Reklama

Kapor 4x inak: Vyskúšajte ho s mandľami či v pivnom cestíčku

Kapor 4x inak: Vyskúšajte ho s mandľami či v pivnom cestíčku

Zdroj: getty images

Reklama

Kapor a zemiakový šalát – to je pre mnohých štedrovečerná klasika. Alebo máte chuť na malú zmenu? Vyskúšajte vianočného kapra v novej podobe.

Pečený kapor na mandliach

  • 1 ks vypitvaného kapra s hlavou (2 – 2,5 kg)
  • 150 g masla
  • mandľové lupienky
  • 1 citrón
  • drvenú rascu
  • rybí vývar
  • pomarančovú šťavu
  • soľ
  • čerstvý petržlen a kolieska citróna na ozdobu

1. Očistenú rybu pred pečením narežeme na boku, z oboch strán niekoľkými nie príliš hlbokými priečnymi rezmi, osolíme zvonka aj zvnútra a pokvapkáme citrónovou aj pomarančovou šťavou a necháme 30 min. odležať.

2. Väčšiu časť masla rozohrejeme na pekáči, vložíme rybu, posypeme rascou, posypeme mandľovými lupienkami a pridáme zvyšné maslo.

3. Rybu podlejeme trochou vývaru a prudšie opečieme vo vopred vyhriatej rúre na 30 - 40 minút pri 200 °C. Počas pečenia ju polievame vypečenou šťavou. Upečenú rybu rozdelíme na porcie, dáme na nahriate taniere, prelejeme precedenou šťavou a ozdobíme petržlenom a dielmi citróna.

Kapor v pivnom cestíčku

  • 1 kg kapra
  • 3 vaječné bielka
  • 250 g hladkej múky
  • 300 ml piva
  • 1 lyžicu cukru
  • rascu
  • soľ
  • mleté čierne korenie
  • olej

Kaprie podkovičky osušíme, osolíme a okoreníme. Vyšľaháme sneh z troch bielok a vmiešame doň ostatné prísady. Kapra v cestíčku necháme hodinu marinovať a potom ho prudko opečieme na oleji.

Zapekaný kapor s kôprom

  • 4 porcie kapra (asi 800 g)
  • 20 g masla
  • strúhanku
  • 60 g strúhaného syra
  • 60 g kôpru
  • mlieko
  • čierne korenie a soľ

Očistené porcie okoreníme a posolíme a vložíme do zapekacej misky vymastenej maslom. Väčšiu časť nasekaného kôpru spolu so strúhaným syrom zmiešame v troške mlieka, nalejeme na rybu a posypeme trochou strúhanky. Pomaly zapečieme. Na tanieri ozdobíme kôprom.

Kapor v aspiku

  • filé z kapra
  • 1 l zeleninového vývaru
  • 3 mrkvy
  • 1 petržlen
  • ½ plechovky hrášku
  • 3 vajcia uvarené natvrdo
  • petržlenová vňať na ozdobu
  • 25 g želatíny
  • bobkový list
  • nové korenie
  • čierne korenie
  • soľ

1. Kapra dáme do hrnca a pridáme na kocky nakrájanú mrkvu a petržlen. Zalejeme studenou vodou, pridáme 10 guľôčok nového korenia, 10 guľôčok čierneho korenia a 5 bobkových listov. Varíme 30 minút na miernom ohni, kým zelenina nie je mäkká.

2. Z vývaru vyberieme guľôčky korenia, jeden pohár si odložíme nabok a zvyšok zlejeme. Filé vyberieme a dáme na misku. Po vychladnutí z neho vyberieme kosti a ozdobíme plátkami vajec, hráškom, mrkvou a petržlenovou vňaťou. Zeleninový vývar zmiešame s vývarom z ryby a povaríme. Keď trocha vychladne, pridáme rozpustenú želatínu. premiešame a opatrne nalejeme na rybu. Odložíme do chladničky a počkáme, kým želatína stuhne. Podávame s octom a citrónom a posypané nahrubo mletou soľou.

Autor: red, Nový Čas víkend

Súvisiace