Potrebujeme:
- 4 bielky
- 350 g práškového cukru
- 400 g mletých lúpaných mandlí alebo lieskových orieškov
- 1 PL mletej škorice
- 2 PL rumu
- práškový cukor na posypanie pracovnej dosky
Príprava:
1. Mandle (alebo orechy) si pomelieme najemno. Bielky šľaháme a postupne pridávame práškový cukor, kým nevznikne pevný sneh. Asi 6 lyžíc snehu odložíme. Do zvyšného postupne vmiešame mandle (oriešky) a škoricu. Potom pridáme rum a premiešame.
2. Cesto preložíme na dosku posypanú práškovým cukrom, rozvaľkáme na hrúbku asi 4 mm, vykrajujeme hviezdičky, ukladáme ich na plech vyložený papierom na pečenie a necháme hodinu odpočívať. Potom ich potrieme odloženým snehom a pečieme pri 160° 10-15 minút.
Potrebujeme:
Na cesto:
- 250g hladkej múky
- 1/2 kypriaceho prášku
- 100g cukru
- 1 vanilkový cukor
- 1/2 lyžičky citrónovej arómy
- 1 bielko
- 150g margarínu
Na potretie:
- 1 žĺtko
- 1 PL mlieka
Na ozdobenie:
- 200g práškového cukru
- šťavu z 1 citróna
- kandizovanú pomarančovú kôru
Príprava:
1. V mise zmiešame múku s kypriacim práškom, pridáme cukor, vanilkový cukor, arómu, bielko, margarín a mixérom vypracujeme do hladka. Z cesta vyvaľkáme plát s hrúbkou 3 mm, vykrajujeme ľubovoľné tvary a ukladáme ich na plech vystlaný papierom na pečenie. Žĺtko rozmiešame v mlieku a potrieme koláčiky. Vložíme do rúry a pečieme asi 8 minút pri 200°C.
2. Na ozdobenie vymiešame práškový cukor s citrónovou šťavou na hustú hmotu. Pomocou noža potrieme koláčiky a nakoniec ich ozdobíme farebnou polevou a jemne nastrúhanou kandizovanou pomarančovou kôrou.
Náš tip: Citrónové koláčiky môžete ozdobiť aj plátkami mandlí alebo nasekanými nesolenými pistáciami.
Potrebujeme:
- 250 g kryštálového cukru
- 250 g hladkej múky
- 125 g lúpaných mandlí
- 125 g nelúpaných mandlí
- 125 g lieskových orechov
- 2 vajcia
- 6 g kypriaceho prášku
- citrónovú kôru
Príprava:
1. Do vysokej misy rozbijeme vajcia, pridáme kryštálový cukor, citrónovú kôru a mixérom dôkladne vymiešame v penu. Pridáme mandle, lieskové orechy, kypriaci prášok, preosiatu múku a varechou premiešame.
2. Z hustého cesta si vytvarujeme dva rovnaké valčeky, ktoré položíme na plech vystlaný papierom na pečenie. Rúru predhrejme na 180°C a pečieme približne 25 minút. Po vybratí z rúry cantuccini položíme na dosku a ešte za horúca ich nakrájame na tenké plátky, ktoré umiestnime tak, aby sa nedotýkali a necháme ich vychladnúť.