Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip

V Banskobystrickom kraji sa situácia s koronavírusom vymyká kontrole: Okamžité opatrenia

Na zhoršujúcu sa pandemickú situáciu v Banskobystrickom kraji zareagovala na svojom mimoriadnom zasadnutí Bezpečnostná rada kraja Banská Bystrica.

V tejto súvislosti prijala viacero odporúčaní smerom k regionálnym úradom verejného zdravotníctva v kraji a bezpečnostnej rade štátu. Okrem iného odporúča zavrieť kostoly, vleky či zakázať návštevy v zariadeniach sociálnych služieb. Informovala o tom vedúca oddelenia komunikácie Banskobystrického samosprávneho kraja (BBSK) Lenka Štepáneková.

Podľa údajov ministerstva zdravotníctva je už Banskobystrický kraj druhý najhorší po Trenčianskom v počtoch nových prípadov pozitívne testovaných na COVID-19, tiež v počte hospitalizovaných a počte pacientov, ktorí potrebujú umelú pľúcnu ventiláciu. „Dnes zasadala mimoriadna Bezpečnostná rada kraja Banská Bystrica, na ktorej sme prijali viaceré odporúčania smerom k regionálnym hygienikom v jednotlivých okresoch i smerom k Bezpečnostnej rade SR. Najdôležitejšie je znížiť pohyb ľudí, preto prosím všetkých, zostaňte doma a strávte sviatky len v kruhu tých najbližších. Situácia je naozaj kritická a nemocnice sa blížia k maximálnym kapacitám naplnenosti,“ povedal Ján Lunter, predseda BBSK a člen bezpečnostnej rady kraja.

Regionálnym úradom verejného zdravotníctva v kraji dnes preto bezpečnostná rada odporučila prijať v potrebnom rozsahu dostupné opatrenia za účelom zníženia mobility obyvateľstva, a to aj nad rámec celoštátnych opatrení. Konkrétne im, najmenej s platnosťou do 10. januára 2021, odporučila zakázať prevádzku lanových dráh a vlekov v celom kraji. Zavrieť by mali aj prevádzky poskytovania hotelových služieb ako aj všetkých ďalších ubytovacích zariadení, zakázať odporúča návštevy v zariadeniach sociálnych služieb, konzumáciu nápojov a potravín na verejnosti a tiež verejné slúženie náboženských obradov za prítomnosti verejnosti.

 

„Prognózy z ministerstva zdravotníctva hovoria o mimoriadne nepriaznivom vývoji počtu hospitalizovaných. V priebehu najbližších dvoch týždňov predpokladajú, že počty hospitalizovaných pacientov s ochorením COVID-19 len v Banskobystrickom kraji prekročia číslo 500. Veľkú časť z nich budú pritom, pravdepodobne, tvoriť ľudia nad 65 rokov, ktorí sú rizikovou skupinou, a pri ktorých je vysoký predpoklad, že budú potrebovať umelú pľúcnu ventiláciu. Tu narážame na ľudské a materiálne limity nemocníc,“ dodal prednosta Okresného úradu Banská Bystrica a predseda bezpečnostnej rady kraja Martin Dolinaj.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: SITA

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou News and Media Holding, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Vdova Majka sa obáva, čo bude, keďže dedičské konanie sa ťahá už dlho.
Foto
Vojna o dedičstvo Grúňa († 81): Vdova Mária má strach o strechu nad hlavou! Čo s tým má spevákova nemanželská dcéra?
Izraelský premiér Benjamin Netanjahu.
Zaútočili na Bejrút, aby odstránili vodcu Hizballáhu: Najnovšie správy sa Izraelu nebudú páčiť
Ilustračné foto
POŽIAR v Bratislave! V Petržalke horel jeden z bytov: Jedna osoba skončila v nemocnici
Flag of Israel on the tank
Izraelská armáda hlási úspech: Zabila najvyššieho veliteľa Islamského džihádu
Mesto má odstrániť aj veľké biele obrubníky (v krúžku).
ULTIMÁTUM kontroverznej cyklotrase v Bratislave?! Mestu hrozia vysoké pokuty: Rázna reakcia Valla
Hasiči zasahujú po ruskom leteckom útoku, ktorý zasiahol viacposchodovú obytnú budovu v ukrajinskom meste Charkov v nedeľu 15. septembra 2024.
Peklo na Ukrajine: Rusi zasiahli budovu plnú civilistov! Hlásia obete
(ilustračné foto)
Neuveriteľný úspech! Polícia zničila najväčšie drogové laboratórium v krajine
(ilustračné foto)
Dráma na západe Nemecka: Polícia postrelila a zadržala muža! Hrozné, čo chcel spraviť
Parlament môže byť pre hackerský útok ochromený až do 8. novembra.
Chystá Rusko zákerný útok na Britániu?! Znepokojivé varovanie
(ilustračné foto)
Turistická atrakcia sa zmenila na horor! Pokazil sa výťah a potom to prišlo...
Foto
Slováci sa z výhry netešili, Slafkovského preradili z prvej formácie
Foto
Daniela Hantuchová s frajerom v palmovom raji: Túlili sa na umelých ostrovoch