- 1 ks vypitvaného kapra s hlavou (2 – 2,5 kg)
- 150 g masla
- mandľové lupienky
- 1 citrón
- drvenú rascu
- rybí vývar
- pomarančovú šťavu
- soľ
- čerstvý petržlen a kolieska citróna na ozdobu
1. Očistenú rybu pred pečením narežeme na boku, z oboch strán niekoľkými nie príliš hlbokými priečnymi rezmi, osolíme zvonka aj zvnútra a pokvapkáme citrónovou aj pomarančovou šťavou a necháme 30 min. odležať.
2. Väčšiu časť masla rozohrejeme na pekáči, vložíme rybu, posypeme rascou, posypeme mandľovými lupienkami a pridáme zvyšné maslo.
3. Rybu podlejeme trochou vývaru a prudšie opečieme vo vopred vyhriatej rúre na 30 - 40 minút pri 200 °C. Počas pečenia ju polievame vypečenou šťavou. Upečenú rybu rozdelíme na porcie, dáme na nahriate taniere, prelejeme precedenou šťavou a ozdobíme petržlenom a dielmi citróna.
- 1 kg kapra
- 3 vaječné bielka
- 250 g hladkej múky
- 300 ml piva
- 1 lyžicu cukru
- rascu
- soľ
- mleté čierne korenie
- olej
Kaprie podkovičky osušíme, osolíme a okoreníme. Vyšľaháme sneh z troch bielok a vmiešame doň ostatné prísady. Kapra v cestíčku necháme hodinu marinovať a potom ho prudko opečieme na oleji.
- 4 porcie kapra (asi 800 g)
- 20 g masla
- strúhanku
- 60 g strúhaného syra
- 60 g kôpru
- mlieko
- čierne korenie a soľ
Očistené porcie okoreníme a posolíme a vložíme do zapekacej misky vymastenej maslom. Väčšiu časť nasekaného kôpru spolu so strúhaným syrom zmiešame v troške mlieka, nalejeme na rybu a posypeme trochou strúhanky. Pomaly zapečieme. Na tanieri ozdobíme kôprom.
- filé z kapra
- 1 l zeleninového vývaru
- 3 mrkvy
- 1 petržlen
- ½ plechovky hrášku
- 3 vajcia uvarené natvrdo
- petržlenová vňať na ozdobu
- 25 g želatíny
- bobkový list
- nové korenie
- čierne korenie
- soľ
1. Kapra dáme do hrnca a pridáme na kocky nakrájanú mrkvu a petržlen. Zalejeme studenou vodou, pridáme 10 guľôčok nového korenia, 10 guľôčok čierneho korenia a 5 bobkových listov. Varíme 30 minút na miernom ohni, kým zelenina nie je mäkká.
2. Z vývaru vyberieme guľôčky korenia, jeden pohár si odložíme nabok a zvyšok zlejeme. Filé vyberieme a dáme na misku. Po vychladnutí z neho vyberieme kosti a ozdobíme plátkami vajec, hráškom, mrkvou a petržlenovou vňaťou. Zeleninový vývar zmiešame s vývarom z ryby a povaríme. Keď trocha vychladne, pridáme rozpustenú želatínu. premiešame a opatrne nalejeme na rybu. Odložíme do chladničky a počkáme, kým želatína stuhne. Podávame s octom a citrónom a posypané nahrubo mletou soľou.