Načapovať skvelé pivo je umenie a Pilsner Urquell ho u svojich výčapníkov dlhodobo rozvíja. Tí najlepší dokonca každý rok v Plzni bojujú o titul Master Bartender vo vlastnej súťaži. O najsympatickejšieho slovenského finalistu súťaže Pilsner Urquell Master Bartender môžete hlasovať aj vy.
Výslednú chuť piva a jeho rezkosť ovplyvňuje aj štýl, akým je načapované. Vedeli ste, že ich je hneď niekoľko? „Najobľúbenejším spôsobom je hladinka, ktorá sa čapuje na jedenkrát tak, že najskôr sa načapuje krémová pena vo výške približne na tri prsty a pod ňu sa následne dopĺňa pivo. Milovníci jemnej chuti zas oceňujú tzv. mlieko, ktoré je tvorené hustou penou. Pre jeho sladšiu chuť ho obľubujú najmä ženy. Šnyt je zas vhodný ako ochutnávka piva alebo ako pivo na rozlúčku. Obsahuje 0,3 l piva a má vyšší podiel krémovej peny. Pivo je vďaka nej chránené pred oxidáciou a ostane dlhšie čerstvé,“ vysvetľuje Petra Sečkárová, víťazka súťaže Pilsner Urquell Master Bartender 2016 za Slovensko. Pohár, do ktorého sa pivo čapuje musí byť pivne čistý – umytý prípravkom určeným na pivné sklo. Umývanie pohárov pomocou bežných prípravkov či v umývačkách riadu môže totiž chuť piva ovplyvniť. Pohár musí byť tiež vychladený na správnu teplotu a mokrý. Podľa neustále mokrých rúk spoznáte dobrého výčapníka. Kvalitu piva a jeho správne podávanie zas odhalíte pomocou krúžkov, ktoré by po odpití mali zostávať na pohári.
Každý rok pribúdajú výčapníci ocenení titulom Master Bartender, ktorí robia svoju prácu so srdcom a starajú sa o pivo tak, aby ho svojim hosťom podávali v tej najvyššej kvalite. Aj vďaka tomu pivná kultúra na Slovensku stále napreduje. „Učíme výčapníkov o histórii, o výrobe piva a najmä to, ako sa o pivo príkladne starať až kým sa dostane do pohára, aby ste mali ten najlepší zážitok,“ hovorí Václav Berka, emeritný vrchný sládok Plzeňského Prazdroja. Sú to totiž práve výčapníci, ktorí svojím umením vytvárajú rozdiel medzi jedinečným chuťovým zážitkom a obyčajným pitím. Aj staré české príslovie hovorí, že sládok pivo varí, ale výčapník ho robí.
Do súťaže Pilsner Urquell Master Bartender sa hlásia výčapníci, barmani a barmanky z celého Slovenska už 13-ty rok. Chcú ukázať, že práve oni dokonale ovládajú svoju profesiu, robia ju s láskou a zdieľajú nadšenie zo zlatého plzenského ležiaka Pilsner Urquell. Správny bartender musí výborne ovládať nielen samotné čapovanie, ale aj to ako pivo skladovať, vedieť sa správne starať o výčap a jeho sanitáciu či vedieť nastaviť tlak, ktorý pivo zo sudov a tankov vytláča. Načapovať dokonalé pivo nie je vôbec jednoduché a vyžaduje si to dlhé hodiny tréningu.
Jedenástka najlepších slovenských výčapníkov, ktorí budúci rok v Plzni zabojujú spolu s českými finalistami o prestížny titul Pilsner Urquell Master Bartender, je už známa. Svoje znalosti a skúsenosti predviedli na regionálnych kolách v Košiciach a v Smoleniciach. Oboch slovenských regionálnych kôl sa zúčastnilo dohromady takmer 100 výčapníkov a účasť na Slovensku tak dosiahla svoje historické maximum.
Tento rok sa po prvýkrát môže zapojiť aj každý fanúšik skvelého piva. V hlasovaní na portáli cas.sk budete môcť od budúceho týždňa vybrať toho najsympatickejšieho výčapníka spomedzi jedenástich finalistov. Víťaz hlasovania tak získa titul Master Bartender Sympaťák.
Postupne vám predstavíme jednotlivých finalistov z oboch regionálnych kôl. O vašu priazeň a titul Master Bartender Sympaťák sa budú uchádzať:
Finalisti z košického regionálneho kola:
• Paulína Rafajová z Plzenskej reštaurácie & Pivária v Žiline
• Jozef Váradi a Lucia Kubišová z banskobystrickej Pilsner restaurant u Kemov
• Danka Svetlikova z Plzenskej Brány v Bratislave
• Nikola Haffnerová z púchovskej prevádzky U Kronera
Finalisti z regionálneho kola v Smoleniciach:
• Matej Holúbek zo stupavskej prevádzky U Holuba
• Dominika Chudá z Plzeňskej Hodovne v Malackách
• Jozef Lisý z prevádzky Plzeňka Malacky
• Adriána Jančíková z prevádzky Bar & Pension Svet v Skalici
• Ivana Almanová zo smolenického Havran Pubu
• Alojz Horník z obľúbeného bratislavského Randal clubu
Nezabudnite, že už 24. novembra bude môcť každý zahlasovať za svojho favorita a vybrať tak najsympatickejšieho finalistu súťaže Pilsner Urquell Master Bartender na Slovensku.