Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip

Niektoré reštaurácie v Košiciach otvorili: Už toho máme plné zuby, toto žiadame!

Súčasný stav v gastronomickom sektore je neudržateľný. Zhodli sa na tom Branislav Jura a Slavomír Szabados, ktorí sa zapojili do iniciatívy Bojujeme za naše gastro, a svoje podniky v Košiciach v utorok otvorili.

Podľa nich sprístupnenie interiérov gastronomických prevádzok pre hostí napriek aktuálnym nariadeniam nie je vzburou, ale upriamením pozornosti. Obaja tvrdia, že nechcú ohrozovať zdravie ľudí a budú akceptovať hygienické opatrenia. Jura tiež argumentuje, že k jednému stolu si sadajú buď rodinní príslušníci alebo ľudia, ktorí sa bežne stretávajú. Zároveň hovorí, že gastronomický sektor je najviac kontrolovateľný aj čo sa týka počtu zákazníkov. "Rozhodli sme sa otvoriť zo stavu zúfalstva, lebo sme nevedeli ako ďalej a ani dodnes nevieme, čo nás čaká. Nie je to žiadna rebélia alebo vzbura, len chceme poukázať na tento stav, v ktorom sa gastro momentálne nachádza," povedal. Podľa neho je potrebné komunikovať a spoločne so štátom nájsť riešenie.

Szabados pripomenul, že nočné podniky nemohli po 22.00 h vykonávať svoju podnikateľskú činnosť viac ako pol roka. Uviedol, že situáciu okolo nového koronavírusu nebagatelizujú a za ich krokmi netreba hľadať politiku. "Je to len o tom, že sme ľudia, ktorí žijú z gastronómie. Sedem mesiacov sme mali zakázané vykonávať našu činnosť a aj napriek tomuto dlhému obdobiu ešte stále nie sú jasne dané pravidlá našich kompenzácií. Pridal som sa len preto, aby sme sa pripomenuli a vytvorili nejaký spoločenský status o tom, že sa nič nedeje a už toho máme plné zuby," dodal.

Šéf iniciatívy Miroslav Heredoš v pondelok (7. 12.) informoval, že chcú byť otvorení v rovnakom móde, ako sú otvorené kiná, divadlá alebo kostoly. Podľa aktuálnych nariadení môžu reštauračné prevádzky fungovať iba na terasách a ako výdaj jedla. Premiér Igor Matovič (OĽANO) sa v reakcii na avizované otváranie nechcel nikomu vyhrážať pokutami, vyzval ich však na zodpovedné správanie. S porušovaním platných pandemických opatrení počas núdzového stavu nesúhlasí ani 13 združení a iniciatív podnikateľov a dodávateľov v tomto sektore zastrešených v platforme #StáleMámeChuť. Úrad verejného zdravotníctva SR verejnosť prosí, aby zvážila návštevu priestorov, v ktorých sa nerešpektujú platné nariadenia proti šíreniu nového koronavírusu. Úmyselné obchádzanie pravidiel podľa neho môže situáciu zhoršiť a viesť aj k exemplárnym sankciám.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: tasr

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou News and Media Holding, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Prezident: Útoky na ľudí musíme ako spoločnosť odmietnuť, vráťme sa k rešpektu
Dva roky od útoku na Zámockej ulici: Prezident prehovoril! Silné slová
Martina Schindlerová (35)
Kráska Schindlerová vyšla s pravdou von: Znovu pred OLTÁROM?!
Bzdochy sú pre človeka skôr otravné, ale nie nebezpečné.
Bzdochy útočia! Do domovov sa pchajú práve na jeseň: 6 rád, ako sa zbaviť smradľavého hmyzu
Politici pri príležitosti druhého výročia tragického útoku na Zámockej ulici v Bratislave odsúdili nenávisť a násilie v spoločnosti.
Politici pri príležitosti druhého výročia útoku na Zámockej: Nedovoľme, aby sa to opakovalo
Rudolf Huliak vysvetľuje účel veľkého balíka peňazí.
FotoVáš Tip
Čo prezradila zápisnica z rokovania zastupiteľstva Očovej: NAČO potrebuje Huliak pre obec 1,5 milióna?!
Ilustračné foto.
Trnavčania, buďte pripravení: V najbližších dňoch to začne!
Roman Michelko (SNS) a Irena Bihariová (PS)
Michelko vs. Bihariová: Slová, na ktoré všetci čakali! Príde k dohode?
Dara je po plastickej operácii terčom kritiky.
Foto
Dara Rolins šokuje: Ľudia ju na FOTO nespoznávajú, je to vôbec ona?! Takto ste ju ešte nevideli
Poľský premiér Donald Tusk.
Poľsko chce zakročiť proti nelegálnej migrácii: Úplný koniec práva na azyl?! Má to ešte jeden háčik
(ilustračné foto).
Policajtka sa dopustila OHAVNÉHO činu, teraz ju čaká obvinenie: Hrozí jej BASA i nemalý peňažný trest
Maroš Ovčarik
Ako vidí analytik návrh rozpočtu na budúci rok? Kritické slová! Chýba mu TÁTO ambícia
Porotkyne sa nad súťažiacim zľutovali a pomohli mu.
Foto
Super TRIK od profíčok: Skúste TOTO pridať do koláča a inak už piecť nebudete!