Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
07.12.2020 18:50 | Správy | Politika

Prezidentka Čaputová po tvrdej kritike premiéra: Okamžité stretnutie s Matovičom

Prezidentka SR Zuzana Čaputová sa na žiadosť premiéra SR Igora Matoviča (OĽANO) s ním stretne ešte tento týždeň.

Predseda vlády v pondelok avizoval, že sa chce tento týždeň stretnúť s prezidentkou a vyjasniť si s ňou ústavné kompetencie a požiadať ju, aby nehovorila verejnosti, že plošné testovanie ľudí na ochorenie COVID-19 má byť dobrovoľné. "Musíme si ujasniť, kto na akej strane stojí. Kto je na strane Mariana Kotlebu, Roberta Fica, Petra Pellegriniho a kto na strane zdravého rozumu," poznamenal Matovič. Tvrdí, že sa pokúsi hlavu štátu presvedčiť, a dúfa, že spoločne ľuďom predstavia plošné testovanie ako menej bolestivú cestu, ako zvládnuť kritickú situáciu v okresoch.

Matovič kritizuje vyjadrenie prezidentky z konca novembra. Čaputová vtedy uviedla, že ak by sa malo na Slovensku realizovať ďalšie kolo celoplošného testovania, považuje za správne, aby bolo dobrovoľné. Premiér považuje plošné testovanie za dobrý a účinný nástroj, ktorý bol úspešný napríklad na Orave. Svojím postojom však hlava štátu podľa Matoviča tento nástroj vláde zobrala. "Buď Prezidentský palác povie, že sa mýlil, alebo bude stále trvať na tom, že to má byť dobrovoľné, a v tom prípade nastáva lockdown," poznamenal premiér. Ak má na Slovensku nastať lockdown, vyzýva Prezidentský palác, aby to verejnosti ohlásil.

 

Prezidentka v pondelok v rádiu Expres povedala, že to vníma ako falošnú dilemu, pred ktorú predseda vlády stavia verejnosť, keď hovorí, že buď nastane povinné plošné testovanie, alebo lockdown. "Takto situácia naozaj nestojí," skonštatovala Čaputová s tým, že je v pravidelnom kontakte s vedcami a pre ňu sú dôležité vedecké poznatky. "Pohľad vedcov je pomerne vyjasnený v tom, čo treba urobiť, a to je zníženie mobility a kontaktov," uviedla. Ak sa pandemická situácia bude zhoršovať, je to podľa hlavy štátu síce nepopulárne opatrenie, ale v istej podobe k zníženiu mobility bude treba pristúpiť. "Má to byť kombinované s cieleným testovaním v ohniskách nákazy," poznamenala. Antigénové testy sú podľa prezidentky vhodné do ohnísk nákazy, nemocníc či do zariadení sociálnych služieb. Za dobrý krok vlády považuje mobilné odberové jednotky, ako tvrdí, treba ho však spraviť dostupnejším. Vyzýva tiež k poctivému dohľadávaniu kontaktov. "V prieniku týchto opatrení sa dá nájsť riešenie," uviedla Čaputová s tým, že netreba z niečoho robiť strašiakov a z iného modlu

Matovič na margo slov prezidentky v relácii na Exprese, aby zvážil odovzdanie manažovania pandémie inému členovi vlády, uviedol, že on nemanažuje koronakrízu, ale kríza manažuje krajinu. "Nie som manažér koronakrízy. Neviem, ako mám odstúpiť z funkcie, ktorú nemám," poznamenal s tým, že sa snaží pomáhať ministrom. Premiér sa cíti ako z každej jednej strany dohryzený pes. Spomína nenávisť a zaujatosť médií voči vláde i úmyselné "faulovanie" zo strany koaličného partnera. "Som pre ľudí najhorší pes, ktorý chce ľuďom ubližovať, hoci chcem, aby mali najjemnejšiu cestu, ako prejsť pandémiou," skonštatoval Matovič.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: tasr

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou News and Media Holding, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk




(ilustračné foto)
Tragédia na východe: V Košiciach našli dobodanú ženu († 32), mala byť tehotná
Foto
Rozhodca vyšiel po 17 rokoch s pravdou von: Počas zápasu som uzavrel obchod s Messim
Statný kuchár Kemkovi poriadne vylepí.
V šou Možné je všetko lietali facky! Martin Novák si pre Kemku pripraví nezabudnuteľnú odvetu
Päťnásobný majster Európy v kulturistike Adam Cibuľa (60) už 7 rokov nemal v rukách činky a je bez poriadnej strechy nad hlavou.
Foto
Z kulturistu Adama Cibuľu je bezdomovec: Šampión ŽOBRE na ulici a stravu hľadá v kontajneroch!
(ilustračné foto)
Váš Tip
Slovenskí vedci na misii v Tichom oceáne: Aká je pravdepodobnosť, že človeka zraní vesmírny odpad?
(ilustračné foto)
Irán predstavil vylepšenú výzbroj v tom najnevhodnejšom čase: Napätie na Blízkom východe by sa dalo krájať
Foto
Zásadné zmeny v živote Slafkovského: Teraz sa pochválil aj novým luxusným kúskom
Len pred pár dňami sa syn Roba Beňa († 54) postavil pred markizácke kamery v ich úspešnom seriáli Dunaj.
Foto
Syn Roba Beňa († 54) kráča v jeho šľapajach: PREMIÉRA pred kamerami! Tínedžer debutoval v úspešnom seriáli
Jana Gantnerová - Vo Svetovom pohári bola v prvej desiatke 29-krát.
Foto
Absolventi športového gymnázia: Stretnutie po 50 rokoch! Aké esá vyrástli v unikátnej lyžiarskej triede?
Na snímke zaplavené nábrežie Dunaja v centre Budapešti v piatok 20. septembra 2024.
Dunaj narobil poriadny ROZRUCH, evakuácia pacientov v nemocnici: Hrozilo, že dôjde k…
Chrápanie môže byť predzvesťou vážneho ochorenia (ilustračná fotografia).
Robí vám chrápanie zo života peklo? POZOR, nie je to len nepríjemnosť: Skúste tieto TRIKY
Most v banskobystrickej mestskej časti Kremnička, ktorý vo štvrtok 19. septembra 2024 náhle uzavreli pre jeho havarijný stav a spolu s ním aj úsek rýchlostnej cesty R1 idúcej pod ním, začali búrať.
AktualizovanéFoto
Most v banskobystrickej Kremničke CHÁTRAL: Mesto prijalo rozhodnutie, stavbu začali BÚRAŤ