Nájdete v nich vlašské orechy, jabĺčka, hrušky, štipku škorice a brusnice. Už cítite tú vôňu?
Na 1 formu potrebujeme:
- 125 g masla
- 1/2 hrnčeka kryštálového cukru
- štipku soli
- 3 vajcia
- 1,5 hrnčeka cmaru
- 2 hrnčeky hladkej múky
- 1 lyžičku jedlej sódy
- 1 lyžicu čerstvého rozmarínu
- hrsť sušených brusníc
- 1 biopomaranč
- 2 lyžice rumu
Na polevu:
- 1/2 hrnčeka práškového cukru
- 1 lyžica pomarančovej šťavy
Príprava:
1. Rúru vyhrejeme na 180 °C. Brusnice (alebo hrozienka) namočíme do rumu. Zmäknuté maslo vyšľaháme s cukrom, soľou, najemno nasekaným čersvým rozmarínom a strúhanou kôrou z pomaranča.
2. Postupne zapracujeme vajíčka, cmar, múku so sódou, šťavu z ½ pomaranča a nakoniec brusnice. Cesto vlejeme do vymastenej a vysypanej formy a pečieme 50 minút, kým zapichnutá špajľa nie je suchá. Necháme 15 minút vychladnúť vo forme a vyklopíme. Bábovku môžeme ozdobiť čokoládovou polevou alebo polevou pripravenou z práškového cukru a 3 lyžíc šťavy zo zvyšnej polovice pomaranča.
Potrebujeme:
- 3/4 hrnčeka hnedého cukru
- 1/2 hrnčeka slnečnicového oleja
- 2 vajcia
- 1/2 ČL vanilkového extraktu
- soľ
- 3/4 hrnčeka kyslej smotany
- 2 PL holandského kakaa
- 1,5 hrnčeka hladkej múky
- 1 hrnček žitnej múky
- 1 kypriaci prášok do perníka
- perníkové korenie
- 2 kyslé jablká
- trocha mletých vlašských orechov
Na polevu
- 125 g syra cream cheese
- 1/2 hrnčeka práškového cukru
- vaječný likér
- granátové jablko
Príprava
1. Cukor, olej, vajcia, vanilku, smotanu (180 - 200 g), kakao a soľ vyšľaháme a vmiešame obe múky, kypriaci prášok do perníka a ešte trocha perníkového korenia alebo mletej škorice a zázvoru. Na záver pridáme orechy a najemno nastrúhané jablká.
2. Cesto vlejeme do vymastenej a vysypanej formy a pri 175 °C pečieme asi hodinu alebo kým špajľa zapichnutá do cesta nie je suchá. Necháme 20 minút vychladnúť vo forme a vyklopíme.
3. Z krémového syra, cukru a asi 2 PL vaječného likéru ušľaháme polevu, podľa potreby zriedime ešte trochou likéru a polejeme vychladnutú bábovku.
Na 1 formu potrebujeme:
- 2 hrnčeky polohrubej múky
- ½ hrnčeka mletých vlašských orechov
- 2 hrušky
- 2 PL kakaa
- 3 vajíčka
- 1 hrnček práškového cukru
- 2 PL citrónovej šťavy
- 100 g masla
- 2 ČL kypriaceho prášku
- 200 ml kefíru
Príprava:
1. Mäkké maslo vymiešame s cukrom do peny. Potom do zmesi zašľaháme žĺtka. Striedavo pridávame múku zmiešanú s kypriacim práškom, citrónovú šťavu a kefír.
2. Do cesta vmiešame orechy a kakao. Potom pridáme nastrúhané hrušky a nakoniec po častiach tuhý sneh z bielkov. Cesto nalejeme do maslom vymastenej formy a pečieme pri 180°C asi 45 minút.