- 100 g perníka na strúhanie
- 2 PL rumu alebo griotky
- 50 g mletých sušienok alebo piškót
- trochu lekváru na zahustenie
- 200 g bielej cukrárskej polevy
1. Perník dáme do misky. Rozdrvené sušienky (piškóty) prelejeme rumom či griotkou a necháme 10 minút stáť. Potom ich pomocou lekváru spojíme tak, aby vznikla hustá zmes.
2. Stuhnuté guľky napichujeme na špajľu a ponárame do rozpustenej bielej polevy. Opatrne ich ukladáme naspäť na plech s papierom na pečenie. Keď poleva stuhne, môžeme guľôčky ozdobiť tmavou čokoládou.
- 280 g hladkej múky
- 90 g práškového cukru
- 4 g kypriaceho prášku
- 140 g masla
- 1 vanilkový cukor
- 2 žĺtka
Na plnku:
- 100 g rozpustenej bielej čokolády
- 200 g mascarpone
1. V miske premiešame múku, kypriaci prášok a práškový cukor, pridáme maslo a vanilkový cukor a začneme miešať. Po chvíli pridáme žĺtka a miesime, kým nevznikne krehké cesto.
2. Cesto zabalíme do fólie a necháme hodinu v chladničke. Potom ho vyvaľkáme na hrúbku 0,5 cm a vykrajujeme plné tvary aj tvary s dierkami. Koláčiky ukladáme na plech vyložený papierom na pečenie a dáme na 15 minút do rúry vyhriatej na 180 ° C.
3. Po upečení ich necháme úplne vychladnúť a lepíme k sebe krémom pripraveným z rozpustenej bielej čokolády a mascarpone. Komu sa zdá krém málo sladký, pridá práškový cukor.
Na cesto:
- 150 g sušených marhúľ
- 150 g hrozienok
- 150 g brusníc
- 3 PL brandy alebo rumu
- 170 g mäkkého masla
- 150 g trstinového cukru
- 180 g hladkej múky
- 4 vajcia
- 150 g ríbezlí (mrazené)
Na ozdobenie
- 2 PL marhuľového lekváru
- 1 balenie marcipánu
- 1 balenie bielej fondánovej hmoty
1. Nakrájané marhule, hrozienka a brusnice dáme do misky, pokvapkáme alkoholom a necháme aspoň 2 hodiny stáť. V inej mise vyšľaháme nahladko maslo s cukrom. Pridáme múku, vajcia, ríbezle a dôkladne premiešame. Cesto preložíme do plechu vystlaného papierom na pečenie a pri 150 °C pečieme 60 minút.
2. Koláč necháme vychladnúť a potom ho potrieme 1 PL lekváru. Na ozdobu vyvaľkáme marcipán do kruhu s priemerom koláča a prenesieme ho na jeho povrch. Marcipán potrieme 1 PL lekváru, fondán vyvaľkáme do kruhu a nanesieme na povrch koláča, ktorý ľubovoľne dozdobíme.