Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
07.12.2020 10:13 | Správy | Domáce správy

Pekári už melú z posledného: Priplatíme si v budúcom roku za chlieb a rožky?

V budúcom roku Slovákom hrozí, že ceny pečiva im vzrastú. Dôvodom však nie sú ceny surovín či energií, ale neustále sa zvyšujúce náklady na mzdy, hygienické opatrenia v súvislosti s pandémiou, neplánované opatrenia Vlády SR i zmeny legislatívy. Konštatoval to výkonný riaditeľ Slovenského zväzu pekárov, cukrárov a cestovinárov (SZPCC) Milan Lapšanský.

Štát taktiež podľa zväzu vynechal slovenských pekárov zo záchranných balíkov na boj s COVID-19 a na rozdiel od ich kolegov v zahraničí ich nijak nepodporil. Aktuálne prebiehajú medzi jednotlivými pekármi a reťazcami rokovania o odbytových cenách.

„Tlak na ceny pečiva pre pandémiu i neustále sa zvyšujúce mzdové náklady, nové protipandemické opatrenia, či zmeny legislatívy súvisiacej so zvyšovaním daní pre malých podnikateľov, teda aj pekárov, cukrárov a cestovinárov, v tomto roku extrémne vzrástol. Pomoc zo strany štátu je pre strategický pekárenský priemysel, na rozdiel od zahraničia, zatiaľ nulová. Pekári sa pritom už tretí rok snažia vyjednať spravodlivé odbytové ceny aspoň na úrovni ekonomicky oprávnených nákladov,“ vysvetlil Milan Lapšanský.

Na pekárov v tomto roku podľa SZPCC veľmi tvrdo dopadla pandémia COVID-19, ktorá si vyžiadala a neustále vyžaduje dodatočné náklady celkovo v stovkách tisíc eur. Tvoria ich hygienické opatrenia, vlastné testovania zamestnancov či zvýšené náklady na logistiku z dôvodu obmedzení pohybu počas testovaní. Štát okrem toho vynechal pekárov z takzvanej COVID výzvy na pomoc potravinárskemu sektoru počas pandémie.

 

„Napriek tomu, že pekárne a ich zamestnanci boli v prvej línii, nemohli požiadať ani o COVID pomoc ani o prostriedky na podporu z Úradov práce. Pekárom tak nezostáva nič iné, ako rastúce náklady premietnuť do svojich odbytových cien tak, aby pokryli aspoň ekonomicky oprávnené náklady, čiže náklady na výrobu,“ dodal Lapšanský.

Vedenie zväzu tento týždeň absolvuje rokovanie na Ministerstve pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR, kde by sa mali zadefinovať možnosti podpory aj pre pekárov do budúcnosti. „Nádeje vkladáme do vyjadrení pána štátneho tajomníka agrorezortu Martina Fecka, ktorý sa ešte v septembri vyjadril, že podpora pekárov bude vyriešená v inej forme. Veríme preto, že nám ministerstvo predstaví do konca roka riešenia. Sme, samozrejme, pripravení pomôcť pri ich príprave i realizácii. Zároveň očakávame, že štát využije platnú legislatívu v oblasti ekonomicky oprávnených nákladov. Bez podpory štátu hrozí, že slovenské pekárenstvo skrachuje,“ uzavrel Lapšanský.

Slovenský zväz pekárov, cukrárov a cestovinárov združuje výrobcov z celého Slovenska. Má takmer 500 členov od SZČO až po veľké pekárne. Členovia zväzu každodenne zabezpečujú väčšinu spotreby pečiva i cukroviniek Slovákov i Sloveniek a zamestnávajú viac ako 12 000 pracovníkov.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: SITA

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou News and Media Holding, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


(ilustr. foto)
Výročie vraždy v Teplárni: Tragédiu si pripomenuli aj Slováci z Bruselu
Obyvatelia kráčajú v troskách zničených obytných budov so svojimi vecami po štvrtkovom izraelskom leteckom útoku v Bejrúte 11. októbra 2024.
V Izraeli zazneli sirény: Počas sviatku naň zaútočil Hizballáh
Slovenskí kanoisti v zložení sprava Alexander Slafkovský, Marko Mirgorodský a Matej Beňuš.
Foto
Bolo to veľmi silné: Slovenská vodnoslalomárska legenda končí kariéru
Foto
Hysterický záchvat tenisovej hviezdy: TOTO kričal rozhodcovi priamo do tváre!
Cropped shot of a stressed businessman sitting at his deskhttp://195.154.178.81/DATA/i_collage/pi/shoots/783721.jpg
Mužovi sa svet obrátil naruby! DNA test odhalil šialené rodinné tajomstvo: Reakcia manželov vás zarazí
(ilustračné foto)
V krajine zavládol veľký smútok! Zomrel Alex Salmond († 69), bývalý škótsky premiér
(ilustračná fotografia).
Francúzske vyšetrovanie: Zadržali Afgánskeho občana! Plánoval teroristický útok?!
(ilustračné foto)
Chcete vedieť, kedy zomriete? Vedci majú jednoduchý návod: Stačí spraviť TOTO a budete v obraze
Lisa Marie Presleyová († 54) napísala vo svojich posmrtne vydaných memoároch o búrlivom vzťahu a manželstve s Michaelom Jacksonom († 50).
Foto
TAJOMSTVO kráľa popu je vonku! Presleyová († 54) v memoároch odhalila VŠETKO
Lázsló Bénes (Slovensko) a Jesper Karlström (Švédsko) v súboji o loptu.
Foto
Švédsky kouč nešetril chválou voči našim reprezentantom: Slovensko sa dostáva k svojmu vrcholu!
(ilustračné foto)
Obrovská tragédia! VÝBUCH na čerpacej stanici: Medzi mŕtvymi sú aj deti
Kamala Harrisová aj Donald Trump sa v predvolebných debatách venovali predaju U.S. Steel. spome
Harrisová zverejnila správu o svojom zdravotnom stave: Nečakané odhalenie!