Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
11.12.2020 12:57 | Správy | Zahraničné správy

Rusko prekročilo kritickú hranicu úmrtí za deň, vláda zostáva pokojná: Jeden fakt vyvoláva obavy

Rusko v piatok informovalo o novom náraste v dennej bilancii obetí epidémie vyvolanej koronavírusom SARS-CoV-2. Chorobe COVID-19, ktorú tento koronavírus spôsobuje, podľahlo za posledných 24 hodín až 613 ľudí.

Ako podľa agentúry AFP poznamenali ruské úrady, krajina tak prvýkrát od vypuknutia epidémie choroby COVID-19 na svojom území prekročila hranicu 600 úmrtí počas jedného dňa. Celkovo si epidémia v Rusku vyžiadala už 45 893 obetí, pričom infikovaných bolo dva milióny 597 711 ľudí, čím je Rusko v počte infikovaných v celosvetovom meradle na štvrtom mieste.

Rusko pritom podľa AFP zrejme uvádza nižšiu smrtnosť na COVID-19 než iné porovnateľné krajiny, čo vyvoláva obavy, že úrady pandémiu bagatelizujú. Aj z údajov, ktoré vo štvrtok zverejnila federálna štatistická služba Rosstat, vyplýva, že od marca do októbra v Rusku zomrelo takmer o 140 000 osôb viac než v porovnateľnom období za vlaňajšok.

Tieto "nadmerné" úmrtia podľa spravodajského portálu Meduza.io sú v 90-100 percentách prípadov "tak či onak" tiež spojené s koronavírusom SARS-CoV-2, čo dokazujú správy z niekoľkých regiónov, kde boli údaje o nadmernej úmrtnosti podrobne analyzované.

 

Samotné údaje o úmrtnosti sa do Rosstatu dostávajú z matrík, ktoré vydávajú úmrtné listy príbuzným zosnulého. Predpokladá sa, že ide o najpresnejšie údaje, ktoré sa však zverejňujú 35-40 dní po skončení daného mesiaca - čo je v prípade epidémie veľmi dlhé časové obdobie.

Aj keď počet infikovaných v Rusku rastie v posledných týždňoch naďalej prudko, úrady nezavádzajú celoplošné obmedzenia na pohyb ľudí a ekonomické aktivity, ako to bolo na jar, v prvej vlne pandémie.

Hovorca Kremľa Dmitrij Peskov v piatok uviedol, že napriek zvýšenému počtu úmrtí neexistujú žiadne plány na nový lockdown, hoci niektoré mestá znovu zaviedli karanténne opatrenia.

Rusko bolo jednou z prvých krajín na svete, ktoré zaregistrovali očkovaciu látku proti chorobe COVID-19. Ide o vakcínu nazvanú Sputnik V, nazvanú podľa sovietskej družice. Rusko pristúpilo k jej registrácii ešte pred začatím konečných klinických testov. Vývojári vakcíny Sputnik v novembri uviedli, že predbežné výsledky ukazujú, že vakcína má 95-percentnú účinnosť. Aj keď je ruská vakcína ešte stále v tretej - a poslednej - fáze klinických skúšok, na ktorých sa zúčastnilo okolo 40 000 dobrovoľníkov, Moskva a jej metropolitná oblasť začali minulý týždeň (5. decembra) s očkovaním ľudí z vysoko rizikových skupín vrátane zdravotníkov a učiteľov.

Alexandr Gincburg, riaditeľ Gamalejovho inštitútu, kde bola vakcína Sputnik V vyvinutá, v piatok informoval, že zaočkovaných už bolo 150 000 ľudí.

"Je to najväčší počet ľudí očkovaných týmto preparátom proti COVID-19 než kdekoľvek na svete, kde očkujú analogickou vakcínou," uviedol Gincburg podľa agentúry RIA Novosti. Podpredsedníčka ruskej vlády Taťjana Golikovová zase prisľúbila, že s očkovaním proti koronavírusu SARS-CoV-2 sa vo všetkých regiónoch Ruska začne do konca tohto týždňa.

Ruské ministerstvo obrany oznámilo, že hromadná očkovacia kampaň sa začala aj v armáde, pričom zaočkovaných má byť viac ako 400 000 vojakov, z toho 80 000 osôb do konca tohto roka

Vo štvrtok ruská vesmírna agentúra Roskosmos uviedla, že plánuje ponúknuť vakcínu Sputnik V aj kozmonautom.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: tasr

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou News and Media Holding, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk




Na podujatiach zvláda prekážky i beh so závažím.
Foto
Zuzka je veľká bojovníčka: Porazila anorexiu, teraz je ovenčená medailami! Za hranicami sa jej podaril ZÁZRAK
Na Slovensko po prvýkrát zavíta významná osobnosť španielskej tanečnej scény Daniel Abreu.
FotoVáš Tip
Na Slovensko po PRVÝKRÁT zavíta významný španielsky tanečník: Jeho expresívne sólo vás chytí za srdce!
Muchotrávka zelená
Ak chodíte na huby, dávajte dobrý pozor: Polícia upozorňuje občanov, na čo netreba zabúdať
Na prelomenie zákona potrebujú aj hlasy opozície.
Progresívne Slovensko prichádza s novým návrhom: Manželstvo by bolo možné uzavrieť aj…
V svojráznej rodine z Horehronia nie je núdza o konflikty.
Foto
Anka Bučková sa vrátila na obrazovky vo veľkom štýle a... Ukázala 18-ročného vnuka! Ten ale vyrástol
Boris Valábik
Slafkovský nie je jediný, aj Valábik si zažil svoje: Musel som utiecť z Nitry
Trojica komikov Andy Kraus (57), Peter Marcin (58) a Zuzana Šikulová (46) sa po rokoch opäť stretáva na jednom pódiu.
Foto
Uragán po 25 rokoch ožíva: NÁVRAT kolegyne Šikulovej z Austrálie! Čo chystá Zuza s malým Mirkom a Lászlóom?
Martina Šimkovičová chce sprísniť jazykový zákon.
Ide Šimkovičová v Mečiarových šľapajach? Zásadný návrh z rezortu kultúry: Vyššie pokuty za nespisovnú slovenčinu!
Bratislavské Rusovce sa opäť vrátia do čias Rímskej ríše
Váš Tip
V bratislavských Rusovciach sa koná 27. ročník Rímskych hier: Môžete sa tešiť na TAKÝTO program!
K Zemi sa blížia kométy pozorovateľné malými ďalekohľadmi.
Najbližšie dni nás čaká hotové nebeské divadlo: Vesmírne teleso bude možné pozorovať voľným okom
Vyšetruje sa smrť len 20-ročného kuriéra Jána. Video, ktoré koluje na sociálnych sieťach, zachytáva políciu a nehybné telo mladíka.
Záhadné úmrtie kuriéra († 20): TU našli telo Janíka! Užialená mama prehovorila, čo sa malo diať pred nešťastím
Na snímke minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Juraj Blanár (Smer-SD).
Slovensko je pripravené podať Ukrajine pomocnú ruku: Bude sa rokovať o MIERI aj u nás?