Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
08.12.2020 03:00 | Správy | Zahraničné správy
Foto

Niektorí na Vianoce zavrú, iní uvoľnia opatrenia: Taliani musia hromžiť!

Vianoce sa blížia, no koniec pandémie je stále v nedohľadne. Európske krajiny zvažujú, aký režim zvoliť na sviatky.

Fotogaléria
6
fotiek v galérii

Každý zo štátov sa k problému s vírusom stavia inak. Nemci, Poliaci či Taliani tento rok pre obmedzenia svoje vzdialené rodiny vôbec neuvidia. Angličania sa vďaka očkovaniu možno dočkajú voľnejších sviatkov bez obmedzení.

 

Taliansko zakáže cestovanie

Krajina aktuálne zaznamenáva viac ako 500 úmrtí denne, čo je viac než v marci tohto roka. Aj z toho dôvodu vláda takmer všetko pozatvárala a v čase od 21. decembra do 6. januára bude platiť zákaz cestovania medzi jednotlivými regiónmi. Aby toho nebolo málo, od Štedrého dňa po Druhý sviatok vianočný nesmú ľudia opustiť miesta svojho bydliska. Iba ak kvôli práci či zhoršenému zdravotnému stavu.

 

Británia začína očkovať

Azda najviac je momentálne krajina spájaná s masívnym očkovaním, ktoré sa začína dnes. Po celonárodnom lockdowne prešli od začiatku decembra na trojstupňové delenie opatrení v jednotlivých oblastiach. Pre prvý stupeň platia mierne opatrenia, pre druhý prísnejšie a pre tretí veľmi prísne opatrenia. Počet obetí v krajine totiž už prekročil 61 000. Počas Vianoc príde k zmierneniu opatrení. Budú sa môcť spojiť až tri domácnosti, no nesmú sa miešať s nikým ďalším, ani navštíviť bary či reštaurácie.

 

Otvoriť galériu
Rakúsko sa uvoľňuje
Zdroj: getty images

V nedeľu sa v Rakúsku po mesiaci skončil lockdown, po ktorom nasledovala vlna uvoľňovaní opatrení. Hoci hotely a reštaurácie zostávajú do 7. januára zatvorené, zelenú dostali obchody, kaderníctva, či múzeá a knižnice. Paradoxne, obľúbené divadlá zostávajú zatvorené. Od 24. decembra sa najmä pre domácich otvoria lyžiarske strediská. Rakúska vláda spustila v piatok dobrovoľné testovanie v niektorých regiónoch, ktorého sa za dva dni zúčastnilo 300-tisíc ľudí. Testovanie je súčasťou ich stratégie v zamedzení šíreniu vírusu, ktorý v krajine usmrtil už viac ako 3 800 ľudí.

 

Otvoriť galériu
Nemecko dá pauzu na Vianoce
Zdroj: getty images

Krajina mala už viac ako 1,1 milióna pozitívnych. Z toho dôvodu tu platia tvrdé obmedzenia až do 10. januára. Jedine obchody či školy sú otvorené. Na zábavu a stravovanie mimo domu môžu Nemci zabudnúť. Vláda však nechce obyvateľom odoprieť vianočnú atmosféru, a preto medzi 23. decembrom a 1. januárom príde k zmierneniu. Spolu sa bude môcť stretnúť maximálne 10 osôb.

 

Otvoriť galériu

Vláda rozhoduje o opatreniach podľa ich 5-stupňového protiepidemiologického systému (PES). Od 3. decembra je krajina na treťom stupni, čo znamená benevolentnejšie opatrenia. Otvorené sú obchody, reštaurácie či hotely. Lyžiarske strediská by sa podľa ministra zdravotníctva Blatného mali otvoriť 18. decembra. Počet prípadov sa však v posledných dňoch začal opäť mierne zvyšovať. Opäť tak hrozí návrat k prísnejším opatreniam. Premiér Andrej Babiš chce požiadať o predĺženie núdzového stavu.

 

Francúzsku sa pomaly končí lockdown

Otvoriť galériu

Lockdown v krajine platí už od konca októbra a bez zmeny zostane až do 15. decembra. Pred Vianocami ho vystrieda zákaz vychádzania od deviatej večer do siedmej ráno. Francúzi tak budú môcť slobodne navštíviť obchody, divadlá či kiná. Večierka nebude platiť na Štedrý deň a Silvester. Školy a reštaurácie sa otvoria najneskôr do 20. januára pod podmienkou, že denný prírastok infikovaných bude pod 5 000. Bary, kaviarne a nočné kluby zostávajú zatvorené na neurčito.

 

Otvoriť galériu
Poľsko má zavreté aj školy
Zdroj: getty images

Celkový počet prípadov od vypuknutia pandémie je už 1 067 870. Smutný je aj počet 20 181 úmrtí, s ktorým je Poľsko po Taliansku, Francúzsku a Španielsku štvrté v rámci EÚ. Od začiatku novembra tu platia prísne karanténne nariadenia, ktoré sa potiahnu až do konca decembra. Zatvorené zostávajú naďalej divadlá, fitnescentrá, bary aj reštaurácie. Školy plánujú otvoriť od polovice januára.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: ktt, Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou News and Media Holding, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Slovenskí kanoisti v zložení sprava Alexander Slafkovský, Marko Mirgorodský a Matej Beňuš.
Foto
Bolo to veľmi silné: Slovenská vodnoslalomárska legenda končí kariéru
Foto
Hysterický záchvat tenisovej hviezdy: TOTO kričal rozhodcovi priamo do tváre!
(ilustračné foto).
V noci na Slovensku poriadne prituhne: V týchto krajoch treba počítať s vetrom
(ilustračné foto).
Nepokoje na francúzskom ostrove Martinik: Veľvyslanectvo SR v Paríži varuje
(ilustr. foto)
Hrôzostrašné čísla zo Žilinského kraja: Toľkoto motocyklistov zahynulo tento rok na cestách
Lisa Marie Presleyová († 54) napísala vo svojich posmrtne vydaných memoároch o búrlivom vzťahu a manželstve s Michaelom Jacksonom († 50).
Foto
TAJOMSTVO kráľa popu je vonku! Presleyová († 54) v memoároch odhalila VŠETKO
Mladá mamička bojuje o život.
Váš Tip
Príbeh mladej mamičky zburcoval ľudí, dojatý Roman: Pomoc pre Viki spojila celé Slovensko!
Lázsló Bénes (Slovensko) a Jesper Karlström (Švédsko) v súboji o loptu.
Foto
Švédsky kouč nešetril chválou voči našim reprezentantom: Slovensko sa dostáva k svojmu vrcholu!
Kamala Harrisová aj Donald Trump sa v predvolebných debatách venovali predaju U.S. Steel. spome
Harrisová zverejnila správu o svojom zdravotnom stave: Nečakané odhalenie!
Uniforma vojaka NATO (ilustračná foto)
Veliteľ NATO vyslovil to, čoho sa všetci báli: TOTO hrozí! Nebude vám všetko jedno
The flag of Russia pinned on the map. Horizontal orientation. Macro photography.
Kvíz
Pamätáte si ešte ruštinu? Týchto 10 základných slov musíte vedieť! Predveďte sa
Talentovaná slovenská tenistka Renáta Jamrichová.
Foto
Fantastická Jamrichová: Po skvelom výkone si v Bratislave zahrá premiérové finále!