Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
08.12.2020 06:30 | Správy | Domáce správy | Bratislava
Foto

Pandemická situácia v hlavnom meste sa pred Vianocami zhoršuje: Prečo stúpa počet nakazených? Výstraha odborníkov

Strácame obozretnosť? Počet nakazených v Bratislavkom kraji tesne pred sviatkami výrazne stúpa.

Kým na jar zasiahla pandémia koronavírusu ako prvú Bratislavu, počas druhej vlny sa počty pozitívne testovaných v hlavnom meste ustálili. Slovenská metropola tak mala dlhodobo oveľa nižšie čísla a celý kraj bol na tom lepšie než zvyšok krajiny. Túto bilanciu si však Bratislavčania dlho neustrážili. Pozitívne prípady totiž prudko narastajú. Môžu za to udalosti spred pár týždňov či predvianočné aktivity v meste?

Fotogaléria
7
fotiek v galérii

Ešte pred mesiacom mali fakultné nemocnice v Bratislavskom kraji obsadených do 90 lôžok, teraz sa blížime k hranici až 200 hospitalizovaných. Epidemiológovia aj kompetentní preto bijú na polach. Čo spôsobilo podľa nich šírenie koronavírusu? V priebehu posledných týždňov sa v hlavnom meste konali nepovolené prostesty s tisíckami zúčastnených z celého Slovenska. Čoraz viac sa zapĺňajú obchody aj ulice historického centra.

Na Hviezdoslavovom námestí totiž Staré Mesto povolilo 15 food truckov s občerstvením. Práve tam sa vo veľkom hrnú tí, ktorí si chcú vychutnať vianočnú atmosféru. Hovorca mestskej časti vysvetľuje, že kým vianočné trhy sú hromadné podujatie a nie sú povolené, take-away predaj je, naopak, odporúčaný a bezpečný. „V prípade, že sa epidemiologická situácia náhle zmení a obmedzenia sa dotknú aj tohto typu predaja, food trucky odídu bez toho, aby bolo nutné demontovať stánky,“ uviedol Matej Števove s tým, že ľudia tam nemajú k dispozícii stoly.

Otvoriť galériu
Zdroj: Infografika Nového Času

Počíta sa, že budú jesť a piť za pochodu. Napriek tomu bolo Hviezdoslavovo námestie v mikulášsky podvečer preplnené ľuďmi. Števove ale nepovažuje food trucky za jediný a ani hlavný spúšťač masovej návštevy centra mesta. „Čo sa prípadného zníženia hustoty food truckov týka, množstvo, ktorým sme vydali povolenie, je polovičné. V tejto situácii samospráva môže na ľudí apelovať, čo aj robí, aby sa správali zodpovedne, pretože nikto si nepraje tretiu vlnu pandémie,“ uzavrel hovorca.

 

Koronavírus nezmizol

Varovný prst nad situáciou dvíha aj bratislavský župan Juraj Droba. „Chválim podnikateľov, ktorí vrátili do ulíc adventnú náladu, no nesmieme zabúdať, že koronavírus nezmizol. Ich cieľ bol, aby sa ľudia nestretávali v radoch, pri stoloch a v hlúčikoch, ale rozptýlili sa v uliciach. Tento víkend však bolo Staré Mesto plné a na niektorých miestach vyzeralo rovnako ako minulý rok,“ podotkol Droba. Podobný názor má aj bratislavský primátor Matúš Vallo.

„V posledných dňoch nám čísla novo infikovaných, ale aj hospitalizovaných s ochorením COVID-19 ukazujú, že aj v Bratislave sa situácia zhoršuje,“ tvrdí Vallo. Nepriaznivý vývoj potvrdila aj hovorkyňa Univerzitnej nemocnice Bratislava Eva Kliská. „Za posledný mesiac sledujeme v našej nemocnici zvýšený počet hospitalizovaných pacientov s COVID-19. Väčší počet hospitalizovaných súvisí s  vyšším počtom infikovaných osôb v Bratislavskom kraji, ktoré boli identifikované práve PCR testami,“ dodala.

Situácia sa zhoršuje

Matúš Vallo, primátor Bratislavy

Otvoriť galériu

- Od nástupu druhej vlny pandémie dáta ukazovali, že Bratislava je na tom v porovnaní s inými mestami dobre. Prudký nárast ochorení, ktorý sme videli inde v Európe a na Slovensku, sa v Bratislave nekonal. Plošné testovanie na začiatku novembra nám to potvrdilo a stále sme patrili medzi mestá s najnižšou mierou infikovaných obyvateľov. Dnes to už bohužiaľ neplatí. V posledných dňoch nám čísla novoinfikovaných, ale aj hospitalizovaných s ochorením COVID-19 jednoznačne ukazujú, že aj v Bratislave sa situácia zhoršuje.

 

Čo si myslia epidemiologičky?

Vianočné podujatia sú rizikom

Otvoriť galériu

- Rastúci počet prípadov je takmer vždy spojený s väčším stretávaním sa ľudí a neraz aj s nedodržiavaním opatrení, ako je nosenie rúšok a dodržiavanie odstupov ľuďmi, ktorí sú v úzkom kontakte. Všetky akcie, aj tie predvianočné, na ktorých sa stretáva väčšie množstvo osôb, ktoré nežijú v jednej domácnosti, sú rizikové, aj keď sú vo vonkajšom prostredí. Najmä, ak sa tam konzumuje jedlo, pretože vtedy nemáme rúško. Otvárame tak dvere COVID-u. Ak sa nechceme nakaziť, nosme rúška, umývajme a dezinfikujme si často ruky, obmedzme stretávanie sa s inými ľuďmi a keď sa už s niekým stretneme, držme sa od neho na 2 m a skráťme stretnutie na menej ako 15 minút.

 

Treba obmedziť mobilitu ľudí

Otvoriť galériu

- K narastajúcemu počtu nakazených prispieva aj zvýšená mobilita obyvateľov. Samozrejme, ak ľudia nebudú dodržiavať opatrenia, ako je nosenie rúška a dostatočné odstupy, počty sa budú zvyšovať nielen v Bratislave, ale na celom Slovensku. Voľná kapacita nemocníc sa pomaly míňa a pribúda aj počet nakazených zdravotníkov. Zároveň by bolo dobré obmedziť mobilitu ľudí, ako napríklad návštevy obchodných centier a podobne.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: lut, Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou News and Media Holding, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


(ilustračné foto)
Chcete vedieť, kedy zomriete? Vedci majú jednoduchý návod: Stačí spraviť TOTO a budete v obraze
(ilustr. foto)
Hrôzostrašné čísla zo Žilinského kraja: Toľkoto motocyklistov zahynulo tento rok na cestách
Lisa Marie Presleyová († 54) napísala vo svojich posmrtne vydaných memoároch o búrlivom vzťahu a manželstve s Michaelom Jacksonom († 50).
Foto
TAJOMSTVO kráľa popu je vonku! Presleyová († 54) v memoároch odhalila VŠETKO
Mladá mamička bojuje o život.
Váš Tip
Príbeh mladej mamičky zburcoval ľudí, dojatý Roman: Pomoc pre Viki spojila celé Slovensko!
Lázsló Bénes (Slovensko) a Jesper Karlström (Švédsko) v súboji o loptu.
Foto
Švédsky kouč nešetril chválou voči našim reprezentantom: Slovensko sa dostáva k svojmu vrcholu!
(ilustračné foto)
Obrovská tragédia! VÝBUCH na čerpacej stanici: Medzi mŕtvymi sú aj deti
Kamala Harrisová aj Donald Trump sa v predvolebných debatách venovali predaju U.S. Steel. spome
Harrisová zverejnila správu o svojom zdravotnom stave: Nečakané odhalenie!
Uniforma vojaka NATO (ilustračná foto)
Veliteľ NATO vyslovil to, čoho sa všetci báli: TOTO hrozí! Nebude vám všetko jedno
The flag of Russia pinned on the map. Horizontal orientation. Macro photography.
Kvíz
Pamätáte si ešte ruštinu? Týchto 10 základných slov musíte vedieť! Predveďte sa
Talentovaná slovenská tenistka Renáta Jamrichová.
Foto
Fantastická Jamrichová: Po skvelom výkone si v Bratislave zahrá premiérové finále!
Polícia na mieste krvavého incidentu.
STREĽBA na halloweenskom večierku! Hlásia obeť a množstvo zranených
Prezident: Útoky na ľudí musíme ako spoločnosť odmietnuť, vráťme sa k rešpektu
Dva roky od útoku na Zámockej ulici: Prezident prehovoril! Silné slová