Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
17.12.2020 17:11 | Správy | Domáce správy

Čaputová nepodpísala novelu upravujúcu odoberanie titulov: Poslanci prelomili veto prezidentky

Prezidentka SR Zuzana Čaputová vo štvrtok nepodpísala novelu upravujúcu odoberanie titulov.

Poslanci Národnej rady (NR) SR prelomili veto prezidentky a novelu vysokoškolského zákona umožňujúcu odoberanie titulov schválili v pôvodnom znení. Zákon bude platiť bez podpisu prezidentky. Novela zákona o vysokých školách stanovuje, kedy možno odnímať titul, za akých okolností a kto má o tom rozhodovať. O neplatnosti štátnej skúšky podľa novely bude rozhodovať rektor aj v prípade, ak záverečnú prácu alebo jej časť "preukázateľne nevypracoval absolvent" alebo ak neoprávnene použil predmet ochrany duševného vlastníctva inej osoby".

O neplatnosti štátnej skúšky bude rektor rozhodovať, aj ak bol absolvent právoplatne odsúdený za úmyselný trestný čin, ktorý mu dopomohol získať titul. Tiež, ak "v dôsledku rozhodnutia o neplatnosti štátnej skúšky alebo jej súčasti v študijnom programe nižšieho stupňa alebo v dôsledku vzdania sa akademického titulu nižšieho stupňa prestal spĺňať základnú podmienku na prijatie na štúdium príslušného absolvovaného študijného programu vyššieho stupňa".

Právna úprava má byť účinná od 1. januára 2021. Konanie o neplatnosti štátnej skúšky nebude možné začať voči osobe, ktorá získala vysokoškolské vzdelanie pred nadobudnutím účinnosti novely. Rektor bude konať na návrh poradnej komisie, jej členov menuje aj odvoláva. Majú nimi byť štyria vysokoškolskí učitelia vo funkcii profesora alebo docenta, najviac dvaja môžu byť zamestnancami príslušnej školy. Ďalej dve osoby s vysokoškolským vzdelaním druhého stupňa v študijnom odbore právo, ktoré nie sú zamestnancami školy, a študent školy navrhnutý študentskou časťou akademického senátu.

 

Rektor má rozhodnúť o odobraní titulu do 150 dní odo dňa začatia konania. Komisia mu podá stanovisko do 90 dní od vyžiadania, bez neho nemôže rektor rozhodnúť. Odchýlenie sa od názoru komisie musí odôvodniť v rozhodnutí. Ak zistí, že nie sú dôvody na rozhodnutie, konanie zastaví. V prípade, ak by sa odňal titul študentovi za riadne ukončenie nižšieho stupňa vzdelávania, pričom by pokračoval na vyššom stupni, mohlo by ísť o dôvod na ukončenie štúdia. Voči rozhodnutiu komisie bude mať nárok na odvolanie účastník konania i predkladateľ návrhu. O odvolaní rozhodne odvolacia komisia, tá má o ňom rozhodnúť do 60 dní od jeho doručenia.

Novela umožňuje aj vzdanie sa titulu. Fyzická osoba tak môže urobiť neodvolateľne písomným oznámením s úradne osvedčeným podpisom doručeným rektorovi školy, ktorá titul udelila. Ak sa osoba vzdá titulu udeleného po absolvovaní študijného programu, platí, že štúdium neskončila riadne a doručením oznámenia o vzdaní sa titulu sa stávajú neplatnými doklady o absolvovaní štúdia. V prípade vzdania sa titulu sa začne konanie o jeho odňatí v prípade, ak by táto osoba prestala spĺňať podmienku na prijatie na štúdium vyššieho stupňa, podmienku na začatie absolvovaného rigorózneho konania, habilitačného konania alebo inauguračného konania.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: tasr

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou News and Media Holding, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Vojaci zbierajú odpadky zo severokórejského balóna, ktorý pristál priamo pred vchodom do vládneho komplexu v juhokórejskej metropole Soul v piatok 20. septembra 2024.
KĽDR už zašla priďaleko: Pristálo TO priamo v areáli vládneho komplexu! Na mieste bola polícia, armáda aj hasiči
K nešťastiu došlo v stredu ráno.
Foto
Zarážajúce DETAILY zrážky vlakov v Prahe: Rušňovodič bol tak OPITÝ, že nedokázal ani...
Foto
Martin Škrtel spravil slovenský prestup leta: Fandím Trnave, ale chcem úspech s DAC!
Oňová vníma veci s odstupom času inak.
Foto
Priznanie Gizky Oňovej: Do Svokry už NIKDY! Prečo by sa nevrátila do šou, ktorá ju preslávila?
Ilustračné foto.
Policajti sa priznali k mučeniu a zneužívaniu: Rezort spravodlivosti opäť zakročil! Ďalšia brutalita?
Donald Trump.
Trump prestrelil: Ak prehrám, budú za to zodpovední aj... Vážne TOTO povedal?!
Herec Michael Madsen sa rozvádza s manželkou DeAnnou Madsenovou.
Foto
Slávny herec sa po 28 rokoch ROZVÁDZA: Manželku obviňuje zo synovej († 26) samovraždy!
Šimkovičová prekvapila na nedávnej tlačovke trendovým kúskom.
Foto
Ministerka kultúry Šimkovičová chce byť trendy: Vyvetrala sako za 3 000 eur?! Kucherenko reaguje
(ilustračné foto)
Vodiči, zbystrite: Tieto DVA diaľničné TUNELY budú 11 dní uzavreté
Z miesta hlásia ranených.
AktualizovanéFoto
Vážna nehoda v Žilinskom kraji: Zrazili sa TRI KAMIÓNY s dodávkou, hlásia ranených
Ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov.
Mrazivé slová Lavrova: Rusko je pripravené postaviť sa pri nájazdu USA a spojencom z NATO
Foto
Slovan utrpel jednu z najvyšších prehier v histórii! Experti o príčinách: S takým výkonom neuspejete!