Odborníci z českého magazínu dTest sa na tieto náhrady masla pozreli podrobnejšie. Sú teda zdravé alebo nezdravé? Ktoré obsahujú najmenej nežiaducich látok?
Natieranie chleba je u nás zvykom, ktorý si nenecháme vziať. Len sa občas vymení maslo za margarín a späť, v závislosti od toho, či v spoločnosti práve prevláda názor vyzdvihujúci živočíšne alebo rastlinné tuky. Odborníci z magazínu dTest dokonca urobili anketu.
„U polovice respondentov si nenájde rastlinný tuk cestu do košíka ani omylom, druhá polovica však nejaký typ roztierateľného tuku bežne kupuje,“ prezradila Hana Hoffmannová, šéfredaktorka magazínu dTest. Okrem dôležitých senzorických vlastností sledovali v laboratóriu celkový obsah tuku a zastúpenie jednotlivých typov mastných kyselín, vrátane tých preukázateľne škodlivých transmastných.
Čo je a čo nie je margarín?
Európske nariadenie rozoznáva výrobky z rastlinných a/alebo zo živočíšnych tukov v kategóriách:
Margarín − obsah tuku 80 až 90 %, z toho max. obsah mliečneho tuku 3 %
Trojštvrtinovotučný margarín − obsah tuku 60 až 62 %, z toho max. obsah mliečneho tuku 3 %
Polotučný margarín − obsah tuku 39 až 41 %, z toho max. obsah mliečneho tuku 3 %
Zmesový tuk − obsah tuku 80 až 90 %, z toho mliečneho tuku 10 až 80 %
Trojštvrtinový zmesový tuk − obsah tuku 60 až 62 %, z toho obsah mliečneho tuku 10 až 80 %
Polotučný zmesový tuk − obsah tuku 39 až 41 %, z toho obsah mliečneho tuku 10 až 80 %