Potrebujeme:
- 250 g masla
- 150 g mletých vlašských orechov
- 100 g práškového cukru
- 300 g hladkej múky
- na obaľovanie 3 ks vanilínového cukru + 5 PL práškového cukru
Príprava:
1. Maslo necháme zmäknúť. Zo všetkých surovín vypracujeme cesto, ktoré zabalíme do fólie a necháme aspoň hodinu v chlade.
2. Z cesta vytvarujeme dlhé šúľky, ktoré nakrájame na rovnaké časti a tvarujeme z nich rožteky. Kladieme ich na plech vystlaný papierom na pečenie. Jednotlivé kúsky nekladieme veľmi blízko, pretože pri pečení narastú.
2. Pečieme pri teplote 150°C cca. 20 minút. Mali by mať ružovkastý nádych. Po upečení necháme rožky mierne vychladnúť, obalíme v zmesi práškového a vanilínového cukru a skladujeme v dóze.
Potrebujeme:
- 180 g kryštálového cukru
- 100 g medu
- 80 ml vody
- 100 ml smotany na šľahanie (33%)
- kôru z 1 citróna
- kôru z 1 pomaranča
- 20 g strúhaného zázvoru
- 100 g masla
- 250 g mandľových lupienkov
- 100 g sušených brusníc
- 200 g horkej čokolády (74 % kakaa)
Príprava:
1. V hlbšom hrnci zmiešame cukor, 20 g medu, vodu a uvaríme karamel. Ku karamelu pridáme zvyšný med, smotanu, citrónovú a pomarančovú kôru, zázvor, maslo a všetko chvíľu povaríme do zlatista. Na záver primiešame mandľové lupienky a brusnice.
2. Zmes vylejeme na plech vystlaný papierom na pečenie a pečieme pri 180°C približne 12 minút dozlatista. Pracujeme rýchlo, karamel začne tuhnúť a ťažšie by sa rozotieral na plech.
3. Po upečení necháme úplne vychladnúť. Potom stiahneme papier na pečenie a nakrájame nožom potretým olejom na rovnomerné trojuholníky alebo štvorce. Florentínky namočíme hladkou stranou do rozpustenej čokolády.
Skladujeme vo vzduchotesnej nádobe až do Vianoc.