Obsahuje živé baktérie, ktoré prispievajú k správnej črevnej mikroflóre. Ak si ho doprajete pravidelne, zabezpečíte si lepšiu tvorbu imunitných buniek a znížite vysoký krvný tlak. Odborníci z českého portálu vímcojím si tentoraz posvietili práve na túto lahodnú bielu pochúťku.
Dobrý biely jogurt nájdeme v chladničke takmer každej domácnosti. Výborný je k raňajkám, spolu s cereáliami alebo ovocím, no skvele sa hodí aj k slaným jedlám v podobe dresingu či dipu.
Do testu boli vybrané biele jogurty a zo zaujímavosti aj jeden rastlinný výrobok pripominajúci jogurt, teda jeho sójová alternatíva.
Jogurty hodnotili na základe senzorických kritérií, nutričných hodnôt, zloženia a ceny. Jogurty by mali spĺňať kvalitatívne štandardy, jednotnú a mliečne bielu farbu, príjemne kyslú chuť, harmonickú vôňu a správnu hladkú, tuhú konzistenciu či uvoľňovanie srvátky. Výrobky hodnotilo 10 posudzovateľov z laboratória Eurofins, ale aj bežní spotrebitelia. Po zohľadnení všetkých parametrov udelili na záver každému z nich celkovú známku.
Odborníci zároveň robili prieskum medzi 700 spotrebiteľmi. Až 47 % opýtaných potvrdilo, že jogurt konzumujú každý deň. Najobľúbenejším typom je grécky a skyr, teda tie s vyšším obsahom bielkovín a nižším obsahom tuku. Odborníčka z portálu vímcojím Karolína Hlavatá však upozorňuje:„Skyr nie je jogurtom v pravom zmysle slova, pretože na jeho výrobu sa používajú odlišné mliekarenské kultúry. Vysoký obsah bielkovín sa dosahuje zvýšeným podielom sušiny a odstránením srvátky.“
(pre zväčšenie kliknite na obrázok)
Na čo je jogurt dobrý?
- zdroj vápnika a bielkovín
- slúži ako prevencia pred vznikom cukrovky
- zlepšuje črevnú mikroflóru
- znižuje telesnú hmotnosť
- znižuje riziko výskytu vysokého krvného tlaku
- posilňuje imunitný systém