Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
10.12.2020 05:30 | Správy | Domáce správy | Bratislava
Foto

Vianočné trhy v Starom Meste vyvolávajú vášne: Ostrá kritika! Prečo ich nadobro nezrušia?!

Ostanú otvorené? Staré Mesto povolilo namiesto zrušených klasických vianočných trhov pojazdné stánky s jedlom. Tie zakotvili v historickom centre na Hviezdoslavovom námestí. V predvečer Mikuláša to tam však vyzeralo, akoby sa pandémia Slovensku vyhýbala.

Situáciu kritizovali kompetentní, keďže počet nakazených koronavírusom v Bratislavskom kraji prudko stúpa. Niektoré mestské časti z obáv pred nákazou plánované podujatia zrušili a stánky nepovolili. Zruší netradičné trhy aj Staré Mesto?

Fotogaléria
4
fotiek v galérii

Alternatívne vianočné trhy, ktoré usporiadalo Staré Mesto na Hviezdoslavovom námestí, vyvolalo vášne u župana Bratislavského kraja Juraja Drobu, ale aj primátora Matúša Valla. V kraji totiž stúpa počet nakazených aj hospitalizovaných na COVID-19. Mestská časť namiesto klasických vianočných trhov, ktoré sú tento rok pre pandémiu zrušené, povolilo na plochu pri Slovenskom národnom divadle na Hviezdoslavovom námestí pristaviť pojazdné stánky, takzvané food trucky.

 

Tie lákajú ľudí na tradičné jedlá a nápoje. V predvečer Mikuláša - 6. decembra však bolo námestie preplnené. Podľa Drobu to tam počas víkendu vyzeralo na niektorých miestach ako minulý rok. „Neviem nájsť logické vysvetlenie, prečo sa to deje a prečo krátkodobý zisk uprednostňujeme pred zdravím. Ak by tam siahala moja kompetencia, nikdy by som to nedovolil,“ ostro skritizoval situáciu na Hviezdoslavovom námestí primátor Matúš Vallo.

Rizikové stretávanie

Vianočné akcie sú nebezpečné aj podľa epidemiologičky Zuzany Krištúfkovej. „Všetky akcie, aj tie predvianočné, na ktorých sa stretáva väčšie množstvo osôb, ktoré nežijú v jednej domácnosti, sú rizikové, aj keď sú vo vonkajšom prostredí. Najmä, ak sa tam konzumuje jedlo, pretože vtedy nemáme rúško,“ upozornila. Zrušiť vianočné stánky pred domom kultúry, ktoré sa otvorili len minulý víkend, sa napokon rozhodol Ružinov.

„Mali sme naplánovanú vyslovene miniatúrnu verziu vianočného jarmoku pred DK Ružinov za prísnych podmienok, ktoré Cultus Ružinov podrobne konzultoval s hygienou. Napr. len 6 návštevníkov mohlo byť v areáli v jednom čase,“ objasňuje hovorkyňa Tatiana Tóthová. „Práve kvôli zhoršujúcej sa situácii sme však aj tieto trhy zrušili,“ dodala Tóthová. Na to, či primátor neplánuje mestkým častiam napokon dohovoriť, zareagovalo mesto stručne.

„Svoj postoj k celej tento situácii pán primátor už povedal na tlačovej konferencii. Ďalej by sme sa k tejto téme nechceli vyjadrovať,“ uviedla Katarína Rajčanová, hovorkyňa hlavného mesta. Matej Števove za Staré Mesto potvrdil, že trhy nateraz rušiť neplánujú.

„Situáciu monitorujeme. Rozhodnutie zrušiť povolenie pre ambulantný predaj nepadlo,“ objasnil hovorca s tým, že rešpektovali všetky nariadenia a ľudí vyzývali, aby udržovali odstupy. „Počkáme na dáta z nastávajúceho víkendu a na základe nich rozhodneme o ďalších krokoch,“ uzavrel.

Ako to vyzerá v ostatných častiach?

- Nový Čas oslovil všetkých 17 bratislavských mestských častí. Až 11 potvrdilo, že kvôli pandémii nebudú tento rok organizovať žiadne vianočné podujatia. Do uzávierky neodpovedali 4 z nich.

- V Podunajských Biskupiciach pripravili pre miestnych ako náhradu za klasické trhy Biskupickú terasu. Hovorkyňa Martina Frőhlich Činovská tvrdí, že je rozdelená na dva sektory s organizovanými vstupmi. V jednom sektore s občerstvením sa môže nachádzať maximálne 6 ľudí. „Veríme, že pri dodržaní všetkých nariadení a opatrení je pri tomto komornom exteriérovom podujatí riziko nákazy minimálne,“ uvádza hovorkyňa. To, či ho plánujú úplne zrušiť, sa Novému Času zistiť nepodarilo.

Otvoriť galériu

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: lut, Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou News and Media Holding, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


(ilustračné foto)
Chcete vedieť, kedy zomriete? Vedci majú jednoduchý návod: Stačí spraviť TOTO a budete v obraze
(ilustr. foto)
Hrôzostrašné čísla zo Žilinského kraja: Toľkoto motocyklistov zahynulo tento rok na cestách
Lisa Marie Presleyová († 54) napísala vo svojich posmrtne vydaných memoároch o búrlivom vzťahu a manželstve s Michaelom Jacksonom († 50).
Foto
TAJOMSTVO kráľa popu je vonku! Presleyová († 54) v memoároch odhalila VŠETKO
Mladá mamička bojuje o život.
Váš Tip
Príbeh mladej mamičky zburcoval ľudí, dojatý Roman: Pomoc pre Viki spojila celé Slovensko!
Lázsló Bénes (Slovensko) a Jesper Karlström (Švédsko) v súboji o loptu.
Foto
Švédsky kouč nešetril chválou voči našim reprezentantom: Slovensko sa dostáva k svojmu vrcholu!
(ilustračné foto)
Obrovská tragédia! VÝBUCH na čerpacej stanici: Medzi mŕtvymi sú aj deti
Kamala Harrisová aj Donald Trump sa v predvolebných debatách venovali predaju U.S. Steel. spome
Harrisová zverejnila správu o svojom zdravotnom stave: Nečakané odhalenie!
Uniforma vojaka NATO (ilustračná foto)
Veliteľ NATO vyslovil to, čoho sa všetci báli: TOTO hrozí! Nebude vám všetko jedno
The flag of Russia pinned on the map. Horizontal orientation. Macro photography.
Kvíz
Pamätáte si ešte ruštinu? Týchto 10 základných slov musíte vedieť! Predveďte sa
Talentovaná slovenská tenistka Renáta Jamrichová.
Foto
Fantastická Jamrichová: Po skvelom výkone si v Bratislave zahrá premiérové finále!
Polícia na mieste krvavého incidentu.
STREĽBA na halloweenskom večierku! Hlásia obeť a množstvo zranených
Prezident: Útoky na ľudí musíme ako spoločnosť odmietnuť, vráťme sa k rešpektu
Dva roky od útoku na Zámockej ulici: Prezident prehovoril! Silné slová