôdze sa jej schválením skončilo.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: SITA

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou News and Media Holding, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk




(ilustračné foto)
Z pohrebného auta za jazdy VYPADOL nebožtík: Aha, ako to vysvetlili...
Nakazila sa od dcérky, ktorá zo škôlky priniesla chorobu.
Foto
Mamička Nina zomierala lekárom pod rukami: Začalo to vodou a nádchou zo škôlky!
Rituál prebiehal na lúke.
Foto
Herečka Morávková a predpôrodný RITUÁL na lúke: Očakávala jedno dieťa, porodila dvojičky!
Podpredseda Národnej rady Tibor Gašpar (vľavo) a minister vnútra Matúš Šutaj Eštok.
Gašpar o Šutajovi Eštokovi a poste predsedu parlamentu: Pokiaľ sa tak rozhodne, budem to rešpektovať
Ukrajinskí vojaci sa vezú na tanku po návrate z Ruska  pri rusko-ukrajinských hraniciach v Sumskej oblasti na Ukrajine 15. augusta 2024.
Ruská armáda obsadila dedinu na východe: Otvára sa im tak cesta k priemyselnému centru
Eva Evelyn Kramerová
Foto
To kedy stihla?! Evelyn ukázala SCHUDNUTÉ telo a OSÍ DRIEK v nohavičkách
Šéf európskej diplomacie Josep Borrell,
Šance na prímerie v Gaze sa zvýšili: Vyhlásil to šéf európskej diplomacie Josep Borrell
Blcháč (druhý zľava) na fotke z roku 2020 pri vzniku strany Hlas.
Foto
Poslancovi Hlasu diagnostikovali rakovinu: Boj s chorobou tajil dlhé mesiace
(ilustr. foto)
Prepúšťanie väzňov vo Veľkej Británii: Čo tým vláda sleduje?
Agáta si servítku pred ústa rozhodne nedávala.
Foto
Podstúpi Agáta Hanychová PLASTIKU? V zásadnom kroku ju brzdí STRACH zo smrti
Martin Halás, analytik a predseda správnej rady Inštitútu sociálnej demokracie (ISD)
Analytik o finančných problémoch obyvateľov: Dôsledok nezmyselných opatrení! Dá sa ťažká situácia zvrátiť?
Na snímke hasiči zasahujú po ruských útokoch na mesto Záporožie, metropolu rovnomennej oblasti na juhu Ukrajiny v nedeľu 29. septembra 2024.
Rusko v noci útočilo na Ukrajinu: Podnikli vlnu vzdušných útokov