Pomaranče, jablká, cesnak či bravčové mäso išli podľa údajov Štatistického úradu hore o viac ako 10 %. Situáciu v cenách všetkých komodít zamiešali okrem koronakrízy aj ďalšie faktory. Ako zdražovanie vysvetľujú odborníci a aké sú vyhliadky na nasledujúce mesiace?! Nákup potravín vyťahuje z našich peňaženiek čoraz viac peňazí. Podľa údajov Štatistického úradu vzrástli ceny potravín v porovnaní s minulým októbrom zhruba o 1 %.
„To znamená oproti septembru 2020 určité zrýchlenie zdražovania, pretože v septembri medziročne ceny potravín vzrástli len o 0,1 %,“ konštatuje Eva Sadovská, analytička WOOD & Company. Najvyšší nárast sme zaznamenali pri pomarančoch, jablkách, cesnaku, bravčovej krkovičke, resp. takmer všetkých výrobkoch z bravčového mäsa, a to o viac ako 10 %.
Lacnejšia zelenina
Aj medzi potravinami sa však nájdu komodity, za ktoré platíme menej ako vlani. V niektorých prípadoch je to medziročný úbytok na cene dokonca o viac ako 20 %. „Lacnejšie ako pred rokom nás vychádza zelenina, a to o 4,8 %, a ovocie o 2,7 %,“ uviedla Sadovská. Išlo predovšetkým o zeler, bielu kapustu, zemiaky či banány.
Medziročne vyššie ceny sa však objavili v prípade niektorých druhov ovocia - najmä pomaranče a jablká, a zeleniny - cesnak, karfiol a paprika. Naopak, s cenou nadol išli niektoré druhy mliečnych výrobkov, ako sú maslo či kyslá smotana. V nasledujúcich mesiacoch a najmä pred vianočnými sviatkami k výraznému zlacňovaniu nepríde, práve naopak. „Nákupy na vianočný stôl budú o 1 až 2 percentá drahšie,“ dodáva analytička.
Čo ovplyvnilo ceny potravín od vypuknutia pandémie
• mzdové náklady (príplatky za prácu v noci či cez víkend)
• samotný rast minimálnej mzdy
• počasie
• africký mor ošípaných
• zlacnenie ropy, teda aj pohonných látok či palív
• nedostatok pracovnej sily z dôvodu zatvorenia hraníc