Návštevníci obchodného centra Optima v Košiciach si vychutnávali jedlo vo vyhľadávanej pizzerii. Takmer všetky stoly boli preplnené nedočkavými hosťami. Medzi nimi bol aj Košičan Julián (48), ktorý s otvorením gastroslužieb súhlasí. „Som za to, avšak za dodržania hygienických podmienok, ako sú šachovnicové sedenie, rozostupy stolov a pravidelná dezinfekcia. Aj ľudia sa chcú v pokoji najesť. Ak sa mám nakaziť, nakazím sa hocikde,“ skonštatoval Košičan.
Rušno a plno bolo v utorok aj v reštaurácii v centre Košíc. V Jazze sa prišiel na obed najesť aj Roman (48). Ako povedal, nákazy sa neobáva, keďže sa tu dodržiavajú všetky hygienické zásady. „To, že reštaurácie zatvorili, nevnímam ako úplne normálne a správne. Vnímam však, že niečo robiť treba. Neviem ale, prečo práve tento segment je zatvorený a iné si idú v podstate normálnym režimom,“ zhodnotil.
Kto má odvahu, otvoril
„Podniky, ktoré majú odvahu, otvorili. Vieme, že sa spustili prevádzky v obchodnom centre v Košiciach i v meste, vo Zvolene, v Trenčíne, Dunajskej Strede i v Nových Zámkoch. Chápeme, že ľudia sú vyľakaní pokutami a plánovaným lockdownom. Celý zmysel toho, čo robíme, však nie je šíriť nákazu a nasilu otvárať reštaurácie, ale potrebujeme rázne upozorniť na segment gastronómie a na podnikateľov, ktorí nemohli žiadať a zúčastniť sa na štátnej pomoci. Buď na ňu nedosiahli, alebo nesplnili podmienky. Týchto podnikateľov je obrovské percento na Slovensku a tiež sa podieľajú na 1,4-miliardovom HDP za gastrosegment a nesmú byť diskvalifikovaní a diskriminovaní tým, že tú pomoc kvôli nákaze COVID-19 nezískali.“
Zvýšené kontroly
Ako Nový Čas informovala košická regionálna hygienička Zuzana Dietzová, od utorka 8. decembra posilnili výkon štátneho zdravotného dozoru v prevádzkach reštaurácií, barov i fitnescentier. „V prípade, že budú porušované nariadené opatrenia hlavným hygienikom SR, pristúpime k správnemu konaniu vo veci ukladania pokút,“ uviedla Dietzová s tým, že kontroly prevádzok prebiehali v utorok až do večerných hodín.