Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
11.12.2020 12:57 | Správy | Zahraničné správy

Rusko prekročilo kritickú hranicu úmrtí za deň, vláda zostáva pokojná: Jeden fakt vyvoláva obavy

Rusko v piatok informovalo o novom náraste v dennej bilancii obetí epidémie vyvolanej koronavírusom SARS-CoV-2. Chorobe COVID-19, ktorú tento koronavírus spôsobuje, podľahlo za posledných 24 hodín až 613 ľudí.

Ako podľa agentúry AFP poznamenali ruské úrady, krajina tak prvýkrát od vypuknutia epidémie choroby COVID-19 na svojom území prekročila hranicu 600 úmrtí počas jedného dňa. Celkovo si epidémia v Rusku vyžiadala už 45 893 obetí, pričom infikovaných bolo dva milióny 597 711 ľudí, čím je Rusko v počte infikovaných v celosvetovom meradle na štvrtom mieste.

Rusko pritom podľa AFP zrejme uvádza nižšiu smrtnosť na COVID-19 než iné porovnateľné krajiny, čo vyvoláva obavy, že úrady pandémiu bagatelizujú. Aj z údajov, ktoré vo štvrtok zverejnila federálna štatistická služba Rosstat, vyplýva, že od marca do októbra v Rusku zomrelo takmer o 140 000 osôb viac než v porovnateľnom období za vlaňajšok.

Tieto "nadmerné" úmrtia podľa spravodajského portálu Meduza.io sú v 90-100 percentách prípadov "tak či onak" tiež spojené s koronavírusom SARS-CoV-2, čo dokazujú správy z niekoľkých regiónov, kde boli údaje o nadmernej úmrtnosti podrobne analyzované.

 

Samotné údaje o úmrtnosti sa do Rosstatu dostávajú z matrík, ktoré vydávajú úmrtné listy príbuzným zosnulého. Predpokladá sa, že ide o najpresnejšie údaje, ktoré sa však zverejňujú 35-40 dní po skončení daného mesiaca - čo je v prípade epidémie veľmi dlhé časové obdobie.

Aj keď počet infikovaných v Rusku rastie v posledných týždňoch naďalej prudko, úrady nezavádzajú celoplošné obmedzenia na pohyb ľudí a ekonomické aktivity, ako to bolo na jar, v prvej vlne pandémie.

Hovorca Kremľa Dmitrij Peskov v piatok uviedol, že napriek zvýšenému počtu úmrtí neexistujú žiadne plány na nový lockdown, hoci niektoré mestá znovu zaviedli karanténne opatrenia.

Rusko bolo jednou z prvých krajín na svete, ktoré zaregistrovali očkovaciu látku proti chorobe COVID-19. Ide o vakcínu nazvanú Sputnik V, nazvanú podľa sovietskej družice. Rusko pristúpilo k jej registrácii ešte pred začatím konečných klinických testov. Vývojári vakcíny Sputnik v novembri uviedli, že predbežné výsledky ukazujú, že vakcína má 95-percentnú účinnosť. Aj keď je ruská vakcína ešte stále v tretej - a poslednej - fáze klinických skúšok, na ktorých sa zúčastnilo okolo 40 000 dobrovoľníkov, Moskva a jej metropolitná oblasť začali minulý týždeň (5. decembra) s očkovaním ľudí z vysoko rizikových skupín vrátane zdravotníkov a učiteľov.

Alexandr Gincburg, riaditeľ Gamalejovho inštitútu, kde bola vakcína Sputnik V vyvinutá, v piatok informoval, že zaočkovaných už bolo 150 000 ľudí.

"Je to najväčší počet ľudí očkovaných týmto preparátom proti COVID-19 než kdekoľvek na svete, kde očkujú analogickou vakcínou," uviedol Gincburg podľa agentúry RIA Novosti. Podpredsedníčka ruskej vlády Taťjana Golikovová zase prisľúbila, že s očkovaním proti koronavírusu SARS-CoV-2 sa vo všetkých regiónoch Ruska začne do konca tohto týždňa.

Ruské ministerstvo obrany oznámilo, že hromadná očkovacia kampaň sa začala aj v armáde, pričom zaočkovaných má byť viac ako 400 000 vojakov, z toho 80 000 osôb do konca tohto roka

Vo štvrtok ruská vesmírna agentúra Roskosmos uviedla, že plánuje ponúknuť vakcínu Sputnik V aj kozmonautom.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: tasr

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou News and Media Holding, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Maroš Ovčarik
Ako vidí analytik návrh rozpočtu na budúci rok? Kritické slová! Chýba mu TÁTO ambícia
Porotkyne sa nad súťažiacim zľutovali a pomohli mu.
Foto
Super TRIK od profíčok: Skúste TOTO pridať do koláča a inak už piecť nebudete!
Štrnásťnásobný parížsky šampión sa ešte nezotavil zo zranenia bedrového kĺbu.
Nadal šokoval plánmi po kariére: To vážne?
(ilustračné foto)
Aké počasie nás čaká? Najskôr bude pekne, ale potom to príde... V TENTO deň sa pripravte!
Spevák Elton John
Foto
Elton John VYDESIL fanúšikov: Neviem, koľko času mi zostáva! Bolestivé PRIZNANIE
Časť rodiny Silvie Kucherenko býva na slnečnej Floride, ktorú sužoval hurikán Milton.
Foto
Bezsenné noci Silvie Kucherenko: Kým Floridu drancuje Milton, ona má STRACH o rodinu!
Erik Tomáš, Ladislav Kamenický, Robert Fico.
Vláda predstavila návrh rozpočtu na rok 2025! Veľký PREHĽAD: Ktoré ministerstvá si najviac polepšia?
Výstava v Hornonitrianskom múzeu predstavuje históriu včelárstva a pernikárstva.
Váš Tip
Hornonitrianske múzeum v Prievidzi pripravuje podujatie Tradície jesennej rovnodennosti: Čo vás čaká?
Sebastian Taliga a Vladimír Dravecký ml.
Zväz reaguje na odchod mladých hokejistov: Česi sa nám vysmiali!
Pri dopravnej nehode pri obci Pavlovce nad Uhom v okrese Michalovce prišiel o život 36-ročný chodec.
Foto
Na ceste vyhasol ľudský život († 36): Tmavé oblečenie a žiadne reflexné prvky! Vodič auta už nič nezmohol
Versače sa uchádzal o výhru v reality šou Mojsejovci.
Foto
František Kabrheľ otvorene: TOTO ho s Norou stále spája! Má Versače na bývalú kráľovnú Pereša ťažké srdce?
Piazza Municipio je jedno z najznámejších miest v Neapole (ilustračné foto).
Na neapolskom námestí pribudlo niečo poriadne kontroverzné: Niekto sa začervená, iný rovno prežehná