Na 4 porcie potrebujeme:
- 10 slaných krekrov
- 200 g cukrovej kukurice (konzerva)
- 1 malú cibuľu
- 6 PL majonézy
- šťavu z ½ citróna
- 2 hrste mrazeného hrášku
- 400 g tuniaka v konzerve
- 1 ČL slnečnicového oleja
- soľ , mleté čierne korenie
Príprava:
1. Sušienky nahrubo rozlámeme, vsypeme do robota, pridáme kukuricu a rozmixujeme na hrubšiu zmes. Preložíme do misy, vmiešame cibuľu, majonézu a citrónovú šťavu a dôkladne premiešame. Potom pridáme hrášok a tuniaka vo väčších kúskoch.
2. Zmes rozdelíme na 8 častí a tvarujeme fašírky. Tie opečieme dozlatista. Podávame napríklad s varenou brokolicou a zemiakmi
Náš tip: Rybacie fašírky si môžete urobiť aj do zásoby. V mrazničke vydržia viac ako mesiac.
Potrebujeme:
- 400 g zemiakov
- 1 strúčik cesnaku
- 1 cibuľu
- 400 g mrazeného filé
- 150 g tvrdého syra
- 3 vajcia
- olej
- korenie na pizzu
- soľ, mleté čierne korenie
- drvenú rascu
- citrónovú šťavu
Príprava:
1. Očistené nakrájané zemiaky vložíme do pekáča, premiešame so soľou a korením. Na oleji osmažíme pokrájanú cibuľu s cesnakom a drvenou rascou. Zmes zamiešame do zemiakov aj s rozšľahanými a osolenými vajíčkami.
2. Na zemiaky položíme rybie filé, ktoré pokvapkáme citrónovou šťavou a posypeme korením na pizzu z oboch strán. Prikryjeme alobalom a dáme do rúry vyhriatej na 220 °C. Pri tejto teplote pečieme cca. 40 minút. Potom alobal odstránime a necháme zapiecť ešte asi 10 minút. Rúru vypneme, filé posypeme nastrúhaným tvrdým syrom a necháme dopiecť asi 10 minút.
Na 4 - 6 porcie potrebujeme:
- 4 – 6 filetov tresky
- 1 cibuľu
- 1-2 strúčiky cesnaku
- 500 ml lúpaných paradajok (konzerva)
- 1 fenikel
- 1 papriku
- olivový olej
- soľ, mleté čierne korenie
- oregano, tymián
Príprava
1. Na olivovom oleji opražíme na kocky nakrájanú cibuľu, lisovaný cesnak, postupne pridávame nakrájanú papriku a fenikel a dusíme.
2. Do panvice pridáme lúpané paradajky v konzerve. Osolíme, okoreníme a pridáme koreniny podľa chuti. Prikryté necháme na malom ohni variť asi 30-40 min.
3. Nakoniec vložíme filety, osolíme, okoreníme a prikryté varíme 10-15 min., záleží od hrúbky ryby.
4. Podávame so zemiakmi, cestovinami alebo s čerstvou bagetou.
Na 4 porcie potrebujeme:
- 4 porcie lososa bez kože (po 125 g)
- 2 PL olivového oleja
- 2 PL masla
- 6 strúčikov cesnaku
- malú cibuľu
- 4 PL suchého bieleho vína
- 150 g sušených paradajok v oleji
- 300 ml smotany
- 2 hrste špenátu
- hrsť strúhaného parmezánu
- 1 ČL zemiakovej múčky
- 2 PL petržlenu
- soľ, mleté čierne korenie
Príprava:
1. Olej rozohrejeme v panvici, na ňom prudko opečieme osolené a okorenené kúsky ryby, 5 minút z každej strany. Vyberieme ich a dáme nabok. Vo výpeku v panvici rozpustíme maslo. Na ňom opečieme nakrájaný cesnak, pridáme nadrobno nakrájanú cibuľu, zľahka ju opražíme a zalejeme vínom.
2. Stíšime oheň, prilejeme smotanu a za občasného miešania varíme. Podľa chuti osolíme a okoreníme, vsypeme lístky špenátu a potom pridáme parmezán. Krátko varíme, aby sa syr rozpustil, a zahustíme zemiakovou múčkou. Varíme už len minútu, premiešame, do omáčky vložíme kúsky ryby. Podávame so zemiakmi alebo čerstvým pečivom.