Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
28.12.2020 08:00 | Správy
Špeciálny projektSponzorované

Dobré správy pre rok 2021 – takto sa vaše okolie zazelená

Ľudí, ktorí chcú robiť niečo užitočné pre našu prírodu, na Slovensku pribúda. Majú ochotu, čas aj plán, ako na to, ale najväčšou výzvou je získať financie. Práve tu pomáha zelená banka VÚB, ktorá zo svojej nadácie poslala viac ako 100-tisíc eur organizátorom deviatich najlepších eko projektov.

Úplne nový zdroj finančnej podpory nasmerovanej do zelených iniciatív, s ktorým prišla na jeseň Nadácia VÚB pod názvom Envirogranty, sa stretol s veľkým ohlasom. Šanca získať rýchlo grant na zamýšľané projekty, ktoré riešia narastajúci problém straty životne dôležitej biodiverzity v prírode a chcú rozvíjať zelenú ekonomiku v regiónoch, oslovila až 132 neziskových organizácií a obcí. Vybrať z nich víťazov mala za úlohu nezávislá komisia zložená z najväčších expertov v ochrane životného prostredia na Slovensku.

Otvoriť galériu
Zdroj: Nadácia VÚB

„Vnímame veľmi pozitívne, s akými návrhmi neziskové organizácie prichádzajú. Je potešujúce sledovať, že agenda udržateľného a ekologického správania sa môže stať v budúcnosti mainstreamom. Vypovedá to o tom, koľko záujmu a prospešnej energie dokáže téma ochrany životného prostredia v spoločnosti pritiahnuť, keď sa naskytne takáto možnosť podpory,“ povedal Peter Medveď, riaditeľ Nadácie Ekopolis, ktorý sa stal hlavným odborným garantom programu Envirogranty. Hodnotiacu komisiu spolu s ním tvorili Martin Hojsík, poslanec Európskeho parlamentu, angažujúci sa v oblasti ochrany klímy, Erik Baláž, významný slovenský ekológ a jeden z hlavných organizátorov občianskej iniciatívy My sme les a Zuzana Hudeková, expertka Únie miest SR pre oblasť životné prostredie.

Otvoriť galériu
Zdroj: Nadácia VÚB

Jednotlivé projekty získali z Nadácie VÚB podporu až do výšky 12-tisíc eur a realizovať sa budú počas ďalšieho roka.

Prvá banka, ktorá zverejnila Zelený manifest

Rok 2020 ukázal opäť jasnejšie, že osud našej planéty je skutočne v ohrození. Potreba udržateľnosti životného prostredia a riešenia klimatickej krízy zaznieva odvšadiaľ. Zodpovednosť konať spočíva na každom z nás – jednotlivcoch, komunitách, štátnych inštitúciách a aj firmách. Svoje poslanie v tejto oblasti vidí aj VÚB. Tá sa stala prvou bankou na Slovensku, ktorá sa verejne zaviazala robiť maximum pre ochranu prírody a na znak svojho sľubu predstavila Zelený manifest. Ten zverejnila na stránke www.zelenabanka.sk vo forme programu, podľa ktorého chce v najbližších rokoch podnikať kroky smerom ku svojim klientom, zamestnancom aj celej spoločnosti.

Otvoriť galériu
Zdroj: Nadácia VÚB

„Myšlienku, za ktorú sme sa tento rok zasadili a ktorú sme deklarovali ako prvá banka a banková nadácia v podobe Zeleného manifestu, ideme ďalej naplno rozvíjať. Otázka udržateľnosti životného prostredia je existenčne dôležitá. A my vo VÚB chceme byť aktívnou a zmeny podporujúcou súčasťou zeleného hnutia, ktoré v našej krajine vďaka uvedomelým skupinám, organizáciám, obciam aj firmám postupne naberá na sile,“ povedal Alexander Resch, predseda správnej rady Nadácie VÚB a generálny riaditeľ VÚB banky.

Otvoriť galériu
Zdroj: Nadácia VÚB

Čo sa už tento rok podarilo

Nadácia VÚB bola nielen prvou bankovou nadáciou, ktorá poslala koncom roka 2020 viac ako 100-tisíc eur do regiónov cez ekologicky zameranú grantovú výzvu. Patrí tiež medzi prvých spojencov magistrátu hlavného mesta a podporila veľkú výsadbu 10 000 stromov pre Bratislavu. Okrem toho v hlavnom meste pomohla zrevitalizovať a pripraviť na pilotné otvorenie aj záhradu Prüger-Wallnerovcov, na ktorej území sa nachádzajú vzácne mokrade. VÚB pomáha stromy nielen sadiť, ale ich aj šetriť. Vďaka dlhodobej snahe znižovať množstvo zasielaných výpisov v tlačenej forme dokázala banka v roku 2020 ušetriť až 100 ton papiera. To v prepočte znamená 1700 zachránených stromov.

Otvoriť galériu
Zdroj: Nadácia VÚB

Viac k téme:
Súvisiace články:
Autor: Špeciálny projekt

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou News and Media Holding, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Foto
Radivojevičovi sa nepáči Slafkovského kritika: Na MS sa budeme tváriť, že sa nič nestalo?
Levoča
Foto
Primátori a starostovia sú zúfalí: Kde všade budú musieť samosprávy šetriť! Pocítia to obyvatelia
(ilustračná fotografia)
Hlavným mestom v krajine otriasol VÝBUCH: Hlásia obeť a zranených! Cieľom mala byť obytná budova
Ilustračné foto
Krajina NATO vyhlásila letecký POPLACH: Vo vzdušnom priestore zachytili... To snáď nie!
Utrápený otec Jozef chodí synovi pravidelne zapaľovať sviečky na hrobe.
Foto
Michala († 24) dobodal mladý Portugalec: Rodičia v slzách! Ako im smrť syna zničila životy
Čo požaduje od Fica, Blahu, Tomáša a Šutaja Eštoka?
Foto
Exposlanec Tomáš Hellebrandt: Žaloby na politikov! Čo od nich požaduje?
Hasselhoff priznal, že mu Michael niekoľkokrát zachránil život.
Foto
Zomrel plavčík († 68) z Pobrežnej hliadky: Lúči sa s ním hviezdny Mitch! Dojímavé vyznanie
Bývalý minister práce Jozef Mihál v relácii Nového Času Diskusný klub so Šimonom Žďárskym
Bývalý minister Mihál o dosahoch konsolidácie: Budeme vyplácať 13. dôchodky aj cudzincom?
Z vraždy Kataríny († 60), ku ktorej došlo vo Veľkých Kapušanoch (okr. Michalovce), obvinili Viktora L. (23) a sudca pre prípravné konanie ho vzal do väzby.
Foto
Vychovávateľku Katarínu († 60) našli dobodanú v nočnej košeli: Súd rozhodol o obvinenom!
Valeria sa na sociálnych sieťach prezentovala ako expertka na kryptomeny.
Foto
Tehotná ruská influencerka: Z luxusu rovno do gulagu! Nepochopíte, čo spravila
V reštaurácii sa točil lukratívny biznis.
Foto
Najpredávanejšia pizza skrývala TEMNÉ tajomstvo: Z tohto odhalenia vám spadne sánka
Military Mission at sunrise
Vojaci KĽDR majú ísť bojovať na Ukrajinu: Ich počet bude stúpať! Lídri naprieč svetom posielajú odkazy