V prírodnom prostredí podľa neho momentálne ryby v podstate neprijímajú potravu, voda je chladná, sú v stave hibernácie. Kapry určené na štedrovečerný stôl sú niekoľkonásobnou manipuláciou a z nej vyplývajúcou stratou tuku oslabené, v mnohých prípadoch aj mechanicky poškodené.
"Kým sa kapor dostane na vianočný stôl, musia ho vyloviť do siete, následne sa dostane na triedičku a z nej do kade. Z kadí putuje do sádky, kde je veľa rýb a tie sú v neustálom pohybe. Strácajú pritom veľa tuku, čo priaznivo vplýva na kvalitu mäsa, ryba nie je taká mastná, svalovina je pevnejšia a kapor je chutnejší," uviedol Marták.
Ako dodal, ak sa niekomu kapra uľútostí a chce mu darovať slobodu vypustením do rieky alebo rybníka, odsúdi ho v podstate na istú smrť. "Kapor je stratou tuku oslabený. Ak ho vypustia do prírodného prostredia a teplota vody stúpne, začnú sa objavovať plesne, čo je pre kapra smrteľné," uzavrel Marták.