Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
19.11.2020 08:00 | Správy
Špeciálny projektSponzorované

Pilsner Urquell Master Bartender: Majstri, ktorí čapujú zlato

Zaujímali ste sa už niekedy o to, prečo môže mať rovnaká značka piva v rôznych podnikoch inú chuť? My vám prezradíme, čo je jedným z hlavných dôvodov. Aj keď je kvalita piva v podnikoch rovnako vysoká, finálny zážitok z pitia ovplyvňuje najmä spôsob, akým je servírované - práve výčapník je totiž ten, ktorý dotiahne jeho chuť do dokonalosti.

Načapovať skvelé pivo je umenie a Pilsner Urquell ho u svojich výčapníkov dlhodobo rozvíja. Tí najlepší dokonca každý rok v Plzni bojujú o titul Master Bartender vo vlastnej súťaži. O najsympatickejšieho slovenského finalistu súťaže Pilsner Urquell Master Bartender môžete hlasovať aj vy.

Výslednú chuť piva a jeho rezkosť ovplyvňuje aj štýl, akým je načapované. Vedeli ste, že ich je hneď niekoľko? „Najobľúbenejším spôsobom je hladinka, ktorá sa čapuje na jedenkrát tak, že najskôr sa načapuje krémová pena vo výške približne na tri prsty a pod ňu sa následne dopĺňa pivo. Milovníci jemnej chuti zas oceňujú tzv. mlieko, ktoré je tvorené hustou penou. Pre jeho sladšiu chuť ho obľubujú najmä ženy. Šnyt je zas vhodný ako ochutnávka piva alebo ako pivo na rozlúčku. Obsahuje 0,3 l piva a má vyšší podiel krémovej peny. Pivo je vďaka nej chránené pred oxidáciou a ostane dlhšie čerstvé,“ vysvetľuje Petra Sečkárová, víťazka súťaže Pilsner Urquell Master Bartender 2016 za Slovensko. Pohár, do ktorého sa pivo čapuje musí byť pivne čistý – umytý prípravkom určeným na pivné sklo. Umývanie pohárov pomocou bežných prípravkov či v umývačkách riadu môže totiž chuť piva ovplyvniť. Pohár musí byť tiež vychladený na správnu teplotu a mokrý. Podľa neustále mokrých rúk spoznáte dobrého výčapníka. Kvalitu piva a jeho správne podávanie zas odhalíte pomocou krúžkov, ktoré by po odpití mali zostávať na pohári.

Otvoriť galériu

Každý rok pribúdajú výčapníci ocenení titulom Master Bartender, ktorí robia svoju prácu so srdcom a starajú sa o pivo tak, aby ho svojim hosťom podávali v tej najvyššej kvalite. Aj vďaka tomu pivná kultúra na Slovensku stále napreduje. „Učíme výčapníkov o histórii, o výrobe piva a najmä to, ako sa o pivo príkladne starať až kým sa dostane do pohára, aby ste mali ten najlepší zážitok,“ hovorí Václav Berka, emeritný vrchný sládok Plzeňského Prazdroja. Sú to totiž práve výčapníci, ktorí svojím umením vytvárajú rozdiel medzi jedinečným chuťovým zážitkom a obyčajným pitím. Aj staré české príslovie hovorí, že sládok pivo varí, ale výčapník ho robí.

Do súťaže Pilsner Urquell Master Bartender sa hlásia výčapníci, barmani a barmanky z celého Slovenska už 13-ty rok. Chcú ukázať, že práve oni dokonale ovládajú svoju profesiu, robia ju s láskou a zdieľajú nadšenie zo zlatého plzenského ležiaka Pilsner Urquell. Správny bartender musí výborne ovládať nielen samotné čapovanie, ale aj to ako pivo skladovať, vedieť sa správne starať o výčap a jeho sanitáciu či vedieť nastaviť tlak, ktorý pivo zo sudov a tankov vytláča. Načapovať dokonalé pivo nie je vôbec jednoduché a vyžaduje si to dlhé hodiny tréningu.

Otvoriť galériu

Jedenástka najlepších slovenských výčapníkov, ktorí budúci rok v Plzni zabojujú spolu s českými finalistami o prestížny titul Pilsner Urquell Master Bartender, je už známa. Svoje znalosti a skúsenosti predviedli na regionálnych kolách v Košiciach a v Smoleniciach. Oboch slovenských regionálnych kôl sa zúčastnilo dohromady takmer 100 výčapníkov a účasť na Slovensku tak dosiahla svoje historické maximum.

Tento rok sa po prvýkrát môže zapojiť aj každý fanúšik skvelého piva. V hlasovaní na portáli cas.sk budete môcť od budúceho týždňa vybrať toho najsympatickejšieho výčapníka spomedzi jedenástich finalistov. Víťaz hlasovania tak získa titul Master Bartender Sympaťák.

Postupne vám predstavíme jednotlivých finalistov z oboch regionálnych kôl. O vašu priazeň a titul Master Bartender Sympaťák sa budú uchádzať:

Finalisti z košického regionálneho kola:

• Paulína Rafajová z Plzenskej reštaurácie & Pivária v Žiline
• Jozef Váradi a Lucia Kubišová z banskobystrickej Pilsner restaurant u Kemov
• Danka Svetlikova z Plzenskej Brány v Bratislave
• Nikola Haffnerová z púchovskej prevádzky U Kronera

Finalisti z regionálneho kola v Smoleniciach:

• Matej Holúbek zo stupavskej prevádzky U Holuba
• Dominika Chudá z Plzeňskej Hodovne v Malackách
• Jozef Lisý z prevádzky Plzeňka Malacky
• Adriána Jančíková z prevádzky Bar & Pension Svet v Skalici
• Ivana Almanová zo smolenického Havran Pubu
• Alojz Horník z obľúbeného bratislavského Randal clubu

Nezabudnite, že už 24. novembra bude môcť každý zahlasovať za svojho favorita a vybrať tak najsympatickejšieho finalistu súťaže Pilsner Urquell Master Bartender na Slovensku.

Viac k téme:
Súvisiace články:
Autor: Špeciálny projekt

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou News and Media Holding, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk




Naši mladíci pri oslave gólu.
Foto
Šokujúca predikcia známeho zámorského experta: TAKTO sa umiestnia Slováci v Ottawe!
Operátor tiesňovej linky vidí každé telefónne číslo. Foto: Soňa Zverková
Na Štedrý deň v hlavnom meste neprestali zvoniť telefóny: Čo sa dialo?
Najlepšie je kŕmidlo pre vtáky umiestniť na ovocnom strome, keďže tam majú dostatočný rozhľad.
Vtáctvu treba v tomto náročnom chladnom období pomáhať: POZOR však na to, čo im dávate do krmítka!
Shot of a roadside care fire at night.
V Sýrskom založili nezvyčajný požiar: PREČO to urobili?
(ilustračné foto).
Viete, aké svetielka máte na stromčeku? Zistíte, čo TIETO dokážu a budete ich chcieť!
Plameniaky sa dlho tešili pozornosti, no teraz si ju uzurpoval mladý macko.
Zvieratá sú v ZOO na zimu pripravené už dávno: AHA! Takto to celé PREBIEHA
Milan Škriniar podstúpi na budúci týždeň v katarskej Dauhe operáciu zraneného ľavého členka.
Foto
O novom Škriniarovom klube má byť rozhodnuté: Chýba už len podpis!
Dym stúpa z veže historickej budovy domova dôchodcov po požiari v centre Mníchova v stredu 25. decembra 2024.
Hasiči v pozore, domov dôchodcov zachvátili PLAMENE: Nachádzali sa v ňom DESIATKY ľudí
Police in hi-visibility jackets policing crowd control
Šialenec VRAZIL autom do skupinky ľudí: Pokus o zopakovanie ÚTOKU v Magdeburgu?!
Ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov.
Lavrov si pustil ústa na špacír: O TOMTO sa mali zhovárať Fico s Putinom
Zuzane Vačkovej to ide aj v kuchyni.
Foto
Kysnuté PEČENÉ buchty podľa Vačkovej: Všetko, čo potrebujete, máte doma!
(ilustračné foto)
RUŠNÉ vianočné ráno v slovenskej obci: V Bešeňovej zaznela EXPLÓZIA! Prípad je v rukách polície