Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
15.11.2020 11:55 | Správy | Domáce správy

Premiér Matovič si za osem mesiacov vyrobil kopu nepriateľov: S kým všetkým je vo vojne!

Bol to turbulentný týždeň. Premiér Igor Matovič (47) sa počas niektorých tlačoviek doslova utrhol z reťaze a urážal všetkých, ktorí mu prišli pod ruku.

Označenia za klamárku a lobistku

Front s poslankyňou SaS Janou Bittó Cigánikovou (37)

Poslankyňa SaS sa Matovičovi znepáčila pre jej boj za viacero zdravotných poisťovní. „Rozumiem, že je problém s tým, ako si Dôvera v minulosti vyťahovala zisk. Ale to, čo predvádza OĽaNO, navyše narýchlo, bez pripustenia akejkoľvek diskusie ani trošku nerieši tieto otázky,“ písala Cigániková a prekážalo jej, že minister zdravotníctva chce dofinancovať štátnu VšZP 100 miliónmi eur. Matovič ju označil za lobistku Penty. „Je doslova trpená ako šéfka zdravotníckeho výboru, lebo rozumie sa tomu jak hus do piva. Systematicky robí ťažký lobing Pente, ktorá vykradla zo slovenského zdravotníctva 468 miliónov eur,“ povedal. Keď sa ho novinári spýtali na dôkazy, tak dodal: „Na súde máte mať dôkazy alebo súbor toľkých indícií, keď si ich pospájate dokopy, tak to dáva súvislosť.“ Cigániková povedala, že „pokiaľ má premiér nejaké odborné námietky k našim riešeniam, treba to povedať, len nič také som na tlačovke nepočula.“

Spočiatku kritizovaná pomoc ekonomike

Front s podnikateľom Vladimírom Sotákom (65)

Predseda Klubu 500, ktorý združuje najväčších slovenských zamestnávateľov, v lete na tlačovke vulgárne kritizoval nedostatočnú pomoc štátu pre firmy, ktoré pre obmedzenia prišli o zisky a avizovali blížiaci sa krach či hromadné prepúšťanie. „Nech to zrušia, nech si zožerú tie peniaze, k**va, keď nechápu, na čo to je. Na čo sedel predseda vlády v Bruseli a počúval tam štyri dni, že to sú peniaze na naštartovanie európskej ekonomiky? Na kieho boha tam sedel?!“ Od predsedu vlády sa vtedy dočkal len odpovede, že výpomoc pre firmy zvyšovať nemieni, lebo ekonomika sa zlepšuje. Počas druhej vlny už vláda prijala podľa podnikateľov lepšie opatrenia na kompenzácie výpadkov príjmu, tak výraznejšie spory nevznikajú.

Zodpovednosť za mŕtvych

Front s ministrom Richardom Sulíkom (52)

Otvoriť galériu

Rivalita medzi premiérom a ministrom hospodárstva naberala na obrátkach už od začiatku pandémie. Zatiaľ čo Sulík chcel zosúladiť zdravotné riešenie pandémie s ekonomikou, Matovič uprednostňoval ochranu zdravia. Už na jar sa tak vo veľkom hádali o tom, kedy a za akých podmienok otvárať prevádzky. Teraz žije Slovensko ich sporom opäť, keď Matovič na ministra vytiahol to, že odišiel na pracovnú dovolenku do Dubaja a pýtal sa ho, či pôjde kopať hroby mŕtvym. Sulík totiž krizuje plán komunitného testovania, ktoré by mali robiť prevádzky namiesto štátu. Matovič to napokon zavrhol. „Richard spod slnečníka odsabotoval plán na celoplošné komunitné pretestovanie a následné celoplošné otvorenie všetkých dotknutých prevádzok. Ako ja presvedčím o komunitnom testovaní ľudí, keď kľúčový koaličný partner povie, že to je hlúposť?“ Sulík reagoval zmierlivo po tom, čo Matovič rozhodol aspoň o otvorení divadiel, kín a kostolov. „Ak je výsledok takýto, nechám na sebe aj drevo rúbať. Ešte reštaurácie a som spoko.“ Neskôr dodal, že sa s ľútosťou pozerajú „na konanie predsedu vlády, ktorý svoju osobnú zášť povýšil nad zdravý rozum“.

 

Potrebuje tím, ktorý mu pomôže

Jozef Vlčej, politológ

- Pri pohľade na štýl vládnutia Igora Matoviča môžeme konštatovať, že vstúpil do funkcie premiéra bez vládnej skúsenosti a postihla ho koronakríza, ktorá mu výrazne priťažila. Prostredníctvom jeho komunikácie sa snaží pôsobiť ako úprimný ľudový typ politika, ktorý sa na nič nehrá, čo môže byť pre určitú skupinu ľudí sympatické. Avšak z hľadiska jeho klesajúcej popularity sa tento typ komunikácie javí ako neefektívny, čo je ovplyvnené koronakrízou, ktorá je ťažkým testom pre všetkých politikov vo svete. Aby si premiér udržal popularitu, mohol by zvážiť profesionálnejšiu stratégiu (napr. vytvorením poradného tímu), ktorá by mu pomohla pri každodennej strategickej komunikácii s verejnosťou.

späť
Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: pol

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou News and Media Holding, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk




Foto
Rozhodca vyšiel po 17 rokoch s pravdou von: Počas zápasu som uzavrel obchod s Messim
Statný kuchár Kemkovi poriadne vylepí.
V šou Možné je všetko lietali facky! Martin Novák si pre Kemku pripraví nezabudnuteľnú odvetu
(ilustračné foto)
Irán predstavil vylepšenú výzbroj v tom najnevhodnejšom čase: Napätie na Blízkom východe by sa dalo krájať
Foto
Zásadné zmeny v živote Slafkovského: Teraz sa pochválil aj novým luxusným kúskom
Len pred pár dňami sa syn Roba Beňa († 54) postavil pred markizácke kamery v ich úspešnom seriáli Dunaj.
Foto
Syn Roba Beňa († 54) kráča v jeho šľapajach: PREMIÉRA pred kamerami! Tínedžer debutoval v úspešnom seriáli
Na snímke zaplavené nábrežie Dunaja v centre Budapešti v piatok 20. septembra 2024.
Dunaj narobil poriadny ROZRUCH, evakuácia pacientov v nemocnici: Hrozilo, že dôjde k…
Foto
Vstup do Ligy majstrov belasým nevyšiel: Bude Slovan fackovací panák?
Kozák a Slováková spolu randia už niekoľko rokov. V minulosti sa však stihli už aj rozísť.
Foto
Nehnuteľnosti Kozáka a Slovákovej: Státisícová HACIENDA na Jadrane! Len na skok od vily známeho športovca
Samuel Libay
FotoVáš Tip
Oči Slovákov môžu vidieť jeho diela po prvýkrát naživo: Skvosty známeho slovenského šperkára vás zhypnotizujú!
Alexis diagnostikovali paroxyzmálnu nočnu hemoglobinúriu (PNH).
Foto
Kvôli liečbe ju museli očkovať 3 vakcínami naraz: Otrasná reakcia! Pohľad na jej tvár bolí
Viktor Vincze bol neoddeliteľnou súčasťou tanečnej šou Let’s Dance.
Foto
STOPKA za rebéliu? Markíza PRVÝKRÁT reaguje na Vinczeho: Toto je PRAVDA, prečo ho odpísali!
Foto
Dvojnásobná mamička Zuzulová: S priateľom už máme za sebou prvé...