Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
16.12.2020 19:55 | Správy | Zahraničné správy

Boris Johnson vyzýva ľudí ku skromnosti: Menšie Vianoce budú bezpečnejšími

V Spojenom kráľovstve budú počas vianočných sviatkov - od 23. do 27. decembra - platiť voľnejšie epidemiologické reštrikcie.

Škótsko, Wales i britský premiér Boris Johnson však v stredu sprísnili súvisiace odporúčania pre obyvateľstvo, informuje spravodajská stanica BBC.

Ľudí vo Walese miestna samospráva vyzvala, aby obmedzili svoje vianočné "bubliny" značiace okruh najbližších, s ktorými sa chcú stretávať. Zísť sa podľa odporúčaní majú nanajvýš členovia dvoch domácností, a nie troch, ako to povoľujú schválené voľnejšie sviatočné reštrikcie.

V Škótsku dokonca ľudí miestne úrady vyzvali, aby sa s blízkymi stretli len v jednom zo zmienených piatich dní.

 

Premiér Johnson Britom odkázal, že kratšie a "menšie Vianoce budú bezpečnejšími Vianocami". "Keď hovoríme, že sa počas (tých) piatich dní môžu stretnúť tri domácnosti, chcem pri tom zdôrazniť, že ide o maximá a nie ciele, o ktoré sa treba snažiť, pričom vždy bude najbezpečnejšie (čo najviac) minimalizovať počet ľudí, s ktorými sa stretnete," povedal premiér na tlačovej konferencii na Downing Street.

"Ak to znamená, že budete na návšteve u iných, žiadame vás, aby ste už päť dní predtým, a teda už v piatok, zredukovali na čo najnižší možný počet ľudí, s ktorými budete v (osobnom) kontakte," dodal Johnson.

Obyvateľom Británie tiež odporučili, aby sa vyhli cestovaniu z oblastí s vysokou mierou infekčnosti do oblastí s nižším výskytom prípadov a ak je to možné, na návštevách mimo svojho domova nezostávali cez noc.

Johnson vyzval Britov aj na ostražitosť pri návštevách starších príbuzných. Zdôraznil, že vláda chce zaočkovať starších občanov v prvých mesiacoch nasledovného roka. Ľudia by preto podľa neho mali zvážiť, či návštevy takýchto príbuzných neodložia až na čas, keď už budú zaočkovaní.

Britov premiér tiež vyzval, aby sa vyhli tradičným výpredajom na Druhý sviatok vianočný a neskôr tiež veľkým zhromaždeniam pri príležitosti silvestrovských a novoročných osláv.

Hlavný predstaviteľa anglického zdravotníctva i zdravotnícky poradca britskej vlády Chris Whitty vyzval ľudí na malé, krátke a lokálne oslavy vianočných sviatkov. "Akékoľvek obdobie, počas ktorého sa stretávajú skupiny ľudí, ktoré by sa inak nestretli, vedie k nárastu rizík a zvýšenému počtu hospitalizácií a úmrtí," uviedol v tejto súvislosti.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: tasr

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou News and Media Holding, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Obžalovaná Virginia McCullough.
Foto
Dcéra zavraždila rodičov († 70, † 71) kvôli podvodu: S ich telami žila celé roky! Mrazivé opisy ohavného činu
Tréner Slovenska rozdáva pokyny našim reprezentantom.
Slovensko - Švédsko ONLINE: Zápas dvoch odlišných polčasov
Tabuľa na hraniciach s Dánskom.
Musíme chrániť bezpečnosť Dánov, vyhlasuje krajina: Kontroly na hraniciach s Nemeckom budú pokračovať
Shiffrinová spravila radikálne rozhodnutie: Ťažké zranenie si vypýtalo svoju daň
Hračka Santu leží v troskách zničených obytných budov po štvrtkovom izraelskom leteckom útoku v Bejrúte 11. októbra 2024.
Hizballáh chce poraziť Izrael: Sú otvorení aj mierovému úsiliu, slová o zastavení agresie
Na snímke obžalovaný guvernér Národnej banky Slovenska (NBS) a exminister financií Peter Kažimír prichádza na hlavné pojednávanie na Špecializovaný trestný súd (ŠTS) v Pezinku v piatok 11. októbra 2024.
Kažimír znovu predstúpil pred súd: Dopustil sa vážneho trestného činu? Padlo TAKÉTO rozhodnutie!
Julie na videu vysvetlila vec, ktorú robí množstvo ľudí pred smrťou.
Zdravotná sestra popísala desivú VEC, ktorú robia ľudia pred smrťou: VIDEO ako dôkaz!
Pohľad na kláštor v Kalavryte.
Senior († 67) si chcel v Grécku odfotiť stíhačky NATO: Po chvíli bol mŕtvy!
Ilustračné foto
Okamihy hrôzy na sídlisku v Žiline: Zo štvrtého poschodia VYPADLO dievčatko!
Ruský prezident Vladimir Putin.
Vojenské cvičenia Japonska s USA pobúrili Rusko: VAROVNÉ slová, hovoria o protiopatreniach
Minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Juraj Blanár a nemecká ministerka zahraničných vecí Annalena Baerbocková počas tlačovej konferencie po spoločnom stretnutí v Berlíne 11. októbra 2024.
Foto
Blanár rokoval s nemeckou partnerkou Baerbockovou: Naše štáty sú intenzívne prepojené, tvrdí
Bývalý americký prezident Donald Trump.
Foto
Hrdý Donald Trump prezradil NOVINKU: Ich rodina sa rozrastie! Ďalšie dieťatko je na ceste