Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
01.01.2021 13:00 | Prominenti | Domáci Prominenti

Hlaváček zažil epidémiu týfusu aj 2. svetovú vojnu: Opatrenia proti koronavírusu? Po tých slovách sa mnohí zahanbia

Rozprávanie s ním je neustále sprevádzané smiechom, humorom a radosťou zo života, hoci jeho život nebol vždy prechádzkou ružovou záhradou. Herec Oldo Hlaváček (86) je však optimista a dobrú náladu mu, zdá sa, nevzala ani pandémia koronavírusu.

Nezabudnuteľný Silvester

Olda Hlaváčka si pamätáme ako protagonistu silvestrovských zábavných programov. „Pane Bože, tých bolo...“ povzdychne si umelec s úsmevom. „Predsa len jeden je neuveriteľný a to, keď sme pripravili silvestrovské vysielanie zo Slovenského národného divadla. Riaditeľom bol pán Kákoš, boli sme priatelia. Prišiel som do jeho kancelárie a povedal som mu, či by sme v divadle nemohli urobiť s Ivanom Vtipnejší vyhráva. Pozrel na mňa, nebol to priamo infarkt, čo som vyčítal z jeho očí, ale na to zdesenie nikdy nezabudnem.

„Zábava na doskách divadla?! Nikdy!“ Potom obchádzal infarkt Olda, ktorý si bol istý, že toto musí vyjsť. Veď aj televíziu už „pobláznil“, že sa bude vysielať zo SND. Nestratil duchaprítomnosť, spomenul si, že patrónom divadla je Dimitrovka. Vybral sa teda za riaditeľom podniku, s ktorým si tiež tykal a povedal mu, že treba to nejako zariadiť, aby sa relácia Vtipnejší vyhráva vysielala z divadla. „Riaditeľ tiež na mňa pozeral ako na blázna, či nemám ľahšiu úlohu pre neho. Napokon sa však predsa len vybral za pánom Kákošom a vybavil to. Bola to veľká vec.“

Dôchodca

Pred koronou hral v divadle dve predstavenia, neustále bol na javisku, či v šatni. Teraz nemá tušenia, čo sa tam deje, nikto mu nevolá, neinformuje ho, tak si myslí, že to všetko spí. Ale jemu to neprekáža. „Viete, v plnej miere som zažil druhú svetovú vojnu celých päť rokov. Večer čo večer sme sa chodili skrývať do pivnice, hrozilo bombardovanie, streľba, zakrývali sme okná, aby z ulice nebolo vidieť, že sa u nás svieti. Vykonávali sme rôzne opatrenia pred tými, čo sledovali a udávali a boli to oveľa horšie podmienky ako teraz, čo sa deje. To, že nemôžem ísť von alebo do obchodu, to je všetko už akoby sranda oproti tomu, čo som zažil ako dieťa,“ myslí si.

Dni Olda Hlaváčka nie sú naplnené nudou, predtým, ako sme sa začali zhovárať, už stihol povysávať, v záhrade nasypal vtákom. Iné sa nedalo robiť, nakoľko pršalo, a to nie je čas, aby sa motal po záhrade. Hoci ešte má zazimovať nejaké stromy, rastliny. Roboty má dosť a dosť, napríklad prečítal z lístka, ktorý si na každý deň poctivo pripraví, aby na nič nezabudol, že ešte musí do obchodu nakúpiť maslo, koláčiky, kalendár na 2021, aj keď nevie, či to nie je zbytočná investícia. „Od 21. 12. mám napísané v diári, že koniec sveta, tak neviem, či tento článok vôbec vyjde, keď nastane koniec sveta ešte pred koncom roka,“ smeje sa komik.

Želá zdravie aj peniaze

Herec priznáva, že bol vyvedený z miery, keď sa jeho mladší syn Ivo rozhodol tiež pre svojím spôsobom komediantský život, no dnes je na neho hrdý. „Pracuje v televízii ako redaktor, čo je seriózna robota. Starší syn je Jeho excelencia veľvyslanec v Portugalsku, a tiež som na neho hrdý,“ vraví Hlaváček.

Zároveň priznáva, že nakoľko mu moderné technológie nič nehovoria, vnúčatá a pravnúčatá vidí teraz skôr len na fotografiách, ktoré mu zavesia na plot v taške spolu s dobrotami. „Trpezlivo čakáme s manželkou na dni, keď toto všetko pominie a budeme sa môcť ako rodina opäť stretávať,“ nádeja sa. A čo želá Oldo Hlaváček čitateľom do roku 2021? „Zdravie, to asi hovorí každý, ale ja k tomu dodávam aj peniaze, lebo pre zdravý život potrebujete aj veľa peňazí!“

späť
Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: Anna Ölvecká, Nový Čas Nedeľa

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou News and Media Holding, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Predseda ruskej Štátnej dumy Viačeslav Volodin
Šéf ruskej dumy šokoval najnovším vyhlásením: Slová o svetovej VOJNE a SATANOVI
Vykurovanie
Dobrá správa pre obyvateľov Žiaru nad Hronom: Odstávka je na konci!
Princ George prišiel na svet 23. júla v roku 2013.
Foto
Princezná Kate musela po pôrode prekusnúť horkú pilulku: Pravidlo, ktoré ju ranilo
Minister zahraničných vecí Juraj Blanár.
Shengen nie je podľa Blanára úplne funkčný: Nelegálna migrácia si vyžaduje riešenie
Desať miliárd eur z kohézneho fondu Európskej únie (EÚ) považuje predseda vlády SR Robert Fico za "obrovskú pomoc".
Robert Fico považuje miliardy eur z fondu EÚ za obrovskú pomoc: Pri tomto najmä pomôžu!
Predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová
So škodami po záplavách pomôže Únia: K miliónom z fondov sa dostane aj Slovensko!
Niektoré okresy na Slovensku zasiahnu prívalové povodne! (Ilustračné foto)
SHMÚ varuje: Hrozia ďalšie povodne! Tieto okresy sú v ohrození
Ilustračné foto.
Ako zistiť, že je niekto ALKOHOLIK: 8 varovných príznakov! TAKTO ho identifikujete
Protest proti ministerke Šimkovičovej v Bratislave.
Foto
Proti Šimkovičovej protestovali v 14 mestách Slovenska: Hanba! Kričali rozhnevaní umelci
Myšlienku pracovať v štruktúrach trnavského klubu Škrtel stále nezavrhol.
Foto
Reakcia Trnavy na príchod Škrtela do DAC: Náš klub si je plne vedomý sklamania...
Predsedníčka Súdnej rady SR Marcela Kosová vyčíta svojmu predchodcovi Jánovi Mazákovi viaceré pochybenia.
Predsedníčka Súdnej rady vyčíta Mazákovi viaceré pochybenia: Toto uviedla v správe
(ilustračné foto)
Tragédia na Jarovskom ramene: Z vody vytiahli bezvládne telo muža († 53)