Branislav Jura (39), majiteľ Domček Ťahanovce, Košice
Jednou z prevádzok, ktorá v utorok demonštratívne otvorila brány zákazníkom, bol aj podnik Branislava Juru. „Kontrolu v podniku sme od začiatku týždňa nemali, znovu fungujeme ako predtým,“ povedal Jura s tým, že nevedia, ako dlho budú vedieť udržať svoje podniky. „Máme nájmy, podnikateľské úvery, splátky, lízingy. Ak zatvoríme, stratí na tom aj štát. Ľudia skončia na úradoch práce,“ varoval a dodal: „Mesiace nemáme príjem. Aj my máme rodiny a deti. Najhoršie je, že nikto nevie, čo bude ďalej.“
Akú pomoc by uvítal: - Rýchlejšiu a silnejšiu podporu od štátu vo forme kompenzácií pre zamestnancov, ale i majiteľov. Štát by mal pomôcť gastroprevádzkam minimálne 15 percentami z ich vlaňajších tržieb.
Tomáš Roth (41), konateľ Pizza Olive, Košice
Keď v tomto podniku utorok otvorili, ľudia zaplnili všetky stoly. „Chceli sme poukázať na to, že pomoc štátu je slabá. Pandémia tu bude ešte mesiace a nevidíme žiadne perspektívne riešenia. A keď vláda príde so zmenami a nariadeniami pre gastro, o pár dní ich zmení. Prevádzky s tým však majú obrovské náklady a zbytočne. Robíme, čo nám vláda dovolí. Teraz sme vzbudili pozornosť, ale bolo to z beznádeje. Náš sektor vymiera,“ povedal Roth. Konateľ potvrdil, že počas plného otvorenia v ich prevádzke boli hygienici a budú ich riešiť v správnom konaní.
Akú pomoc by uvítal: - Okamžitú pomoc v podobe príspevku z rozdielu obratov v rokoch 2019 a 2020. Vláda uvažuje o tejto kompenzácii len v rozsahu 4 až 10 percent, čo nám príde príliš nízke. Chceli by sme pomoc aká je v okolitých európskych štátoch. V Rakúsku poskytnú až 80 percentnú kompenzáciu z rozdielu obratu. My chceme aspoň 60 percent.
Ján Vlčko (38), majiteľ La Marine, Bratislava
Súčasné nariadenia považuje majiteľ podniku v centre Bratislavy za scestné. „Pokiaľ kostol patrí do rizikovej skupiny a reštaurácie, ktoré sú podľa semafora MZ SR menej rizikové skupiny, tak neviem, prečo sú kostoly otvorené a reštaurácie zatvorené,“ povedal a dodal, že reštauráciu, ktorú mal v centre mesta, dávno zavrel a prepustil 18 ľudí. „V tejto reštaurácii mám 24 ľudí a neviem, koľkých z nich si nechám. Nemáme žiadne informácie, kedy budeme môcť zasa otvoriť, je to úplne nezmyselné,“ vyhlásil s tým, že okienkový predaj negeneruje takmer žiaden zisk. „Ak ste doteraz predávali za 4 000, teraz máte 400 eur,“ prezradil pomer zisku.
Akú pomoc by uvítal: - Okopírovať úspešný plán z nejakej inej krajiny, alebo sa inšpirovať niekým, kto to robí dobre.