Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
13.11.2020 13:38 | Správy | Zahraničné správy
Foto

Nová stopa v prípade útoku vo Viedni? Šéf vyšetrovateľov prehovoril

V prípade teroristického útoku v rakúskej metropole Viedeň, ku ktorému došlo 2. novembra, vyšetrujú 21 možných nepriamych spolupáchateľov útočníka.

Informovali o tom na piatkovej tlačovej konferencii hovorkyňa viedenskej prokuratúry Nina Busseková a Michael Lohnegger, šéf vyšetrovacej skupiny "2. november" pri viedenskom policajnom riaditeľstve, píše na svojej internetovej stránke rakúska stanica ORF.

Fotogaléria
9
fotiek v galérii

Celkovo bolo po útoku zadržaných 16 osôb, desať z nich sa nachádza od minulého týždňa vo vyšetrovacej väzbe. Zvyšných šesť je na slobode vzhľadom na to, že neexistujú dostačujúce dôvody na ich zadržanie, spresnila Busseková.

Niektoré z týchto osôb boli už v minulosti trestané, a to aj za teroristické činy. Väčšinu z nich tvoria rakúski občania, ďalší pochádzajú z Bangladéša, Severného Macedónska a Kosova.

 

Lohnegger zdôraznil, že teroristický čin vo Viedni spáchal "definitívne" jeden útočník. Ďalších 21 možných nepriamych spolupáchateľov, ktorých vyšetrujú rakúske orgány, je vo veku 16-28 rokov.

Streľba v centre Viedne a útoky na ďalších piatich miestach, ku ktorým došlo 2. novembra, si vyžiadali štyri obete na životoch a vyše 20 zranených. Útočníkom bol 20-ročný Kujtim Fejzulai, ktorého polícia krátko po útoku zastrelila.

Agentúra APA v tejto súvislosti upozorňuje na to, že podľa talianskych médií mal 35-ročný Čečenec, ktorého zadržali v lombardskom meste Varese za falšovanie dokumentov, kontakty na čečenskú skupinu bývalých bojovníkov tzv. Islamského štátu (IS) v Rakúsku, s ktorými bol v spojení aj útočník z Viedne. Informoval o tom v piatkovom vydaní denník Corriere della Sera.

Podľa talianskych vyšetrovateľov, ktorí sú v kontakte s viedenskými kolegami, spomínaný občan Čečenska mal skupine bývalých bojovníkov IS, ktorí sa vrátili do Európy, dodávať nielen sfalšované občianske preukazy a pasy, ale aj peniaze. Vyšetrovatelia nevylučujú ani obchodovanie so zbraňami.

V jeho byte bolo zaistených 30 falošných občianskych a vodičských preukazov a pasov rôznych východoeurópskych krajín, štyri počítače a 14 mobilných telefónov. Polícia prehľadala aj byty dvoch Ukrajincov vo veku 42 a 64 rokov, ktorí žijú v Taliansku legálne.

Vyšetrovanie voči Čečencovi sa začalo pred šiestimi mesiacmi po tom, čo rakúske tajné služby informovali, že bol členom fundamentalistickej skupiny, ktorá údajne v roku 2019 plánovala útok vo Viedni počas vianočných sviatkov.

Muž je obvinený z členstva v medzinárodnej skupine, ktorá na internete predávala falošné dokumenty - ich cena sa pohybovala od 300 do 1500 eur. V najbližších dňoch ho vypočuje vyšetrujúci sudca, ktorý rozhodne o prípadnom predĺžení vyšetrovacej väzby.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: tasr

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou News and Media Holding, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk




(ilustračné foto)
Stropkovčan vychádzal z bytovky a oblial ho studený pot: Na reakciu bolo neskoro
Foto
Martin Škrtel spravil slovenský prestup leta: Fandím Trnave, ale chcem úspech s DAC!
Oňová vníma veci s odstupom času inak.
Foto
Priznanie Gizky Oňovej: Do Svokry už NIKDY! Prečo by sa nevrátila do šou, ktorá ju preslávila?
Generálny prokurátor SR Maroš Žilinka
Rokovanie v parlamente otvoril Žilinka: Pripomenul dôležitú štatistiku
Na snímke policajti hliadkujú v zaplavenej bratislavskej mestskej časti Devínska Nová Ves v utorok 17. septembra 2024.
Slovensko stále trápia povodne: Kde platí TRETÍ stupeň výstrahy?
Na našom území operovali rímske légie pod vedením samotného rímskeho cisára a filozofa na tróne Marca Aurelia.
Foto
Úžasný objav na Dolnom Pohroní o rímskom CISÁROVI: O tom sa dosiaľ len chyrovalo!
Herec Michael Madsen sa rozvádza s manželkou DeAnnou Madsenovou.
Foto
Slávny herec sa po 28 rokoch ROZVÁDZA: Manželku obviňuje zo synovej († 26) samovraždy!
Šimkovičová prekvapila na nedávnej tlačovke trendovým kúskom.
Foto
Ministerka kultúry Šimkovičová chce byť trendy: Vyvetrala sako za 3 000 eur?! Kucherenko reaguje
(ilustračné foto)
Vodiči, zbystrite: Tieto DVA diaľničné TUNELY budú 11 dní uzavreté
Z miesta hlásia ranených.
AktualizovanéFoto
Vážna nehoda v Žilinskom kraji: Zrazili sa TRI KAMIÓNY s dodávkou, hlásia ranených
Foto
Slovan utrpel jednu z najvyšších prehier v histórii! Experti o príčinách: S takým výkonom neuspejete!
Vládne konsolidačné opatrenia nahnevali Slovákov
Foto
Konsolidačné opatrenia nahnevali Slovákov: Politici by mali začať šetriť od seba! Čo sa ľudí najviac dotklo?