Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
23.12.2020 18:30 | Správy | Zahraničné správy

Študentka sa tešila miernemu priebehu korony: Zvrat po niekoľkých týždňoch!

Zdravá 21-ročná študentka si myslela, že má to šťastie, že covid u nej udrel len mierne.

Vírus však o mesiac neskôr u nej vyvolal srdcové zlyhanie!

Maddie Neville z Philadelphie sa nakazila covidom v októbri a mala spočiatku mierne príznaky koronavírusu vrátane straty chuti a čuchu, aj kašeľ. Keď si už myslela, že koronavírus prekonala, odcestovala domov do Pensylvánie, aby koncom novembra oslávila so svojou rodinou Deň vďakyvzdania, píše metro.co.uk.

Maddie mala pred cestou negatívny test, ale doma zistila, že lapá po dychu a trpí silnými bolesťami na hrudníku. Skončila v miestnej nemocnici. „Začali mi tŕpnuť končatiny a omdlela som. Prebudila som sa a okolo mňa stálo 16 lekárov a sestier, ktoré kričali," spomína si na horor, ktorý sa rozpútal. 

 

Príznaky koronavírusu u študentky zosilneli natoľko, že ju 2. decembra previezli do nemocnice v Pensylvánii. Lekári jej diagnostikovali zlyhávanie srdca spôsobené komplikáciami súvisiacimi s jej skoršou covidovou infekciou. Utrpela ťažký zápal, ktorý spôsobil, že jej srdce pumpovalo iba na 10 % svojej normálnej kapacity.

Maddie, ktorá 21. decembra dovŕšila 21 rokov, sa teraz zotavuje v dome svojich rodičov, stále však trpí viacerými fyzickými a psychickými príznakmi v dôsledku infekcie. O svoj príbeh sa podelila, aby sa pokúsila rozohnať mýty, že covidová hrozba je falošná alebo prehnaná. „Najskôr som mala len suchý kašeľ a stratila som chuť a čuch. Boli to mienre príznaky, nemala som vôbec horúčku. Naozaj som sa necítila nejak zle," vysvetľuje. Absolvovala 14-dennú karanténu a počiatočné príznaky u nej zmizli. Maddie, bývalá súťažná plavkyňa, však zostala v šoku, keď lapala po dychu pri venčení psa, keď bola doma na Deň vďakyvzdania. Príznaky sa zhoršili počas rodinného výletu. „Bolesť na hrudníku bola strašná. A kašeľ bol taký zlý, že som ho musela stále potláčať. Mala som strašnú horúčku a zimnicu. Keď som mala Covid, nemala som nič z toho," hovorí. 

Maddie bola nútená zájsť na urgentný príjem, kde mala negatívny Covid test. Lekári jej podali antibiotiká a steroidy, ale Maddienin stav sa zhoršil. Na miestnej pohotovosti jej diagnostikovali zápal pľúc. Hladina kyslíka jej klesla na 85 % - hlboko pod zdravú hladinu 95 - 100 % a bola prijatá do nemocnice, kde jej lekári liečili zápal pľúc intravenóznymi tekutinami.

Lekári si napokon uvedomili, že jej srdcové zlyhávanie bolo pravdepodobne spôsobené tekutinami, ktoré jej podávali na liečbu zápalu pľúc, čo jej srdce preťažilo. Šesť dní dostávala diuretiká na odstránenie tekutín a čoskoro sa začala znovu zotavovať. Lekári sú si takmer istí, že stav Maddienho srdca a zápal pľúc spôsobil Covid.

Maddie dúfa, že jej príbeh pripomenie mladým ľuďom, aby brali vírus vážne. „Som 21-ročná baba, ktorá stále potrebuje pomoc pri sprchovaní a moja mama mi musí česať vlasy. Je príliš skoro povedať, či s tým nebudem mať problém celý život, takže je to určite strašidelné," dodala.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: kj

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou News and Media Holding, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Schôdza Národnej rady SR, na snímke podpredseda NRSR Michal Šimečka.
Šimečka po stretnutí s Ficom: Povedal som mu to do očí, jasne a tvrdo! TOTO zaznelo
Cenník za intímne služby sa výrazne líši podľa lokality.
Foto
Koľko sa platí za lásku v Košiciach? Temná stránka najstaršieho remesla: Maloleté dievčatá, násilní klienti a...
In the Hospital Sick Male Patient Sleeps on the Bed. Heart Rate Monitor Equipment is on His Finger.
Zdravotníctvo na pokraji kolapsu?! Konsolidačný balík môže byť likvidačný
Strany môžu o zmene názvu kvôli spájaniu uvažovať len asi dva týždne kvôli lehotám ministerstva vnútra, kandidátky majú odovzdať do začiatku júla.
Parlament odsúhlasil žiadosť o pozbavenie mlčanlivosti šéfa NBÚ: Čo je za tým?
Legendárny český hokejista Jaromír Jágr.
Tajomstvo Jágrovej formy odhalené: Oltár priamo v kabíne!
Na archívnej snímke Kamil Magál († 49) s exmanželkou Zuzanou.
Foto
Za Magálom († 49) SMÚTI aj matka jeho dvoch detí: Dojemné VYZNANIE exmanželky Zuzany
(ilustračná foto)
Foto
Umelecký svet plače: Zomrel slovenský herec známy z kultového filmu
Branislav Gröhling (SaS)
Opozičná SaS pozvanie od Fica odmietla: TOTO je dôvod! Povedali to jasne
Odvolávanie Michala Šimečku.
Šimečka o konsolidácii: Pán premiér, otvorene povedzte, koľko to bude každého z nás stáť?
Hanychová zutekala od Soukupa práve za Dopitom.
Foto
ŠOK v českom šoubiznise: KRVAVÁ BITKA Soukupa a Dopitu! Hanychovej muži skončili v NEMOCNICI
Na miestnej komunikácii vyhasol život malého chlapca.
Foto
Obrovská tragédia na východe: Vyhasol život malého cyklistu! Strašné, čo sa udialo
Bojnický zámok
Múzeum Bojnice pripravilo krásnu akciu pre seniorov: To nesmiete zmeškať!